Renaultovi ocenjeni finančni rezultati za leto 2010

Petek, 04 Februar 2011

Renault je objavil operativni prosti denarni tok, ki je v letu 2010 za avtomobilsko dejavnost ocenjen na 1,67 milijarde evrov, medtem ko je bil napovedan cilj na ravni 700 milijonov evrov.

Ocenjeni  prihodek Skupine je dosegel 38,97 milijona evrov,  kar pomeni povišanje za 15,6 % glede na leto 2009. Ocenjena marža iz osnovne dejavnosti Skupine je znašala 2,8 % prihodkov, medtem ko je bila v letu 2009 negativna v višini - 1,2 %. Čisti dobiček upošteva rezultate pridruženih podjetij kot tudi pozitivno razliko v višini 2 milijard evrov, ki izhaja iz prodaje delnic B podjetja AB Volvo. Zaradi povečanega prihodka v zadnjem trimesečju 2010 in ugodnega spreminjanja potreb po obratnih sredstvih skozi leto je ocenjeni operativni prosti denarni tok krepko presegel cilj 700 milijonov evrov, zastavljen za leto 2010, ter tako dosegel 1,67 milijarde evrov. Neto finančna zadolženost avtomobilske dejavnosti znaša 1,43 milijarde evrov. Ocenjena razpoložljiva likvidnostna rezerva1 je dosegla zgodovinsko raven in znaša 12,8 milijarde evrov. Le-ta bo v skladu s pogodbo deloma namenjena predčasnemu vračilu preostalega državnega posojila v višini 2 milijard evrov.

»Renault že lahko sporoči, da je Skupina, ki je dosegla prodajni rekord, precej presegla svoj letni cilj prostega denarnega toka, in sicer po zaslugi rasti na svetovnem trgu in dobrega obvladovanja stroškov. Prav tako je zmanjšala neto dolg v avtomobilski dejavnosti, ki znaša 1,4 milijarde evrov,« je povedal Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Renaulta.