Subaru izdelal že 15 milijonov avtomobilov s štirikolesnim pogonom

Torek, 15 Marec 2016

Subaru je objavil, da so v marcu dosegli spoštovanja vreden jubilej - okroglih 15 milijonov avtomobilov s štirikolesnim pogonom. Subaru velja za znamko z igromno izkušnjami pri izdelavi cestnih, terenskih in športnih vozil s štirikolesnim pogonom. Prvi avtomobil, pri katerem so pogon speljali k prednji in zadnji osi, je bil Subaru Leone AWD, leta 1972.


Subaru je septembra 1972 pričel s prodajo karavanskega modela Leone, ki je imel vgrajen trpežen štirikolesni pogon. V skoraj 44 letih izboljševanja štirikolesnega pogona so se Subarujevi štirikolesno gnani avtomobili izkazali za trpežne, zmogljive in zanesljive. Marsikje v Sloveniji smo jih poznali kot vozila za gozdarje, gasilce in še posebej za zdravniško pomoč. Glavni sloves pa so si pridobili na relijih, z modro-zlatimi imprezami, ki so navduševale tudi s specifičnim bokserskim zvokom motorja. 

Kako zelo je štirikolesni pogon povezan s Subarujevimi avtomobili pove preprost podatek – v letu 2015 je bilo kar 98 % subarujev naročenih v izvedbi AWD (All Wheel Drive, oziroma pogon na vsa kolesa). Vsi ti avtomobili so imeli vgrajene vzdolžno nameščene Subarujeve bokser motorje in najnovejšo stopnjo evolucije simetričnega štirikolesnega pogona. Štirikolesni pogon skupaj z nizkim težiščem, ki ga omogočajo ravno bokser motorji, bistveno pripomore k stabilnosti vozila bodisi na cesti ali na slabih terenih, ne glede na hitrost vožnje.
 

Aleksander Praper