Renault 2016 – drive the change

Sobota, 12 Februar 2011
Renault 2016 – Drive the Change temelji na ambiciji Renaulta,  da omogoči trajnostno in vsem dostopno mobilnost. Uresničitev te ambicije dokazuje s podpisom znamke »Drive the Change«. Strateški načrt Skupine Renault je izdelan za obdobje šestih let s pregledom stanja na polovici tega obdobja (konec leta 2013). Načrt ponuja strateška predvidevanja, ki bodo zagotavljala nadaljevanje operacij ter hkrati določala najpomembnejše aktivnosti, ki bodo predstavljene z natančnimi številkami za prihodnja tri leta.



Renault 2016 – Drive the Change vsebuje dva cilja:
o    zagotoviti rast Skupine,
o    ustvarjati trajen prosti denarni tok
ter v obdobju od 2011 do 2013:
o    prodati več kot tri milijone vozil na leto do leta 2013,
o    ustvariti prosti denarni tok  v višini najmanj 2 milijard evrov kumulativno.

Skupina Renault bo delovala na sedmih ključnih vzvodih za doseganje naslednjih ciljev:
o    nadaljevanje politike o inovacijah,
o    trden plan izdelkov,
o    okrepitev podobe znamke Renault,
o    zagotavljanje odličnosti mreže pri sodelovanju s kupci,
o    doseganje najboljšega možnega razmerja med stroški raziskav in razvoja ter vlaganji,
o    zniževanje stroškov,
o    ohranitev položaja v Evropi in razširitev v mednarodnem merilu.

Carlos Ghosn, predsednik-generalni direktor Renaulta: »Uspeh načrta Renault 2016 - Drive the Change temelji na sodelovanju vseh zaposlenih v Skupini Renault. Zaposleni dajejo življenje  našemu podjetju. Prihodnost je pripravljena in prav zaposleni so tisti, ki bodo iz dneva v dan gradili Renault za jutrišnji dan: konkurenčen Renault, ki bo izpolnjeval upravičena pričakovanja kupcev, svojih zaposlenih in delničarjev. Močan Renault, nosilec dobre podobe znamke in brezhibne kakovosti izdelkov in storitev, na katere so vsi renaultovci ponosni. Renault, ki ima trdne francoske korenine in se hkrati dobro počuti po celem svetu, bo znal zagotoviti vsem dostopno mobilnost.  Renault je trajnostno naravnano podjetje,  ki se sooča z energetskimi in okoljskimi izzivi 21. stoletja

Renault je prebrodil krizo, ker je bil manj odvisen od evropskega tržišča in družine megane. Tako danes uspeh Skupine vključuje gospodarska vozila (Renault je že 13 let prva znamka v Evropi) in modele, ki so narejeni na konstrukcijski osnovi M0, kjer sta še posebej uspešna modela duster in sandero. Skupina je ponovno dokazala odlično kakovost, saj so se stroški garancije v obdobju od 2006 do 2010 znižali kar za 57 odstotkov.

Sedem vzvodov za doseganje ciljev načrta:


1. Inovacije za zmanjšanje vplivov na okolje
2. Trden plan izdelkov
3. Močnejša znamka Renault
4. Odličnost mreže pri sodelovanju s kupci
5. Optimizirani stroški za raziskave in razvoj ter za vlaganja
6. Znižani stroški
7. Ostati želimo močni v Evropi in zrasti mednarodno

OBETI ZA 2011

V letu 2011 bi moralo svetovno tržišče (osebna vozila + gospodarska vozila) napredovati za 6 odstotkov v primerjavi z letom 2010. Razvoj po regijah bo še naprej zelo različen; tržišča izven Evrope bodo ostala dinamična, evropsko tržišče pa bi moralo nadaljevati s konsolidacijo (0 do -2 %), pri čemer naj bi se francosko tržišče znižalo za 8 odstotkov.  V teh okoliščinah bi morala Skupina Renault, okrepljena zaradi privlačnosti svoje palete vozil s termičnim motorjem in zaradi začetka prodaje palete električnih vozil, v letu 2011 doseči višje prodajne količine in poslovni prihodek kot v letu 2010. Skupina načrtuje operativni prosti denarni tok avtomobilske dejavnosti nad 500 milijonov evrov, pri čemer bodo stroški raziskav in razvoja ter vlaganj dosegali 9 odstotkov poslovnih prihodkov.