Otvoritev novih proizvodnih linij v Revozu

Četrtek, 08 Maj 2014

Po več kot dveh letih dela na projektu in uspešno zaključenih naložbenih delih je prišla na vrsto prijetna dolžnost – uradna otvoritev novih pridobitev v tovarni. Pomemben mejnik za več kot 2.000 zaposlenih v Revozu in več tisoč predstavnikov sodelujočih partnerjev z vsega sveta, so s svojo prisotnostjo počastili tudi predsednik Renaulta Carlos Ghosn ter predsednica vlade RS Alenka Bratušek in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja.

Simbolično je uradno otvoritev predstavljalo rezanje traku v novem obratu za sestavo karoserij (karosernica), eni največjih naložbenih pridobitev v okviru projekta, ki je od samega začetka nosil ime Edison in izhaja iz partnerstva med Zvezo Renault Nissan in nemškim Daimlerjem ter združuje proizvodnjo modelov renault twingo in smart na skupni konstrukcijski osnovi. Poleg nove karosernice je projekt Edison, v celoti ocenjen na 450 milijonov evrov, v tovarno prinesel številne novosti: novo linijo lakiranja na vodni osnovi z mešalnico barv, nove proizvodne trakove v obratu montaže, med njimi tudi trak z nastavljivo višino karoserije, novo skladišče orodij v obratu za preoblikovanje pločevine … Poleg tega je bilo veliko pozornosti namenjene tudi zunanjosti tovarne (nova sodobno urejena parkirna mesta, LED razsvetljava in nove pešpoti, namenjene okoliškim prebivalcem).

Projekt, ki ga je s spodbudo za neposredne tuje naložbe v višini 22,5 milijona evrov podprla tudi slovenska država, je po več letih padanja proizvodnih količin in s tem tudi števila zaposlenih v podjetje prinesel nova delovna mesta. Od februarja letos je tako delo v Revozu dobilo že več kot 270 sodelavcev, kar pomeni, da bo do začetka serijske proizvodnje celo presežena napoved iz začetka februarja, in sicer 270 zaposlitev, od tega 70 neposredno v Revozu in za nedoločen čas.

Obrat za sestavo karoserij, prizorišče današnjega dogodka, je v celoti na novo postavljen v prostorih, ki jih je Revoz pred dobrim desetletjem odkupil od Adrie Mobil. Postavljena je povsem nova sodobna proizvodna oprema, ki omogoča večjo fleksibilnost, t.j. izdelavo več različnih modelov na isti liniji. V obratu je 300 robotov, kar pomeni 52-odstotno robotizacijo procesa, v uporabi so tehnologije, ki so ta hip najsodobnejše v svetu …

Carlos Ghosn, predsednik Renaulta: »Danes sem v Novem mestu, da bi z zaposlenimi Revoza proslavil dvojni uspeh: uvrstitev na vrh lestvice Ranking Alliance, ki upošteva več kriterijev, predvsem pa kriterij kakovosti, zadovoljstva kupcev in vsesplošno učinkovitost, ter uspešno sodelovanje z nemškim Daimlerjem. Pri slednjem je šlo za velik izziv – znati sodelovati z novim partnerjem in uvesti novo konstrukcijsko osnovo v proizvodni proces. Skupne osnove so odločilnega pomena za zniževanje stroškov in optimizacijo naložb. Želim se zahvaliti vsem zaposlenim v Sloveniji za njihovo predanost in odlične rezultate. V okviru strateškega načrta Renault Drive The Change bo slovenska tovarna igrala ključno vlogo. Od nje pričakujemo, da bo zagotovila odličen začetek serijske proizvodnje novega twinga, da bo ostala med najučinkovitejšimi tovarnami Zveze ter da bo delila svoje najboljše prakse. Tudi slovenska vlada je vedno stala ob strani Renaultovim projektom v državi, zato verjamem v našo “win-win” razvojno strategijo tudi v bodoče.”

Alenka Bratušek, predsednica vlade RS: »Vsem, ki na takšen ali drugačen način sodelujete pri uresničitvi investicije v novo linijo, iskreno čestitam za dosežke. Ste dokaz, da je mogoče tudi v času slabših poslovnih rezultatov s pravo miselnostjo in poslovnim pogumom, vlagati v investicije. Prepričana sem, da se vam bodo takšne odločitve kmalu obrestovale.«
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper