Prepoved tovornega prometa je povzročila ustavitev proizvodnje v Revozu

Četrtek, 05 Februar 2015

Zaradi prepovedi prometa za polpriklopnike in priklopnike na slovenskih avtocestah in hitrih cestah ter posledično zaprtja mejnih prehodov za tovrstna vozila, do katerega je prišlo zaradi napovedi obilnega sneženja, se je Revoz že v četrtek, 5. februarja, potem ko je ob 5. uri ukrep stopil v veljavo, soočil z motnjami v oskrbi proizvodnje.

Ker Revozovi bližnji dobavitelji zagotavljajo dele po principu sinhrone oskrbe, je prišlo najprej do težav predvsem zaradi zaprtja meje s Hrvaško (čeprav so bile ceste iz te smeri povsem prevozne!), od koder nam dele dostavlja dobavitelj pomembnih sestavnih delov ADP. V nadaljevanju pa je ogrožena tudi oskrba dobaviteljev iz drugih držav (predvsem iz zahoda in s severa), s katerimi poslujejo na osnovi redne dobave delov.

Zaradi pomanjkanja delov so tako primorani zaustaviti proizvodnjo v četrtek zvečer, kar pomeni, da bodo imeli izpad nočne izmene v četrtek in vseh treh izmen v petek. To za podjetje predstavlja zelo veliko motnjo v delovanju in seveda velik strošek.

V Revozu pozdravljajo preventivne ukrepe in ustrezno odzivanje na ekstremne vremenske razmere, s ciljem zagotavljanja večje varnosti, vendar je pri tovrstnih odločitvah treba upoštevati tudi vse možne posledice, in to predvsem v gospodarstvu, kjer so največje. Po oceni predstavnikov Revoza je bila odločitev o prepovedi prometa tokrat nekoliko preuranjena in preveč posplošena. Če bi ukrep stopil v veljavo nekaj ur kasneje in če ne bi veljal za vse dele države istočasno, bi se s tem že lahko izognili mnogim težavam in predvsem veliki škodi.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper