Renault se pridružuje aktivnostim za Ljubljano – zeleno prestolnico Evrope

Sreda, 16 September 2015

Ljubljana bo prihodnje leto ponosno nosila naziv Zelena prestolnica Evrope 2016. Številnim prizadevanjem za ta naziv se pridružuje tudi Renault z električnimi avtomobili, ki v mestih ponujajo neslišno in brezogljično obliko prevoza.

Ljubljana je 24. junija 2014 na pobudo Evropske komisije prejela laskavi naziv zelena prestolnica Evrope 2016. Naziv vsako leto prejme mesto z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj.

Pomemben del prizadevanj za zeleno prestolnico je tudi razvoj trajnostne urbane mobilnosti. Ob čim boljšem sodobnem javnem prevozu vedno ostaja tudi veliko logističnih potreb, ki jih lahko zadovolji le individualna mobilnost. Na tem področju lahko k zmanjšanju hrupa in izpustov v mestih s svojim znanjem pripomore Renault kot vodilni ponudnik električnih avtomobilov.

Z današnjo slovesno predajo je generalni direktor družbe Renault Nissan Slovenija, d.o.o., Eric Bernard, predal ključe dveh električnih avtomobilov županu mestne občine Ljubljana, gospodu Zoranu Jankoviču. Tiste mestne službe, ki ob svojem delu najbolj potrebujejo avtomobil za prevoz po mestu, bodo do 31. decembra 2016 pri svojem delu uporabljale renaulta ZOE in renaulta kangooja Z.E. Vozili ob svojem delovanju mestnega okolja ne onesnažujeta s hrupom ali izpusti, ob polnjenju z zeleno energijo iz obnovljivih virov pa lahko električna mobilnost zagotovi okolju resnično prijazen način prometa.

Ob omenjenih dveh električnih renaultih, ki bosta Ljubljani pomagali k čistejšemu zraku skozi celo leto, bo Renault za čas tedna mobilnosti v Ljubljani ponudil še brezplačne prevoze s petimi električnimi avtomobili ZOE. Ti bodo vozili med turističnimi znamenitostmi in interesnimi točkami po mestu in omogočili Slovencem in tujcem pogled na najlepše dele našega glavnega mesta še skozi perspektivo udobja električne mobilnosti. S celotno paleto električnih vozil pa se bo Renault predstavil tudi na srečanju ekoloških vozil Eco meet, v soboto 19. septembra, med 10:00 in 17:00, na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Ob predaji obeh vozil je mestni občini Ljubljana in Renaultu čestital tudi francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier. Tovrstna prizadevanja so namreč povsem v skladu s smernicami Združenih narodov za zmanjšanje vplivov na naše podnebje, ki jih močno podpira tudi država Francija. Tako bo letošnja enaindvajseta konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah COP21, pod pokroviteljstvom Francije, potekala v Parizu od 30. novembra do 11.decembra.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper