Zveza Renault-Nissan beleži rekordne prihranke zaradi sodelovanja znamk

Ponedeljek, 13 Julij 2015

Zveza Renault-Nissan je zabeležila rekordne sinergije v višini 3,8 milijarde evrov leta 2014, medtem ko je leta 2013 ta znesek znašal 2,72 milijarde evrov. Funkcije nabave, inženiringa in proizvodnje so glavni viri sinergij. Začetek prodaje prvih vozil, ki imajo modularno arhitekturo (CMF) v Zvezi, kot tudi nedavna združitev štirih glavnih direkcij, sta prispevala k večji dinamiki sinergij na teh treh področjih.

Sinergije so rezultat zmanjševanja stroškov, nepotrebnih stroškov in dodatnih dohodkov. Upoštevajo se le vsakoletne nove sinergije in se torej ne seštevajo od začetka. Ustvarjanje sinergij omogoča Renaultu in Nissanu, da lahko preverjata uresničevanje svojih ciljev učinkovitosti. Zahvaljujoč čistim prihrankom in povečanju poslovnih prihodkov lahko oba proizvajalca zagotavljata svojim kupcem povsod po svetu boljše razmerje kakovost /cena.

»Naša modularna arhitektura (CMF – Common Module Family) ostaja motor sinergij na vseh velikih področjih naše dejavnosti, od nabave in inženiringa do mehanskega področja,« je izjavil Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Zveze Renault-Nissan. »Nedavna združitev štirih velikih direkcij Renaulta in Nissana – inženiringa, proizvodnje, nabave in človeških virov – utrjuje dinamiko Zveze«.

Renault in Nissan sta 1. aprila 2014 organizirala štiri skupne funkcije. Če Renault in Nissan ostaneta ločeni podjetji, vsako funkcijo vodi skupni direktor v Zvezi. S to združitvijo si Zveza obeta 4,36 milijarde evrov letnih sinergij do leta 2016 (za primerjavo: leta 2009 jih je ustvarila za 1,5 milijarde).

CMF-A (Common Module Family)

Modularna arhitektura - Common Module Family (CMF) – je poseben pristop v Zvezi in virov sinergij, ki so v nenehnem porastu. Omogoča namreč, da Renault in Nissan proizvajata več modelov z uporabo skupnih delov in sklopov, pri tem pa povečujeta možnost izbire in kakovosti, ki jo nudita kupcem. CMF je sestavljen iz treh sklopov, in sicer: CMF-A za majhna vozila, CMF-B za srednja vozila in CMF-C/D za največja vozila.

Križna proizvodnja

Križna proizvodnja je tudi pomemben vir sinergij, ki so povezane s proizvodnjo. Po razširitvi APW v vseh tovarnah po svetu do leta 2015 bo križna proizvodnja pokrivala področja v okviru Zveze. Enoten proizvodni sistem APW je rezultat skupnih dobrih praks v celotni Skupini. Omogoča tovarnam Renaulta in Nissana, da proizvajojo vozila na enakih linijah za sestavo.
Prispevek ostalih poklicev, vključno s prodajo in marketingom

Zveza beleži čedalje večje prihranke, ki jih ustvarjajo tudi drugi poklici, kot sta prodaja in marketing. Zahvaljujoč Zvezi lahko Renault in Nissan nudita velik izbor vozil svojim kupcem povsod po svetu.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Peter Mavrič