Renaultova za ekološka in ekonomična vozila: 'Renault eco2'

Torek, 08 Maj 2007

Renault predstavlja novo oznako 'Renault eco2', katere namen je kupce seznaniti s svojo zavezo, da jim bodo kot del prispevka k ohranjanju okolja ponujali ekološka in ekonomična vozila. Ta oznaka je v skladu z ambicioznim načrtom Renaulta za omejevanje vpliva svoje dejavnosti na okolje in jamči, da z njo označena vozila dosegajo določene okoljske kriterije skozi vso svojo življenjsko dobo – izdelavo, uporabo in upravljanje ob koncu te dobe. Vozila Renault eco2 izpolnjujejo tri poglavitne okoljske standarde: izdelana so v tovarni z okoljskim certifikatom ISO 14001, njihov izpust CO2 ne presega 140g/km (oziroma so prilagojena za uporabo bio goriv) in poleg tega, da jih je 95% možno reciklirati na koncu življenjske dobe, je vsaj 5% plastike v njih že reciklirane..

- Poleg tega, da so ekološka, so vozila Renault eco2 tudi ekonomična ob nakupu. Zaradi njihove cenovne dostopnosti za večino kupcev, bo njihova naprednost prinesla pomemben prispevek za okolje. Opazni primeri Renaultove okoljske zaveze so motorji z zmanjšano prostornino (downsized), kakršen je na primer motor TCE 100, kot tudi za uporabo bio-goriv prilagojena vozila, na primer E85 bioetanol Mégane ter B30 bio-dizel Trafic in Master.

- Paleta vozil eco2 bo na začetku obsegala le vozila znamke Renault, toda pri Renaultu zaščito našega planeta jemljejo kot globalen izziv in bodo to oznako kasneje razširili na ostala območja sveta.

- Paleta vozil Renault eco2 je tudi način za poudarjanje stalnega napredka na okoljskem področju, saj bodo merila zaostrovali s ciljem ponujati paleto vozil, ki bodo vedno bolj ekološka in ekonomična.

Ponudba vozil The Renault eco2: paleta ekoloških in ekonomičnih vozil
V okviru Renault Zaveze 2009 si je podjetje javno zastavilo ambiciozne okoljske cilje. Ti tvorijo del prizadevanj Renaulta zadnjega desetletja, da omeji vplive svoje dejavnosti na okolje na vsaki stopnji življenjske dobe svojih vozil – od izdelave preko uporabe in upravljanja zaključka življenjske dobe. Prav tako poudarjajo predanost podjetja, da se posveti velikim okoljskim izzivom, s ponudbo cenovno dostopnih tehnologij, ki so – tukaj in zdaj – uporabne v večini svojih vozil. Renault verjame, da z izdelavo okolju prijaznih vozil, ki pomenijo tudi gospodaren (ekonomičen) nakup ter uporabo, lahko poveča njihovo koristnost za okolje.

Oznaka Renault eco2 podčrtuje Renaultov pristop do varstva okolja s potrditvijo, da označena vozila ustrezajo naslednjim pomembnim ekološkim in ekonomskim merilom:

  1. Ekološkim zato, ker je vpliv teh vozil na okolje omejen na minimum ob njihovem snovanju, izdelavi, med uporabo v prometu in tudi na koncu njihovega uporabnega obdobja.
  2. Ekonomskim zato, ker so cenovno dostopna in imajo nizko porabo goriva.

Nova oznaka odraža Renaultovo predanost cilju, da ustvari ponudbo vozil z omejenim vplivom tako na okolje kot tudi na proračune kupcev.

Renault eco2: trije preverljivi in merljivi kriteriji
Renault oznako Renault eco2 vidi kot sredstvo, s katerim njihovi kupci ocenijo okoljski vpliv njihovih vozil. Izbor je domišljen na podlagi treh kriterijev, za katere je možno pridobiti certifikat (na primer ISO 14001) ali pa objektivno izmeriti kot sta izpust ogljika in delež reciklirane plastike, ki je tovarniško vgrajena v vozilo.

Obremenjevanje s hrupom ni bilo vključeno, saj ni ga ne določa noben globalno sprejet standard. Kljub temu zaseda Renault vodilno mesto na tem področju, saj mnoga izmed njegovih vozil oddajajo za 3 dB manj hrupa kot ga določa standard EU (74 dB), kar pomeni prepolovitev ravni hrupa.

Vozila morajo za pridobitev oznake Renault eco2 zadostiti naslednjim trem zahtevam:

  1. Izdelana morajo biti v tovarni, ki si je zagotovila certifikat ISO 14001. Neodvisna organizacija za mednarodne standarde ISO (International Standards Organisation) s tem potrjuje, da tovarna ustreza standardu 14001, ko doseže neprestan napredek pri zmanjševanju vpliva svoje dejavnosti na okolje. Med drugim vključuje, na primer, porabo vode in energije, viden in zvočen vpliv ter izpuste škodljivih snovi in odpadne vode. Renault je tako v sedmih letih, na primer, v svoji tovarni Sandouville v Franciji zmanjšal porabo vode za dve tretjini. V letu 2006 je imelo 39 izdelavnih obratov, v katerih poteka več kot 90 odstotkov Renaultove svetovnih aktivnosti, certifikat ISO 14001. Ostali obrati Skupine Renault v Rusiji in Maroku so trenutno v fazi pridobivanja tega certifikata.
  1. Njihov izpust CO2 ne sme presegati 140 g/km oziroma morajo biti prilagojena za uporabo E85 bioetanola ali B30 biodizla. Renault eco2 vozila imajo nizko stopnjo izpusta CO2, ki je glavni obdolženec za globalno segrevanje. Izpust pod mejo 140 g/km (ustreza porabi goriva 5,3 l/100 km za dizelske, oziroma 5,9 l/100 km za bencinske motorje) je možno doseči bodisi z uporabo specifičnih tehnologij (npr. z zmanjšanjem prostornine motorja – »downsizing«), ali pa z uporabo biogoriv. Rastline, iz katerih pridobivajo biogoriva, med rastjo iz ozračja črpajo CO2, kar je sestavni del fotosinteze. V primerjavi z enakim vozilom, ki ga poganja bencin, lahko uporaba E85 bioetanola v celotnem ciklu od-vira-do-kolesa (»well-to-wheel«) doseže do 70-odstoten prihranek v izpustu CO2. V primeru biodizla ta podatek znaša okrog 20 odstokov.
  1. Vsaj 5 odstotkov plastike, ki jo uporabijo pri izdelavi, mora biti iz recikliranih snovi. Vozila z oznako Renault eco2 so zasnovana tako, da ob koncu njihovega življenjskega obdobja lahko ponovno uporabijo 95 odstotkov njihove teže. Poleg tega imajo vozila Renault eco2 več kot 5 odstotkov že reciklirane plastike. Pri modelu Clio III ta delež znaša skoraj 10 odstotkov (20 kg) in pri Novem Twingu 9 odstotkov (15 kg). Uporaba reciklirane plastike bo v prihodnjih modelih še naraščala.

Ob uvedbi oznake Renault eco2 bo ta veljala le za vozila znake Renault na evropskih trgih, kasneje pa bo razširjena tudi na trge v drugih delih sveta. Poleg tega si bo Renault stalno prizadeval za dvigovanje standardov z vključevanjem novih dosežkov okoljskega napredka in tako stalno ponujal paleto ekoloških vozil na najvišji ravni.

Renault Slovenija