Prodajni rekord Skupine Renault v tretjem četrtletju 2011

Četrtek, 03 November 2011
V tretjem četrtletju so prihodki Skupine Renault znašali 9.745 milijonov evrov, kar je za 11,9 % več kot v enakem obdobju lani. Zaradi močne prodajne dinamike so se prihodki avtomobilske dejavnosti povečali za 12,0 %. Skupina Renault je dosegla nov prodajni rekord s 632.412 prodanimi vozili, kar je 6,7-odstotna rast glede na tretje četrtletje 2010. Prodaja Skupine izven Evrope je dosegla rekordno raven s 305.064 prodanimi vozili. Najbolj sta napredovala brazilski in ruski trg. Tržni deleži Skupine so se povečali na vseh mednarodnih trgih.

Skupina je zabeležila 12-odstotno rast prihodkov iz avtomobilske dejavnosti (9.259 milijonov evrov) predvsem zaradi dobre prodajne dinamike.

Na svetovnem avtomobilskem trgu, ki je še vedno v vzponu, je Renault v tretjem četrtletju prodal 632.412 vozil in tako napredoval za 6,7 %. Svetovni trg je zabeležil 3,7-odstotno rast. Na mednarodni ravni Skupina nadaljuje s svojo širitvijo predvsem zaradi rasti prodaje svojih vozil, ki je večja od rasti trgov v vseh regijah.

Na evropskem trgu, ki beleži 1,4-odstotno rast, pa je prodaja Skupine upadla za  4,4 %. Z obvladovanjem 8,0 % trga osebnih in lahkih gospodarskih vozil se znamka Renault uvršča na tretje mesto. Znamka Renault je znova potrdila svoj vodilni položaj v segmentu lahkih gospodarskih vozil v Evropi, s 14,8-odstotnim tržnim deležem. Znamko Dacia v segmentu osebnih in lahkih gospodarskih vozil beleži 7,5-odstotni upad prodaje, zaradi omejitve pri oskrbi s sestavnimi deli in konca izplačevanja subvencij. Tržni delež znamke je tako 1,4 %. Duster je potrdil svoj prodajni uspeh z 28.600 prodanimi primerki v zadevnem četrtletju (+ 59 %).

Zaradi še vedno prisotne dinamike na trgih se je prodaja Skupine izven Evrope v tretjem četrtletju povečala za 21,9 % in predstavlja 48 % skupne prodaje Skupine (+ 6 točk).

V Evraziji je bila Skupina najučinkovitejša, saj je prodajne količine povečala za 63,5 % na trgu, ki sicer beleži 28,7-odstotno rast. Ruski trg je znova potrdil svoje četrto mesto v Skupini (+6 mest glede na enako obdobje lani) z uspešno prodajo modelov sandero (10.744 prodanih vozil, tj. +134 %) in logan (19.900 prodanih vozil, tj. + 37 %).

V regiji Južna in Severna Amerika je Skupina dosegla 18,2-odstotno rast prodaje na trgu, ki je napredoval za 9,0 %.  V Braziliji, ki je bil drugi največji trg Skupine v tretjem četrtletju, je slednja dosegla rekordni tržni delež (5,8 %) in rekordno prodajo, in sicer predvsem zaradi uspešne prodaje modela sandero, faza 2.

V regiji Euromed se je prodaja povečala za 10,7 %, trg pa je napredoval za +3,5 %. Skupina je bila zelo uspešna tudi v Turčiji s prodajo modelov symbol (najbolje prodajani model na turškem trgu) in fluence. Na omenjenem trgu se je prodaja Skupine povečala za 8,9 %, medtem ko je sam trg upadel za 3,1 %.

V regiji Azija/Afrika je Skupina po težavnem prvem polletju na sicer rastočem trgu (+1,1 %) zabeležila 21,9-odstotno prodajno rast.  V Koreji se je s pomočjo različnih planov aktivnosti v tretjem četrtletju prodajna raven stabilizirala (- 2,2 % na trgu, ki beleži 6,2-odstotno rast).

Obeti

Napredek svetovnih avtomobilskih trgov in aktivnosti Skupine v tretjem četrtletju so na ravni pričakovanj. Makroekonomska negotovost v Evropi do tega trenutka še ni imela opaznega vpliva na povpraševanje po avtomobilih. V danih okoliščinah Skupina v letu 2011 pričakuje rast svetovnega trga za + 3 % (osebna in gospodarska vozila), stabilizacijo evropskega in upad francoskega trga (- 3 %).

Zaradi velikega obsega naročil v Evropi in dinamične rasti v svetovnem merilu Skupina pričakuje, da bo v letu 2011 presegla lanskoletne prodajne količine in hkrati potrjuje svoj cilj, vezan na operativni prosti denarni tok avtomobilske dejavnosti, ki letos presega 500 milijonov evrov. Stroški za raziskave in razvoj ter stroški investicij pa naj bi bili nižji od 9 % prihodkov.