Na cestah prvih pet vozil v novi barvni podobi Policije

Ponedeljek, 10 November 2014

Podjetja Renault Nissan Slovenija, Porsche Slovenija in Peugeot Slovenija so danes slovenski Policiji v nekajmesečno brezplačno testiranje predala pet novih vozil. Gre za specialna patruljna policijska vozila z novo barvno podobo, ki bo močno povečala varnost policistov v cestnem prometu: Renault Megane Grandtour , Dacia Duster ,Peugeot 5008, Volkswagen Golf Variant in Škoda Octavia Kombi.

»V primerjavi s policijskimi vozili v drugih evropskih državah in reševalnimi vozili v Sloveniji, so namreč naša vozila zlasti v nočnem času in ob zmanjšani vidljivosti, slabše opazna in prepoznavna, zato smo se odločili, da povečamo vidnost in prepoznavnost policijskih vozil, ki opravljajo nujne interventne naloge ter naloge urejanja in nadzora cestnega prometa,« je ob prevzemu vozil pojasnil Janez Rupnik, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije.

Nova belo modro rumena vozila niso prebarvana v rumeno barvo, temveč so vidnost vozil povečali tako, da so na najbolj izpostavljenih delih vozil, obstoječim modrim, belim in rdečim odsevnim nalepkam dodali rumene retro-odsevne fluorescentne nalepke in rumene fluorescentne nalepke, ki prispevajo k dobro vidljivosti v različnih vremenskih pogojih in so najbolj opazne med barvami tudi v dnevnem času. Podjetja Renault Nissan Slovenija, Porsche Slovenija in Peugeot Slovenija, ki so izrazila pripravljenost za sodelovanje pri testiranju novega izgleda policijskih vozil, so vozila predala v tri oziroma šestmesečno brezplačno testiranje. Za policijo torej, razen stroškov goriva in zavarovanja vozil, testiranje ne predstavlja nobene finančne obveznosti.

Policisti so glede na naravo dela z varnostnega vidika zelo izpostavljena kategorija udeležencev cestnega prometa. Dnevno prejmejo od 500 do 600 interventnih klicev državljanov, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. Policijska vozila na nujnih vožnjah lahko vozijo s hitrostjo, višjo od predpisane, zato je njihovo gibanje manj predvidljivo in hitrejše. Zaradi tega morajo biti policijska vozila označena tako, da pritegnejo pozornost in so lažje prepoznavna. S tem jih vozniki in drugi udeleženci v cestnem prometu pravočasno opazijo in se ustrezno odzovejo.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper