Partnerstvo Renault-Nissan in AVTOVAZ začenja novo etapo

Nedelja, 08 April 2012

Vladimir Putin, predsednik ruske vlade, je slavnostno odprl nov avtomobilski industrijski objekt, ki predstavlja nov korak v strateškem partnerstvu med Renault-Nissanom in AVTOVAZOM. Igor Komarov, predsednik AVTOVAZA, Carlos Tavares, generalni direktor za operativno poslovanje Renaulta, in Toshiyuki Shiga, glavni poslovni direktor Nissana, so spremljali predsednika Putina med otvoritveno slovesnostjo v največji tovarni na svetu, v Togliattiju. Prvo proizvedeno vozilo na tej liniji je lahko gospodarsko vozilo Lada Largus.

V industrijski kompleks z 250.000 kvadratnimi metri površine je bilo vloženih skupaj 400 milijonov evrov. Zveza Renault-Nissan je vanj prenesla svoje bogate veščine in znanje na področju inženiringa in nižanja stroškov. V kompleksu se nahaja nova proizvodna linija, ki je bila slovesno odprta 4.4.2012. Z maksimalno zmogljivostjo 350.000 vozil na leto bo na tej liniji potekala proizvodnja za vse tri znamke – Renault, Nissan in AVTOVAZ. Proizvodnja se bo začela z dvema novima Ladinima modeloma, med letom jima bo sledil Nissanov model in v letu 2013 še dva Renaultova modela. Da bi znižali stroške, a hkrati ohranili značilnosti posamezne znamke, bodo na proizvodnih linijah izdelovali skupaj pet različnih modelov vseh treh znamk.  

»Naše sodelovanje se nenehno krepi in s tem omogoča povečevanje prihrankov glede na masovno proizvodnjo v okviru Zveze,« je izjavil Carlos Ghosn, predsednik - generalni direktor Zveze Renault-Nissan. »Vsi udeleženi partnerji bodo veliko pridobili – njihove prednosti pa bodo še večje, če bo Rusija dejansko postala gonilo gospodarske rasti v Evropi «.

Trdno partnerstvo
Temelji partnerstva segajo v leto 2008, ko je Renault prevzel 25-odstotni delež v AVTOVAZU, čemur je sledil prenos tehnologij in veščin ter znanja v to podjetje.

»Naš projekt skupne proizvodne linije v tovarni v Togliattiju se je začel pred dvema letoma, sredi tistih težkih dni, ki so prizadela rusko gospodarstvo. Zato smo zelo ponosni, da se je projekt uresničil,« je izjavil Igor Komarov, predsednik AVTOVAZA. »Naše sodelovanje se krepi iz dneva v dan

Nove proizvodne zmogljivosti, ki so nameščene v AVTOVAZU v Togliattiju, bodo prispevale k skupnemu cilju vseh treh partnerjev: doseči skupno proizvodno zmogljivost Renault-Nissan-AVTOVAZ v višini najmanj 1,6 milijona vozil na letni ravni do leta 2016. Vzporedno z zagonom industrijskega kompleksa v tovarni v Togliattiju pa so družbe zdaj v končni fazi pogajanj glede dodatnega prevzema deleža Zveze Renault-Nissan v podjetju AVTOVAZ.

Lani se je v Rusiji prodaja Zveze povzpela na 878.990 vozil - od tega 578.387 vozil Lada. S približno 33-odstotnim tržnim deležem predstavlja Rusija tretje tržišče Zveze za Kitajsko in ZDA.

Rusko gospodarstvo še naprej raste, saj beleži najhitrejšo gospodarsko rast v Evropi. Glede na vzpon srednjega in višjega sloja prebivalstva v regiji, bi v ospredju moralo ostati vsaj še nekaj desetletij. Letni prihodki več kot 10 milijonov gospodinjstev v Rusiji presegajo 50.000 ameriških dolarjev. Glede na projekcije Ernst&Younga bo Rusija leta 2015 prehitela Nemčijo in tako postala najpomembnejše avtomobilsko tržišče v Evropi s prodajnimi količinami novih vozil v višini okoli 3,4 milijona.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper