Naložbena dela v Revozu dosegla vrhunec

Sreda, 17 Julij 2013

V zadnjih mesecih je v Revozu pravo »globalno mravljišče«. Medtem ko so naložbena dela dosegla svoj vrhunec, se na deloviščih v tovarni vrstijo skupine zunanjih izvajalcev in sodelavcev Zveze Renault Nissan z vsega sveta, ki delajo na zagonu projekta. Istočasno se skupina okoli 100 Revozovcev – od proizvodnih delavcev do strokovnjakov – mudi v Renaultovem tehničnem centru v Parizu, kjer bodo naredili vse potrebno za prenos proizvoda in procesa v Novo mesto.

Trenutno je največ del povezanih z zaključkom postavitve novega obrata za sestavo karoserij, končana pa je že večina del na novem delu procesa lakirnice. Med večjimi deli so predvidena še razširitev objekta za skladiščenje orodij v obratu za preoblikovanje pločevine in sprememba talnega tekočega proizvodnega traku za opremo vozila, ki bo med drugim omogočal boljše delovne pogoje, tudi dvig karoserije na traku, kar doslej ni bilo mogoče. Tako kot v lanskem letu, ko je večina gradbenih del in tistih, povezanih s postavitvijo nove proizvodne opreme, pripadla slovenskim dobaviteljem (vrednost okoli 40 milijonov evrov), tudi letos nadaljujemo sodelovanje s slovenskimi podjetji na področju sestave proizvodnih naprav, avtomatike, montaže in gradbeništva.

V novonastajajočem obratu za sestavo in varjenje karoserij dela koordinira Tomaž Blatnik, eden vodilnih strokovnjakov za robotiko ne le v Revozu pač pa v Sloveniji nasploh. Kot magister strojništva je dodatno znanje pridobival v najrazvitejših tovarnah Zveze Renault-Nissan, med drugim tudi na Japonskem. V vlogi vodje novega obrata za sestavo in varjenje karoserij je razpet med Renaultovim tehničnim centrom v Parizu in Novim mestom.

»Število zunanjih izvajalcev zelo niha, odvisno od faze projekta. V nekem trenutku je bilo v tovarni celo 1.000 zunanjih izvajalcev. Pri projektu gre za tehnološko zelo zahtevno proizvodno opremo in specifična dela, za katera v Sloveniji žal nimamo dovolj potrebnih kompetenc, zato je veliko izvajalcev tudi iz tujine. Ob tem smo se potrudili in v delo vključili tudi nekaj študentov Strojne fakultete v  Ljubljani, za katere je to edinstvena priložnost, da se učijo in pridobivajo izkušnje na enem najnaprednejših projektov v Sloveniji. Koordinacija vseh sodelujočih zaradi raznolikosti ni enostavna, je pa nujna. Tako se vsako jutro srečamo na sestankih, ki potekajo v angleščini, in razpravljamo o tekočih problemih. Komunikacija ni vedno lahka, srečujemo se tudi s kulturološkimi razlikami, vendar nam z vztrajnostjo in doslednostjo uspeva vzpostavljati nadzor in zagotavljati varnost, ki je za nas ključnega pomena. Tempo dela je namreč zelo naporen, saj je treba spoštovati roke, nekateri izvajalci dela opravljajo tudi 12 ur na dan, vse dni v tednu

Predstavniki izvajalcev prihajajo iz več kot 15 držav (Slovenija, Češka, Francija, Italija, Japonska, Južna Koreja, Madžarska, Nemčija, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija, Švica, Velika Britanija ….), poleg tega pa se jim počasi pridružujejo tudi sodelavci iz Zveze Renault Nissan, ki bodo delali na zagonu projekta proizvodnje novih modelov. Večina tujcev se je za daljše ali krajše obdobje namestila v Novem mestu in okolici, tako da v okolju niso ostali neopazni.

Tudi zaradi obsežnih naložbenih del bo letošnji kolektivni dopust v Revozu eden najdaljših doslej – trajal bo pet tednov (od 22.7. do 23.8.). Vendar v tem obdobju tovarna ne bo mirovala – poleg velikih naložbenih del v obratu za preoblikovanje pločevine in na montaži bodo potekala tudi številna vzdrževalna dela, izobraževanja in usposabljanja zaposlenih, delovne skupine …. vse s ciljem, da v prihodnjem letu zagotovijo čim uspešnejši začetek proizvodnje novih modelov.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper