Renaultova prihodnost cilja na Rusijo

Četrtek, 21 Julij 2011
Prepričan v potencial ruskega trga, ga je Renault postavil med prioritetne cilje svojega mednarodnega razvoja, kar je prineslo tudi prve oprijemljive rezultate. Renault je s 6-odstotnim tržnim deležem v prvem polletju 2011 tretja znamka na trgu, za Lado in Chevroletom. Skupen tržni delež znamk Renault, Nissan in Lada znaša 34,4 odstotka in vodi k cilju načrta "Renault 2016 Drive the Change", po katerem naj bi vse tri znamke skupaj dosegle 40-odstoten delež.



Z vztrajnim uvajanjem novih modelov, naložbami v prilagajanje zmogljivosti povpraševanju in s povezanostjo z vodilnim podjetjem ruske avtomobilske industrije AVTOVAZ, je Renault postal pomemben igralec na ruskem trgu in aktivno sodeluje pri prenovi ruske avtomobilske industrije. Ambicije Renaulta obsegajo tudi pripravo široke palete vozil, ki bodo prilagojena potrebam ruskega trga.

Utrditi se na mestu pomembnega deležnika na trgu
Od pričetka prodaje modela Logan v letu 2005 – prvega avtomobila, ki ga je Renault izdelal v Rusiji in najbolje prodajane klasične limuzine v državi – so ponudbo obogatili s številnimi novimi modeli, ki zelo hitro osvajajo srca Rusev (Sandero, Sandero stepway, Fluence in Mégane. Ponudba vozil Renault v Rusiji danes sega v vse segmente. Do konca leta bodo v tovarni v Moskvi izdelovali skupaj pet različnih modelov (Logan, Sandero, Fluence, Mégane in Duster). Slednji bo na trg uveden leta 2012 Dopolnil bo ponudbo Koleosa na trgu, kjer ima vsak četrti prodani avtomobil štirikolesni pogon. Renault bo tako ponujal širok nabor raznovrstnih vozil, med katerimi bo osrednji del ponudbe izdelan v Rusiji.

Naglo rastoča distribucijska mreža
Prodajo Renaulta v Rusiji spodbuja naglo rastoča distribucijska mreža. Koncem junija 2011 je štela 130 prodajnih mest v 86 mestih in je segla v vsa mesta z več kot 300 tisoč prebivalci. Renault namerava imeti 200 prodajnih mest do leta 2013 in že 260 do leta 2015. Vedno več Rusov svoje nove avtomobile kupuje s pomočjo posojil. Danes je vsako četrto vozilo Renault prodano s pomočjo programov Renault Credit.

Industrijski razvoj v skladu s prodajnimi ambicijami
Največji izziv za izdelovalce avtomobilov v Rusiji je dovolj velika proizvodna zmogljivost, da lahko izpolni povpraševanje. Velika moč Zveze je prav v zmožnosti, da kombinira proizvodne zmogljivosti treh partnerjev (Renault, Nissan in AVTOVAZ) ter ustvarja sinergijske učinke med njimi. Zveza ima tri tovarne s skupno zmogljivostjo 1,1 milijona vozil letno. Cilj za leto 2016 je zmogljivost 1,6 milijona vozil. V Renault Rusija, v Moskvi, lahko letno izdelajo 160.000. AVTOVAZ v mestu Togliatti ima letno zmogljivost 900.000 vozil s tremi glavnimi proizvodnimi linijami. Nissanova tovarna v Sankt Peterburg lahko letno izdela 50.000 vozil. Tovarna Izhavto z letno zmogljivostjo 220.000, ki jo bodo do leta 2016 povečali na 360.000 vozil, bo še dodatno povečala te zmogljivosti, ko jo bodo vključili v strateški razvojni načrt Skupine.

