Renault clio praznuje 20 let

Sreda, 02 Junij 2010

Renault clio (rj. 1990), ki ga od leta 1993 izdelujejo tudi v novomeškem Revozu, letos praznuje 20 let. Majhen, športen in drzen avto, ki je med Slovenci zelo priljubljen, saj se po slovenskih in evropskih cestah vozi več kot 10 milijonov vseh treh generacij, je svoj rojstni dan v Sloveniji obeležil tako, da si je drznil iti s Špas teatrom Do nazga. 

Clio se zadnje leto podpisuje in vzklika "Woo Hoo", s čimer izraža svojo mladost, drznost, dinamičnost in "joie de vivre" (veselje do življenja) in takšni so tudi njegovi ponosni lastniki. Jubilejno, dvajseto predstavo Špas teatra bo clio spremljal od premiere pa vse do konca leta, tako da se drznite in se jim pridružite, mogoče celo zadenete glavno nagrado - clia za eno leto. 

Renault clio se je rodil pred dvajsetimi leti in je bil prvič predstavljen na avtomobilskem sejmu v Parizu junija 1990. Že leto dni po svoji predstavitvi je clio postal evropski avto leta (1991). Bil je naslednik zelo prodajno uspešnega modela renault 5 oziroma »petke«, hkrati pa je z novim imenom simboliziral nov začetek in preporod francoskega avtomobilskega velikana. Clio je bil tako prvi model, ki ga Renault ni označil s številko in v katerem so se zelo odrazila Renaultova prizadevanja po večji kakovosti končne izdelave ter dobrem počutju potnikov tudi v avtomobilu nižjega razreda. Clio se je že v začetku lahko pohvalil z udobjem, veliko prilagodljivostjo in prostornostjo, ki so jo poudarili tudi v prepoznavnem oglasu »Kaj sploh še ostane velikim?« (http://www.youtube.com/watch?v=naq5p4wu154&feature=related), s katerim so uspešno lansirali avto.

Aprila 1993, ko se je bila predstavljena druga faza clia, je proizvodnja tega avtomobila stekla tudi v novomeški tovarni Revoz, kjer je na tekočih trakovih nadomestil upokojeni renault 4 oziroma »katrco«. Naslednje tri leta so v Novem mestu izdelovali clia, skupaj s popularno petko, ki so jo v Novem mestu nehali izdelovati v letu 1996. Spomladi 1997 je bila predstavljena druga generacija clia. Danes se proizvaja že tretja generacija clia in po dvajsetih letih in veliki prodajni uspešnosti je clio še vedno najbolj prodajan avto na slovenskem tržišču.

Cliu so mnoge srečne vožnje tudi v prihodnje zaželeli novinarji, poslovni partnerji in tudi glavni protagonist predstave Do nazga, Uroš Smolej.

 

PR Renault Slovenija