Renaultovo sporočilo za javnost glede preverjanja emisij

Četrtek, 14 Januar 2016

Potem ko je EPA – ameriška agencija za varovanje okolja – odkrila obstoj računalniške opreme tipa »Defeat Device« pri enem največjih avtomobilskih proizvajalcev, je francoska vlada ustanovila Neodvisno tehnično komisijo, ki namerava preveriti francoske proizvajalce avtomobilov. Hkrati je Renaulta te dni pričela preverjati tudi francoska Direkcija DGCCRF.

UTAC trenutno za tehnično agencijo testira 100 vozil med vožnjo v prometu, od tega je 25 vozil znamke Renault, kar ustreza deležu na francoskem trgu. Do konca decembra je bilo zaključenih 11 testov na vozilih, od tega so bila 4 vozila znamke Renault. Inženiring Skupine Renault je s predstavniki francoske oblasti v intenzivnem in odprtem dialogu.

Generalna direkcija za energijo in klimatske spremembe (fr. Direction Générale de l'Energie et du Climat, DGEC), ki deluje v okviru Ministrstva za ekologijo, trajnostni razvoj in energijo in ki je tudi glavni sogovornik Neodvisne tehnične komisije, ocenjuje, da postopek, ki je v teku, ne kaže na to, da bi bila v Renaultova vozila vgrajena kakršna koli goljufiva oprema.

Testi, ki so v teku, bodo pomagali Renaultu, da razvije nove rešitve za vozila Renault, tako tista, ki bodo zapeljala iz Renaultovih tovarn v bodoče, kot tista, ki so že v prometu. Te ukrepe bo Renault v kratkem predstavil v okviru svojega Plana emisij Renault, katerega cilj bo okrepiti energetsko učinkovitost lastnih vozil.

Vzporedno s tem dogajanjem se je Direkcija DGCCRF, ki deluje znotraj francoskega Ministrstva za gospodarstvo, industrijo in digitalni razvoj, odločila, da uvede dodatno preiskavo na proizvodih in v prostorih podjetja, katere namen je potrditi rezultate analiz, ki jih bo pridobila Neodvisna tehnična komisija. Tako se je direkcija DGCCRF zglasila tudi na sedežu podjetja Renault, v tehničnem centru v Lardyju in v Technocentru Guyancourta. Ekipe Renaulta odprto sodelujejo pri delu Neodvisne tehnične komisije in pri dodatni preiskavi, za katero se je odločilo ministrstvo za gospodarstvo.

Po uspešnem sodelovanju na konferenci COP 21 Renault namerava še okrepiti svoja vlaganja v korist industrijskih rešitev za ohranjanje našega planeta. Skupina Renault je že danes med tremi najboljšimi proizvajalci (1. mesto 2013, 2. mesto 2014) glede programov za izboljšanje ogljičnega odtisa. V zadnjih treh letih je zmanjšala ogljični odtis svoj vozil za 10 %.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper