Skupina Renault je lani povečala prodajo na 2,7 milijona vozil

Četrtek, 22 Januar 2015

Skupina Renault je lani prodala 2,7 milijona vozil in dosegla 3,2-odstotno rast. V letu 2014 je prodaja osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil Skupine Renault zrasla za 3,2 odstotka na 2.712.432 vozil, rast svetovnega trga pa je lani znašala 3,5 odstotka.

V Evropi je tržni delež Skupine Renault zrasel za 0,6 odstotne točke in dosegel 10 odstotkov. Obseg prodaje Skupine je z 1.464.611 prodanimi vozili lani zrasel za 12,5 odstotka, kar je dvakrat toliko, kot je znašala rast celotnega trga. S tem komercialnim dosežkom znamk Renault in Dacia, h kateremu so pomembno prispevali uspehi modelov Clio, Captur, Duster in Sandero, je Skupina nadomestila usihanje prodaje na mednarodnih trgih.

Pod vplivom gospodarskih in finančnih kriz na svojih glavnih razvijajočih se trgih je Skupina pokazala odpornost in dosegla rekordne tržne deleže v Braziliji (7,1 %) in v Rusiji (7,9 %), to je na svojem drugem in tretjem najpomembnejšem trgu. Vendar je v tako težkih razmerah število novih registracij izven Evrope upadlo za 5,9 odstotka.

Kratek povzetek leta 2014

  • Prodaja osebnih in lahkih gospodarskih vozil Skupine Renault je zrasla za 3,2 odstotka na 2,7 milijona vozil.
  • Skupina Renault je povečala tržne deleže na devetih od svojih desetih najbolj pomembnih trgov.
  • V Evropi je skupni tržni delež Skupine znašal 10 odstotkov. Znamka Renault je pridobila 0,2 odstotne točke, znamka Dacia pa 0,4 odstotne točke. Na trgu lahkih gospodarskih vozil je Renault že 17. leto zapored ohranil vodilno mesto na trgu s 14,2-odstotnim tržnim deležem.
  • Na tujih trgih je Skupina izkazala s povečanjem tržnih deležev na šestih od svojih sedmih najpomembnejših trgov (v Braziliji na 7,1 % in v Rusiji na 7,9 %).

Prodajni obeti za Skupino Renault v letu 2015

V letu 2015 naj bi svetovni avtomobilski trg dosegel umirjeno 2-odstotno rast obsega iz leta 2014. Pričakovati je, da bo odstotek ali dva zrasla tudi prodaja vozil v Evropi, s stabilnim položajem v Franciji.

"V še vedno negotovih tržnih razmerah v letu 2015 bomo nadaljevali izvajanje našega srednjeročnega načrta Renault Drive the Change. Predvidevamo, da bomo povečali skupno število prodanih avtomobilov, okrepili svoj položaj v Evropi in izboljšali položaj na naših glavnih razvijajočih se trgih. Naša rast bo podprta s pospešenim uvajanjem novosti v ponudbo, saj jo bomo obogatili s petimi novimi modeli," je dejal Jérôme Stoll, glavni direktor za učinkovitost in komercialni direktor Skupine Renault.


Po sporočilu za javnost povzel: Peter Mavrič