Zveza Renault-Nissan bo baterije proizvajala na Portugalskem

Sreda, 09 December 2009

Zveza Renault-Nissan je razkrila svojo odločitev o postavitvi bodoče tovarne za proizvodnjo baterij na Portugalskem. Novico sta objavila portugalski predsednik vlade Jose Socrates in predsednik-generalni direktor Zveze Renault-Nissan Carlos Ghosn.

Tovarna, ki  bo izdelovala litij-ionske baterije zadnje generacije, bo umeščena v industrijski kompleks Renault CACIA (Companhia Aveirense de Componentes para a Indústria Automóvel) v Aveiru, približno 250 km severno od Lizbone.

Nissan je junija letos potrdil svojo namero o naložbi v proizvodno enoto, namenjeno oskrbi z baterijami za električna vozila, ki jih namerava izdelovati Zveza Renault-Nissan. Temeljni kamen tovarne bo položen leta 2010, obratovati pa bo začela leta 2012. Njena letna zmogljivost naj bi znašala 50.000 enot.

»Portugalska je vodilna država na področju obnovljivih energij, zdaj pa si želi vloge pionirja tudi na področju električne mobilnosti, zato na državni ravni že gradi mrežo za polnjenje baterij električnih vozil,« je povedal predsednik vlade Jose Socrates. »Tovarna za izdelavo baterij Zveze Renault-Nissan bo okrepila poslanstvo Portugalske, da postane eno od središč za raziskave, proizvodnjo in preskušanje rešitev in sestavnih delov za električna vozila.«

»Močno cenimo odločnost portugalske vlade in usmerjenost v bodočnost, ki se nanaša na masovno prodajo električnih vozil brez emisij,« je komentiral Carlos Ghosn. »Zahvaljujoč naši sposobnosti, da naložbo uresničimo s pomočjo naprav Renault CACIA, smo v tem primeru zmagovalci vsi, tako Portugalska kot Zveza.«

V skladu s sporazumom s portugalsko vlado bo Nissan namenil več kot 160 milijonov € za novo proizvodno enoto, s čimer bo ustvaril  200 novih neposrednih zaposlitev. Sporazum je sledil nameri portugalske vlade, objavljeni novembra 2008, da sodeluje z Zvezo Renault-Nissan pri vzpostavljanju programa brez emisij na Portugalskem od leta 2010 dalje. V okviru tega dogovora bo Zveza od leta 2011 zagotavljala električna vozila, portugalska vlada pa bo do takrat zagotovila izgradnjo obsežnega omrežja s 1.300 postajami za polnjenje na celotnem ozemlju države.  

Zveza Renault Nissan je kot tretji proizvajalec vozil v svetu odločena postati vodilna na področju mobilnosti brez emisij. Zveza je doslej že objavila programe komercializacije v večjih količinah sedmih električnih vozil znamk Renault, Nissan in Infiniti, pri čemer bo prvi naprodaj Nissanov LEAF konec 2010. Poleg bodoče tovarne na Portugalskem je Zveza potrdila svojo namero o postavitvi tovarn v Franciji, na Japonskem, v ZDA ter v Veliki Britaniji.  

 

Povzeto po sporočilu Renault Slovenija