Renault in Caterham bosta izdelovala športne avtomobile

Sreda, 07 November 2012

Renault in Skupina Caterham sta včeraj oznanila odločitev, da združita svoje sile v skupnem projektu snovanja, razvoja in izdelave bodočih športnih avtomobilov. Ti prihodnji avtomobili bodo prepoznavno različni in bodo vsebovali značilno gensko zasnovo znamke Alpine oziroma Caterham Cars, avtomobilske veje Skupine Caterham. Izdelovali jih bodo v tovarni Alpine v Dieppu v Normandiji.


Skupina Caterham bo imela 50-odstoten delež v podjetju Automobiles Alpine Renault, ki je trenutno v 100-odstotni lasti podjetja Renault SAS. Na podlagi tega partnerstva bodo januarja 2013 ustanovili podjetje Société des Automobiles Alpine Caterham, katerega bo vodil Bernard Ollivier. Ta projekt, ki bo tovarni v Dieppu zagotovil stabilno prihodnost, sta z znatno podporo in zavezanostjo omogočili tudi francoska država ter regija Haute Normandie v sodelovanju s skupnostjo naselij Dieppe Maritime.

Na trg športnih avtomobilov usmerjene razvojne ambicije

Sledeč študiji o izvedljivosti skupnega razvoja športnega avtomobila, ki so jo skupaj izvedli strokovnjaki Renault Sport Technologies in Caterham Technology & Innovation (CTI – podjetje za inženiring in tehnologijo Skupine Caterham), bosta Renault in Caterham svoje moči združila pri izdelavi modelov v večjih in manjših serijah, s katerimi bosta razširila svoja položaja na trgu športnih avtomobilov. Cilj vsakega od partnerjev je, da v roku treh do štirih let na trgu ponudi lasten športni avtomobil.

Za vse potrebne naložbe v inženiring in industrijske zmogljivosti bo vsak od partnerjev v pristnem duhu sodelovanja prispeval polovico. Podjetje Société des Automobiles Alpine Caterham se bo pri razvoju svojih prihodnjih izdelkov lahko oprlo na strokovna znanja Renaulta, Renault Sport Technologies in CTI.

Alpinina tovarna še živi

V partnerstvu med Renaultom in Skupino Caterham bo imela tovarna v Dieppu osrednjo vlogo, saj bo tvorila skupno osrčje športne strasti obeh partnerjev. V tej tovarni bodo namreč izdelovali prihodnje športne avtomobile Renaulta in Caterhama. Tovarna Alpine je zdaj specializirana za izdelavo avtomobilov, ki so jih razvili pri Renault Sport Technologies, kar pomeni serijske modele (Clio R.S.) in tudi dirkalnike.

Tovarna Alpine v Dieppu je bila zgrajena leta 1969 in je bila kraj rojstva tako legendarnih modelov kot je bila slovita Berlinette. Njena glavna dejavnost je izdelava športnih avtomobilov, sestavljanje in prodaja dirkalnikov ter prodaja nadomestnih delov zanje, ki jo opravljajo tudi na športnih prireditvah. Prožnost in prilagodljivost tovarne sta dve izmed njenih odlik, ki omogočajo izdelavo malih serij avtomobilov. V tovarni, ki ima danes več kot 300 zaposlenih, skupno površino 76.000 m² oziroma za 36.900 m² pokritih površin, so od leta 1969 izdelali že več kot 400.000 avtomobilov.


Odzivi vodstva:

Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Renaulta:
"To inovativno partnerstvo s Caterhamom udejanja dolgoletno željo, da bi razvili športni avtomobil z gensko zasnovo znamke Alpine. Tako prinaša nove priložnosti za prihodnost tovarne v Dieppu kot tudi za razvoj njenega tradicionalnega strokovnega znanja."

Tan Sri Tony Fernandes, predsednik Skupine Caterham:
"Takega navdušenja nad novim projektom nisem občutil že vse odkar sem leta 2001 ustanovil letalsko družbo AirAsia in radi bi se zahvalil Carlosu Ghosnu, Carlosu Tavaresu in vsakomur v naši novi družini Renault, da so s sklenitvijo tega partnerstva izkazali zaupanje v Skupino Caterham."

Carlos Tavares, glavni izvršni direktor Renaulta:
"Danes lahko na podlagi partnerstva s Skupino Caterham vstopimo v novo fazo: zasnovo avtomobila, ki bo utelešal bistvo znamke Alpine, in bo ponovno zanetil športne strasti. Do tega avtomobila lahko pridemo v roku treh do štirih let."

Dato Kamarudin Meranun, namestnik predsednika Skupine Caterham:
"Formula 1 nam je od začetka pomenila vstopno točko v avtomobilsko industrijo. Partnerstvo z Renaultom daje podjetju Caterham Cars priložnost za napredovanje v naslednjo fazo razvoja - od sicer zelo ugledne a izrazito nišne avtomobilske znamke v resnega igralca na svetovnem avtomobilskem trgu."

Bernard Ollivier, generalni direktor Société des Automobiles Alpine Caterham:
"Zelo sem ponosen na zaupanje, ki sta mi ga izkazala oba delničarja. Kažipoti za vsakega od avtomobilov so jasni in preprosti: spoštovati je treba gensko zasnovo tako znamke Alpine kot tudi Caterham Cars. Zahvaljujoč strasti in strokovnemu znanju ljudi, ki bodo sodelovali pri tem projektu, ga bomo zagotovo lahko uspešno udejanjili."

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper