Poslovni rezultati Skupine Renault v tretjem četrtletju

Nedelja, 28 Oktober 2012

V tretjem četrtletju 2012 poslovni prihodki Skupine Renault znašajo 8.447 milijonov evrov oz. 13,3 % manj kot v enakem obdobju leta 2011. Prihodki avtomobilske dejavnosti so nižji za 14,4 % in znašajo 7.928 milijonov evrov. Več kot polovica vozil (55 %) je prodanih izven Evrope. V Evropi je Renault kljub temu, da ga čaka osvežitev modelov, na tretjem mestu med znamkami.



Svetovni avtomobilski trg se je povečal za 5,5 %. Skupina Renault v tretjem četrtletju 2012 beleži 596.064 prodanih vozil, kar je za 5,8 % manj kot lani, in to predvsem zaradi zelo neugodnih razmer na evropskem trgu, še posebej francoskem.  Po drugi strani Skupina nadaljuje z rastjo na mednarodnih trgih, in sicer z za 7,7 % večjo prodajo.

V Evropi, kjer se trg še naprej krči (-9,3 %), je prodaja Skupine Renault upadla za 18,4 % (8,5 % tržni delež), kar je povezano z neugodno geografsko strukturo prodaje vozil, in sicer zaradi močnega padca francoskega (-11,7 %), italijanskega (-23,3 %) in španskega (-18,9 %) trga. Še pred prihodom modela clio IV na trg, ki je predviden v tem mesecu, znamka Renault na trgu osebnih vozilih in gospodarskih vozil zaseda 3. mesto s 6,8 % deležem (-1,2 tč). Znamka pa potrjuje svoje vodstvo na področju gospodarskih vozilih, in sicer s 13,9 % tržnim deležem (-0,8 tč). Znamka Dacia dosega 1,7 % tržni delež pri osebnih in gospodarskih vozilih, kar je za 0,3 točke več kot v letu 2011.

Izven Evrope Skupina Renault dokazuje svojo dinamičnost. Prvič je prodanih več kot polovica vozil izven Evrope (55 % oz. +7 tč). V regiji Ameriki Skupina beleži prodajo, večjo za 19,7 %, in to na trgu, ki je v porastu za 8,6 %. Prodajna dinamika je največja v Braziliji zaradi vladnih subvencij. V tej državi, ki potrjuje svoje drugo mesto v Skupini, Renault dosega 6,7 % tržni delež (+0,9 tč) zaradi za 34,5 % večje  prodaje. V manj kot enem letu se je duster zavihtel na prvo mesto v svojem razredu. V regiji Evrazija so se količine kljub občasnim proizvodnim omejitvam povečale za 12,4 %, kar je enako kot trg sam. Rusija ostaja še naprej tretje največje tržišče v Skupini. V regiji Evromed-Afrika se je prodaja povečala za 4,0 %, na trgu, ki je napredoval za 9,8 %. Skupina utrjuje svoje vodilno mesto v Alžiriji s 26,8 % tržnim deležem (+1,4 tč), vendar je izgubila 3,6 tč tržnega deleža v Turčiji (13,6 %), zlasti zaradi ustavitve komercializacije modela Symbol z dizelskim motorjem.  V regiji Azija-Pacifik so se količine Skupine znižale za 8,4 %, in to na trgu, ki je sicer v porastu za 7,1 %. Skupina beleži zelo dober sprejem modela duster v Indiji, ki postaja petnajsto največje tržišče v Skupini (1,6 % tržnega deleža) in nadaljuje s svojim planom prestrukturiranja v Južni Koreji.   

Obeti
Gibanja na evropskem avtomobilskem tržišču v prvem četrtletju so Renaulta prisilila v zmanjšanje napovedi glede razvoja tržišča v letu 2012, in sicer v najboljšem primeru na -8 %. V danih okoliščinah in kljub stabilni rasti na tržiščih izven Evrope prodaja Skupine ne bo dosegla prodajnih količin iz preteklega leta. Skupina ohranja zastavljeni cilj glede prostega operativnega denarnega toka za avtomobilsko dejavnost v letu 2012. Toda nadaljnje slabšanje razmer na evropskem tržišču ostaja razlog za zaskrbljenost.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper