Revoz je v letu 2013 zmanjšal proizvodnjo, a uresničeval glavni cilj

Petek, 17 Januar 2014

Kljub temu da je bilo leto 2013 za Revozovo dejavnost zelo nenaklonjeno, je podjetju uspelo izpolniti najpomembnejši cilj – uspešno izvedbo zaključne faze velike naložbe, povezane s povsem novo proizvodnjo modelov, ki izhaja iz partnerstva med Zvezo Renault-Nissan in nemškim Daimlerjem.

Revoz je leto 2013 zaključil s 93.733 izdelanimi vozili. Manjša proizvodnja kot v preteklih letih je posledica padca prodaje avtomobilov na evropskem trgu in še posebej občutnega padca segmenta manjših vozil, v katerega sodijo tudi modeli, ki jih izdelujejo v Novem mestu. Poleg tega je bila v letu 2013 proizvodnja clia II zaradi spremembe evropske zakonodaje namenjena le še severnoafriškemu trgu, medtem ko je zaradi slabega odziva na trgu konec decembra 2013 dokončno prenehala proizvodnja renault winda. Največja tržišča za Revoz ostajajo Francija, Nemčija, Italija, Belgija …

Zahvaljujoč sporazumu s socialnimi partnerji in veliki prilagodljivosti proizvodnega procesa ostrejši ukrepi, kot je na primer dodatno odpuščanje oziroma zniževanje plač, k sreči niso bili nujni. Tako je podjetje poslovno leto 2013 zaključilo z obratovanjem v eni izmeni in pol ter z 2.036 zaposlenimi.

Vrednost naložb je v letu 2013 presegla 150 milijonov evrov. Največ naložbenih del je bilo povezanih s postavitvijo novega obrata za sestavo karoserij, ki je bil v času zaustavitve proizvodnje konec leta tudi dokončan, med drugimi večjimi deli pa so bili še razširitev objekta za skladiščenje orodij v obratu za preoblikovanje pločevine, zaključna dela v lakirnici in nov zalogovnik karoserij ter na montaži sprememba talnega tekočega proizvodnega traku za opremo vozila. Tako kot leto poprej, ko je večina gradbenih del in tistih, povezanih s postavitvijo nove proizvodne opreme, pripadla slovenskim dobaviteljem, se je tudi v lanskem letu nadaljevalo sodelovanje s slovenskimi podjetji na področju sestave proizvodnih naprav, avtomatike, montaže in gradbeništva.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper