Renault megane R.S. trophy R postavil nov rekord na Nurburgringu

Aleksander Praper Četrtek, 23 Maj 2019

Novi renault megane R.S Tropyh R je najzmogljivejši serijski renault doslej, saj temelji na izvedbi R.S. Trophy, a je še bolj dirkaško naravnan ter bistveno lažji. Da bi dokazali njegove zmogljivosti, so ga poslali na legendarno severno zanko dirkališča Nurburgring, kjer so z njim postavili nov rekord med serijskimi vozili s prednjim pogonom.

Renaultov športni oddelek renault Sport je v partnerskem sodelovanju s priznanimi podjetji  Akrapovič (izpuh), Brembo (zavore), Bridgestone (pnevmatike), Ohlins (blažilniki) in Seabelt (športni sedeži) razvil najbolj vročekrvnega megana doslej. Čeprav zmore enakih 300 KM kot izvedba R.S. Trophy mu izboljšana aerodinamika, drugače uglašeno podvozje in kar do 130 kg manjša masa pripomorejo do opazno boljših zmogljivosti.

Prvi uradni nastop bo megane R.S. Trophy R doživel v okviru dirke Formule 1 v Monaku, 24. maja, kjer ga bosta popeljala dirkača Renault F1 ekipe Daniel Riccardo ter Nico Hulkenberg. V posebni seriji, ki bo obsegala nekaj sto vozil, bo najzmogljivejši megane naprodaj pred koncem letošnjega leta.

Svoje vrhunske vozne lastnosti je megane R.S. Trophy R dokazal 5. aprila na Nurburgring Nordschleife, kjer je postavil nov rekord med avtomobili s prednjim pogonom. Za razdaljo 20,600 kilometra, na kateri je bilo doslej postavljenih večina rekordov, je potreboval 07'40''100.  Hkrati je športni megane s časom 07'45''389 postavil tudi rekord na novo določeni uradni dolžini kroga, ki je 282 metrov daljša.

11 let rekordov megana R.S.

Zgodba postavljanja rekordov z meganom R.S. na »Ringu« traja že več kot deset let. Začela se je leta 2008 s prvim rekordom v razredu serijskih avtomobilov s prednjim pogonom, ko je mégane R.S. R26.R krog prevozil v 8 minutah in 17 sekundah. Ta rekord je tri leta kasneje (2011) s časom 8' 07'' 97  potolkel mégane R.S. trophy druge generacije, ki ga je vozil preskusno-razvojni voznik Laurent Hurgon. On je leta 2014 z različico mégane III R.S. trophy R ta rekord prvikrat potisnil pod mejo 8 minut (7' 54'' 36). Hurgon je bil tudi voznik, ki je z novo generacijo megana R.S. trophy R 5. aprila dosegel najnovejši mejnik tega lova na rekorde.

Aleksander Praper