Varnost in mobilnost za vse v šolskem letu 2012/13

Petek, 19 Oktober 2012

Revoz v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa - Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (AVP – SPV) z veseljem potrjuje izvajanje programa »Varnost in mobilnost za vse« tudi v letošnjem šolskem letu.


Mednarodni program Varnost in mobilnost za vse poteka v različnih državah sveta že 12 let zapored. V Sloveniji ga organizira podjetje Revoz,d.d., Novo mesto, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa, Svetom za preventivo in vzgojo v prometu. Doslej so v njem uspešno sodelovali v letih 2002-2006 in od 2011 dalje ter k sodelovanju pritegnili več kot 400 slovenskih šol.

V programu sodelujejo učenci 5. ali 6. razreda, o organizaciji njihovega dela se odloči šola sama (delo mentorja prometne vzgoje, pri rednem ali dodatnem pouku, v okviru projektnega dne, krožkov …).

Šola, ki se bo prijavila k programu, bo brezplačno prejela:

  • Pedagoški list, kviz in mapo za učitelja (pedagoška priprava) v tiskani obliki
  • Navodila za pripravo končnega projekta v e-obliki
  • Delovne liste in plakat za učence (5 lekcij na temo varnosti in mobilnosti) v tiskani obliki

Gradivo je zelo kakovostno pripravljeno in strokovno pregledano s strani Javne agencije RS za varnost prometa ter usklajeno s slovensko zakonodajo.

Natečaj

Vsaka šola, potem ko predela gradivo, izdela enega ali več zaključnih projektov »Varnost in mobilnost za vse – moje ideje, moje pobude«, ki so rezultat dela skupin do 15 učencev. Projekt mora predstavljati rešitev za večjo prometno varnost ali manjše vplive prometa na okolje v lokalnem prostoru. Pomembno je, da učenci pri projektu ne vztrajajo zgolj na ideji, pač pa da to v svojem okolju tudi uresničijo, da vanjo vključijo čim več organizacij (n.pr. Upravna enota, policija …) in posameznikov (starši, starejši občani …).

Projekte, ki morajo opisovati delo učencev od ideje do izvedbe ter vsebovati tudi dokazno gradivo, bo pregledala strokovna žirija, ki bo pri ocenjevanju upoštevala naslednje kriterije:

  • izvirnost/primernost ideje;
  • uresničitev ideje;
  • vključevanje drugih organizacij, posameznikov;
  • dejanski prispevek k večji prometni varnosti/manjšim vplivom na okolje.

Vsi učenci, ki bodo oddali zaključni projekt, bodo prejeli simbolično darilo.

Žirija bo izbrala 5 najboljših projektov in njihove avtorje povabila na zaključno prireditev v Revozu v Novem mestu, kjer bo proglašen zmagovalni projekt v Sloveniji. Njegovi avtorji se bodo udeležili zaključne prireditve v Disneylandu v Parizu in se potegovali tudi za zmago v svetovnem merilu.

Pomembni roki

  • 13.11.2012: Prijava v program na www.varnost-mobilnost-za-vse.si
  • 30.11.2012: Pošiljanje tiskanega gradiva šolam
  • Začetek decembra 2012: Izobraževalna konferenca za mentorje
  • 29.3.2013: Oddaja projektov Varnost in mobilnost za vse – moje ideje, moje pobude
  • Začetek aprila 2013: Žirija izbere 5 najboljših projektov
  • Konec aprila 2013: Dogodek v Revozu z razglasitvijo zmagovalnega projekta
  • Junij 2013: Zaključni dogodek programa v mednarodnem merilu

Mateja Markl, AVP - Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu: »Projekt Varnost in mobilnost za vse, ki je uspešno potekal že v preteklih letih, je eden izmed prometno-vzgojnih programov, prek katerih se otroci aktivno vključujejo v oblikovanje boljše prometne varnosti tako zase kot za svoje starejše vrstnike. Prav s tovrstnimi programi, ki potekajo in se izvajajo dalj časa ter vključujejo tako celovite pristope kot različne deležnike - od otrok, učiteljev, staršev, pristojnih občinskih služb, svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in nenazadnje nacionalne ravni ter družbeno odgovornega podjetja, kot je nosilec programa Revoz - se oblikuje prometno-varnostni sistem, skladen z Vizijo 0. Na področju prometne vzgoje lahko samo z vztrajnim, dolgoročno naravnanim in širokim pristopom oblikujemo varnejše posameznike, udeležence v prometu bodisi kot pešce bodisi kot kolesarje oziroma voznike. Zato si želimo, da se šole s svojimi učitelji in otroki priključijo projektu Varnost in mobilnost za vse ter tako z reševanjem čisto praktičnih problemov v okolici šol prispevajo k večji varnosti otrok in prebivalcev

Nevenka Bašek Zildžović, Revoz, organizator programa v Sloveniji: »Revoz z veseljem uresničuje svojo družbeno odgovornost prek programa Varnost in mobilnost za vse. Vizija mednarodne Skupine Renault, katere član je tudi novomeški Revoz, je namreč, da omogoči trajnostno mobilnost vsem prebivalcem sveta ter pri tem spodbuja prenos primerov dobrih praks na področju prometne varnosti, zlasti varnosti otrok. V Revozu tako upamo, da se bo za sodelovanje v programu Varnost in mobilnost za vse odločilo še več slovenskih šol ter da bomo skupaj do izvedbe pripeljali še več podobnih projektov, kot je preureditev ceste pred OŠ Mirana Jarca Ljubljana, ter tako prispevali k večji varnosti in bolj zdravemu okolju naših otrok in nenazadnje vseh nas.«

Informacije o programu, obvestila, rezultati in učno gradivo so objavljeni na www.varnost-mobilnost-za-vse.si ter na spletni strani AVP www.avp-rs.si .


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Prape