Partnerstvo z največjim izdelovalcem avtomobilov v Rusiji
AVTOVAZ izdeluje raznolik nabor vozil znamke Lada, ki imajo v ruskem voznem parku 40-odstoten delež. AVTOVAZ je pravi industrijski velikan, ki k domači industriji vozil prispeva 45 odstotkov, hkrati pa pomeni 27,3 odstotkov trga vozil in 0,5 odstotka BDP Rusije. Zaradi tega uživa veliko podporo ruske vlade, ki je podjetju namenila vlogo nosilca prenove avtomobilske industrije v Rusiji. Partnerji si s skupnimi močmi prizadevajo modernizirati proizvodna sredstva tako na področjih produktivnosti kot tudi kakovosti. K razvoju dobaviteljev na svetovni ravni prispeva Renault Consulting, kjer za dobavitelje pripravljajo tečaje o orodjih za zagotavljanje kakovosti in produktivnosti. Ekipi podjetij Renault in AVTOVAZ sodelujeta pri izbiranju nabora dobaviteljev za model Lada Largus – majhen kombi na osnovi logana, ki ga bodo izdelovali na novi proizvodni liniji v Togliattiju.

Proizvodna linija B0 - prvi velik skupen projekt partnerstva Renault-Nissan AVTOVAZ
Nova skupna proizvodna linija za vozila na konstrukcijski osnovi B0 (Logan) ima za Zvezo strateški pomen. Njena otvoritev je predvidena v marcu 2012, zmogljivost bo 350.000 vozil na leto, pri čemer bo na tej moderni industrijski opremi hkrati možno izdelovati pet različnih modelov znamk Renault, Nissan in Lada. Partnerji se skupaj posvečajo vsem platem izdelave vozila vključno z izdelavo pogonskih sklopov, podvozja, karoserije, z lakiranjem in sestavo, pri čemer uporabljajo sistemske metode Zveze – Alliance Production Way.

Pogled naprej
Delež domačih dobaviteljev oziroma lokalna integracija bo s skupnim razvojem podvozij in pogonskih sklopov še naraščala. V pripravi je center za izdelavo sklopov podvozja, motorjev in menjalnikov, ki bodo namenjeni izključno vozilom za domači trg. V načrtu so tudi projekti za dodatne zmogljivosti na daljnem vzhodu Rusije, kjer bi izkoristili zemljepisno bližino tovarn v Južni Koreji in na Japonskem.

RAZVOJ RUSKEGA TRGA
Po silovitem upadu v obdobju 2008-2009 zaradi gospodarske krize, se je ruski trg v letu 2010 s 30-odstotno rastjo prodaje spet vrnil v obdobje rasti, med drugim tudi zaradi subvencij za zamenjavo starih avtomobilov z novimi, dviga kupne moči in bolj dosegljivih posojil za nakup avtomobilov. Rast se nadaljuje tudi v letu 2011 s 55-odstotnim povečanjem prodaje v prvem polletju, ki je skupaj znašala 1.235.442 vozil. Po napovedih bo ruski trg do leta 2016 zrasel na 3,6 milijona vozil, s čimer bo Rusija postala največji avtomobilski trg v Evropi. V obdobju 2010-2017 naj bi Rusija prispevala 7 odstotkov rasti svetovne proizvodnje (vir: PwC).

Na tem rastočem trgu je več kot polovica doma izdelanih vozil v letu 2010 pripadala tujim znamkam. Ta pojav se bo še utrdil z uvedbo vladnih ukrepov za spodbujanje izdelave doma.

Ključni podatki:
  • Število prebivalcev: 143 milijonov
  • Število registriranih vozil: 34 milijonov
  • BDP na prebivalca: 15.900 USD (ocena za leto 2010). Vir: World Factbook, CIA
  • Povprečna mesečna plača: 22.520 RUB (približno 550 evrov)

RENAULT V RUSIJI
  • Tržni delež: 6 %.
  • Prodaja: 74.337 vozil v prvem polletju 2011 (76 odstotkov več kot v prvem polletju 2010).
  • Ponudba modelov: Logan, Sandero, Sandero Stepway, Symbol, Clio, Clio RS, Mégane, Mégane Coupé, Scénic, Fluence, Koleos, Laguna Coupé, Latitude, Kangoo, Master, Trafic.
  • Prodajno-servisna mreža: 130 koncesij v 86 mestih (stanje junija 2011).