Tovarna Renault-Nissan v Tangerju odprla drugo proizvodno linijo

Sreda, 09 Oktober 2013

Tovarna v Tangerju bo s proizvodno zmogljivostjo 340.000 vozil na leto postala največja tovarna v Afriki. Javno-zasebno partnerstvo omogoča uveljavljanje znamke »made in Morocco« v mednarodnem merilu. Novo linijo so odprli v torek, 8. oktobra 2013, v prisotnosti maroškega ministra za industrijo, komercialo in nove tehnologije Abdelkaderja Amare in generalnega direktorja Skupine Renault v Maroku Jacquesa Prosta ter številnih drugih političnih in gospodarskih osebnosti.

Zahvaljujoč drugi liniji se bo zmogljivost tovarne od leta 2014 dalje povečala na 340.000 vozil na leto. Zahtevala je naložbo v višini 400 milijonov evrov, in sicer za proizvodnjo modelov Dacia Sandero in Dacia Sandero Stepway, dveh vodilnih modelov znamke Dacia.

Ta dosežek, ki je plod javno-zasebnega partnerstva med Kraljevino Maroko in Skupino Renault, omogoča, da se tovarna povzdigne na položaj največje v Afriki. Gre za pomembno ambicijo ter vir produktivnosti in razvoja dejavnosti avtomobilske industrije v kraljestvu. Pri uresničevanju nove etape so svoj prispevek v skladu s tehnično-ekonomskimi zahtevami dali tudi dobavitelji. Nova pridobitev bo prispevala k temu, da bo Maroko postal trden temelj industrijske konkurenčnosti. Prav tako sledi ambiciozno začrtani poti, ki jo vodita tovarna Renault Nissan v Tangerju in Kraljestvo Maroka v sodelovanju z AMICA (Zveza za avtomobilsko industrijo in komercialo Maroka).

»Današnji dogodek je za nas posebnega pomena. Priča o Renaultovi pripravljenosti, da se drži svojih obvez, pa tudi o pripravljenosti državnih oblasti, da razvijajo avtomobilsko industrijo v Maroku. Prepričan sem, da bomo na drugi liniji izdelovali modele sandero mednarodne kakovosti in tako utrdili znamko »made in Morocco« na mednarodni ravni,« je povedal Jacques Prost, generalni direktor Skupine Renault v Maroku.

Za potrebe nove linije so na novo zaposlili 1.400 ljudi, s čimer se je število zaposlenih dvignilo na 5.000.  Inštitut IFMIA (Izobraževalni inštitut za poklice avtomobilske industrije) uresničuje strategijo razvoja, katere cilj je dvig kompetenc novozaposlenih in že zaposlenih v tovarni.

Otvoritev tovarne s prvo linijo je bila 9. februarja 2012 v prisotnosti maroškega kralja Mohammeda VI  in predsednika Zveze Renault Nissan Carlosa Ghosna.  V tem času je tovarna zagotovila uspešen zagon proizvodnje, znala iz dneva v dan razvijati svoje sposobnosti in doseči cilje, ki so ji bili zastavljeni. Z današnjim dnem se zgodba nadaljuje z novo proizvodno linijo in tretjim vozilom v proizvodnji.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper