Renault je izdelal že 50.000 električnih avtomobilov Zoe

Petek, 22 April 2016

V času, ko nekatere znamke začenjajo razmišljati o ponudbi električnih vozil, imajo druge za sabo že uspešno prodajo - na primer trojček Mitsubishi, Citroen in Peugeot (ki so bili očitno melo prezgodnji) in še posebej Nissan z globalno najbolje prodajanim električnim avtomobilom Leaf. A tudi “mister simpatičnosti” med električnimi vozil, Renault Zoe, je pridno sešteval številke. Te dni so izdelali vozilo z zaporedno številko 50.000.

Tri leta po predstavitvi modela Zoe, ta zaseda položaj najbolje prodajanega električnega vozila v Evropi. Renault model Zoe proizvaja zgolj v specializirani tovarni Flins, kjer so te dni slavili polovico okroglega mejnika – doslej so izdelali 50.000 zoejev. Glede na to, da je trend prodaje električnih vozil v porastu (v letu 2015 se je prodaja globalno povečala za 48 %) in vsake tri minute nekdo kupi električni avtomobil, bo pot do okrogle številke predvidoma minila še hitreje, čeprav se tudi število konkurentov povečuje. Hkrati pa v prid nakupu električnih vozil govorijo tudi vedno ugodnejše cene le teh in vedno večje število polnilnih mest - v Evropi imamo že preko 60.000 polnilnih mest.

Jubilejno vozilo Renault Zoe je kupila Parižanka Sylvie, ključe pa ji je predal Guillaume Berthier, vodja prodaje električnih vozil. Sylvie so v nakup prepričali njeni otroci, zoeja pa bo uporabljala za vsakodnevne vožnje. Predvidoma bo s svetovanjem otrok zadovoljna, saj Renaultove statistike kažejo, da je kar 98 % kupcev zadovoljnih z uporabo svojega električnega Francoza.
 

Aleksander Praper