Električni renault zoe je dosegel svetovni rekord

Sobota, 16 Junij 2012

Renault zoe je dosegel nov svetovni rekord za serijsko električno vozilo v skupni prevoženi razdalji v 24 urah. Zoe je v danem času prevozil 363 krogov hitrostne steze v tehničnem centru Aubevoye v Normandiji, kar pomeni skupno razdaljo 1.618 kilometrov. S tem je za 25 odstotkov izboljšal prejšnji rekord, ki je znašal 1.280 kilometrov.


Zgodba o rekordu
Aubevoye, petek 1. junija 2012 ob štirih popoldan. Dva renaulta zoe se poženeta po hitrostni stezi v Tehničnem centru Aubevoye (CTA – Centre Technique d'Aubevoye) v Normandiji. Za njunima volanoma izmenično sedi petnajst voznikov iz Renaultovih obratov Aubevoye, Cléon, Sandouville, Flins, Douai in Grand Couronne. Po štiriindvajsetih urah vožnje in postankov za polnjenje akumulatorjev oba električna avtomobila ZOE prečkata ciljno črto. Prvi je prevozil 1.618, drugi pa 1.506 kilometrov. Oba avtomobila sta izpolnila svojo zavezo tako z izkazanimi zmogljivostmi kot tudi zanesljivostjo.

Zoe je takšne zmogljivosti dosegel tudi zahvaljujoč pomembni tehnološki novosti: polnilniku Caméléon. Ta popolnoma nov in izviren sistem omogoča, da je ZOE združljiv z vsemi vrstami vtičnic in razpoložljivimi jakostmi toka. Prav zaradi njega je bilo možno akumulator v zoe pri 43 kW napolniti do 80 odstotkov zmogljivosti v manj kot 30 minutah. Za odličen dosežek je zaslužen tudi največji homologiran doseg v tem razredu, ki znaša 210 km (od 100 do 150 km v dejanskem prometu, glede na razmere). Prvi zoe je bil v 24 urah 18-krat priklopljen na naglo polnjenje.

Gre za prekrasno tehniško in človeško pustolovščino. Ta zmaga je sad skupnega zavzemanja za nazoren prikaz kakovosti Renaultovih električnih vozil,” navdušeno pravi Bernard Dumondel, Renaultov direktor storitev za kupce za program električnih vozil in tudi koordinator tega naskoka na svetovni rekord.

Zoe dokazuje, da je nova doba uresničljiva
Poleg doseženega rekorda, ki ga je nadzoroval uradni opazovalec, in je tudi prijavljen za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, je ta dosežek pomemben tudi kot odgovor na vprašanje: "Kako daleč lahko pelje zoe?"

To operacijo smo pripravili v dveh mesecih. Aprila smo skupaj z direkcijo za električne pogone Skupine Renault začeli izračunavati možnosti za uspeh. V začetku maja smo začeli s preskusnimi vožnjami in pripravili strategijo. Odločili smo se, da ohranimo povsem serijsko izvedbo avtomobila brez kakršnihkoli sprememb. Verjeli smo v to in imeli smo prav,” pravi Philippe Vinot, koordinator za preverjanje zanesljivosti in trajnosti.

Renault zoe s prihodom na trg označuje novo dobo, v kateri električna mobilnost postaja dosegljiva vsakomur. To je ogromen korak naprej tako za avtomobil kot tudi za Renault. V 110 letih obstoja se je podjetje dokazalo z inovacijami in jasnim namenom, da tehnologijo približa najširšemu krogu kupcev, da jo demokratizira. zoe uteleša odličnost Renaulta na področju električnih avtomobilov. Je kompakten in privlačen avtomobil, poleg tega pa tudi dosegljiv (s ceno v Franciji, vključujoč subvencije, od 15.700 evrov).

Zoe bo v prodajnih salonih v prvih evropskih državah na voljo proti koncu tega leta, v Sloveniji pa najverjetneje v letu 2013.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper