Renault napoveduje korenite spremembe

Četrtek, 14 April 2011
Upravni odbor Skupine Renault se je sestal 11. aprila 2011 zaradi pregleda zaključkov dveh presoj, ki sta ju zahtevala Carlos Ghosn, predsednik-generalni direktor Renaulta, ter Philippe Lagayette, predsednik odbora za nadzor poslovanja in presoje.  Presoji sta od 14. marca do 8. aprila 2011 v Renaultu izvajali direkcija za notranje presoje in zunanja agencija Bearing Point.



Zaključki presoj so pokazali vrsto dejanj, zaradi katerih so bili  trije vodstveni delavci v Renaultu po krivem obdolženi.  Glede na rezultate presoj je bilo narejenih več nepravilnosti in napak v podjetju, še posebej na področju nadzora in kontrole aktivnosti v Direkciji za zaščito Skupine Renault. Odbor za nadzor poslovanja in presoje je proučil poročilo zunanje agencije Bearing Point.  Philippe Lagayette je upravnemu odboru predstavil priporočila odbora za nadzor poslovanja in presoje, povzetek se nahaja v prilogi tega sporočila.

Carlos Ghosn je na upravnem odboru ponovno izrazil svoje iskreno obžalovanje v zvezi z nepravilnostmi in poudaril svojo odločenost, da uvede ukrepe za ponovno vzpostavitev ustreznega poslovanja podjetja.  Najprej je odboru predstavil, kako napredujejo pogajanja z vodstvenimi delavci o poravnavi škode, ki so jo utrpeli, ko so bili po krivem odpuščeni.   

Plačilo odškodnine
Upravni odbor se je seznanil z zaključki aktivnosti, ki jih je opravil profesor Nicolas Molfessis, profesor na pravni fakulteti in profesor na univerzi Pantheon-Sorbonne, kot tudi s priporočili Jean-Clauda Magendieja, bivšega predsednika višjega sodišča v Parizu, v zvezi z oceno moralne škode. 

Renault je dosegel načelni sporazum z Michelom Balthazardom, Matthieujem Tenenbaumom in Bertrandom Rochettom.  Kot je bilo 14. marca 2011dogovorjeno na upravnem odboru, je bil vsak sporazum podrobno predstavljen na odboru.  Upravni odbor je zadovoljen z ugodnim izidom pogajanj ter soglasno potrjuje dokončno poravnavo.

Poleg tega je Renault dosegel sporazum s Phillippom Clogensonom v zvezi s škodo, ki jo je utrpel ob njegovi odpovedi leta 2009. P. Clogenson se bo vrnil na delo v Renault 2. maja 2011 kot direktor »business developement« v okviru direkcije Renault Consulting.

Spremembe znotraj Renaulta
Na osnovi zaključkov poročila o presoji je predsednik obvestil upravni odbor o odločitvah v zvezi s spremembami v organizaciji podjetja. Podjetje bo sprožilo postopke za  odhod Remyja Pagnieja, direktorja za zaščito in varovanje Skupine, kot tudi dveh njegovih  sodelavcev Dominiqua Gevreya in Marca Tixadorja iz podjetja. Jean-Yves Coudriou, direktor vodilnih kadrov, in Christian Husson, direktor pravne direkcije, bosta razrešena funkcij, njuna prihodnost še ni znana. Enako velja za Laurence Dors, generalno sekretarko. Ob tem je predvidena sprememba organizacije generalnega sekretariata. Patrick Pélata, generalni direktor, namestnik predsednika, odgovoren za operativno poslovanje Renaulta, se je seznanil z vsebino poročila o presoji in prosil za razrešitev vseh funkcij. Njegova prošnja je bila sprejeta.  Do odhoda iz Renaulta bo opravljal tekoče posle.  V nadaljevanju mu bodo predlagane druge funkcije znotraj Zveze Renault-Nissan. Carlos Ghosn je poudaril, da sposobnosti Patricka Pélataja ostajajo dragocene  in predstavljajo veliko prednost za Zvezo. Mouna Sepehri je bila imenovana za direktorico, namestnico predsednika v vodstvu Renaulta in bo odgovorna za funkcije, ki trenutno spadajo h generalnemu sekretariatu, kot tudi za pravno direkcijo. Poleg tega bo poskrbela za proučitev spoznanj na področju komuniciranja, do katerih je Renault prišel v okviru omenjene krize. Postala bo članica izvršnega odbora Skupine Renault. Marie-Françoise Damesin, direktorica človeških virov, bo prav tako postala članica izvršnega odbora Skupine Renault. 

Poleg tega je v skladu s priporočili Odbora za nadzor poslovanja in za presoje predvideno še:

-    Ponovno vzpostaviti etična načela in obvladovanje tveganj zlasti z imenovanjem novega direktorja etičnega odbora, ki ga bo imenoval predsednik Skupine in ki bo vodil etični odbor namesto današnjega odbora za skladnost delovanja.

-    Preoblikovati odbor za nadzor poslovanja in presoje upravnega odbora v odbor presoje tveganj in etičnih načel. V njegovi pristojnosti bo tudi nadzor etičnega odbora v sodelovanju s predsednikom odbora za imenovanja in upravljanje.

-    Oblikovati direkcijo za presoje in obvladovanje tveganj, ki bo združevala organizacijske enote, ki sodelujejo pri obravnavanju tveganj. 

Direkcija za zaščito Skupine
Zaradi rezultatov presoje je prenova službe za zaščito zdaj postala ena od prednostnih nalog. V obdobju krize ima tako Renault priložnost, da vzpostavi direkcijo za zaščito in obveščanje, ki bo služila za zgled drugim industrijskim skupinam. V ta namen je predsednik Skupine po temeljitem pogovoru z glavnimi odgovornimi v tej zadevi in s pristojnimi državnimi organi ter njihovimi predstavniki  obvestil upravni odbor o svoji odločitvi, da bodo Alain Bauer, profesor kriminologije v ustanovi Conservatoire Nationale des Arts et métiers, in Alain Juillet, Senior Advisor v pisarni Cabinet Orrick Rambaud Martel, s pomočjo Erica Delbecqueja, direktorja oddelka za ekonomsko varnost INHESJ, začeli s projektom prenove orodij za zagotavljanje ustrezne zaščita dediščine podjetja. Upravni odbor to pobudo odobrava in se strinja, da se uresniči v sodelovanju z državnimi službami.

Hkrati se Upravni odbor zahvaljuje Philippu Lagayettu za njegovo zavzetost in zgledno prizadevnost, ki ju je izkazal med izvajanjem presoje. Prav tako z zadovoljstvom pozdravlja zavzetost predsednika, da brez odlašanja začne upoštevati priporočila, ki izhajajo iz poročila o presoji, in mu izreka popolno podporo. Odbor bo z zanimanjem spremljal različne faze razširjanja teh priporočil.

Carlos Ghosn je po končani seji upravnega odbora izjavil: »S to izredno sejo upravnega odbora smo obrnili nov, boleč list v zgodovini podjetja Renault. Poleg sodelavcev, ki so bili neposredno vpleteni v zadevo, so to krizo občutili vsi zaposleni v Skupini. Zato smo se odločili, da uvedemo korenite spremembe za ponovno vzpostavitev zaupanja v podjetju. Patrick Pélata bo zapustil Renault, ne pa tudi Skupine. Zahvaljujem se mu za njegov prispevek k poslovanju tako Renaulta kot Zveze. Njegove sposobnosti ostajajo pomembne za Skupino