Zveza Renault-Nissan slavi 15-letnico in krepi sinergije

Ponedeljek, 31 Marec 2014

Renault-Nissan, najproduktivnejše in najdlje trajajoče medkulturno partnerstvo na področju avtomobilske industrije, praznuje 15. obletnico obstoja. Že jutri naj bi stekli postopki združevanja na področju inženiringa, proizvodnje in upravljanja z dobaviteljsko verigo, nabave in človeških virov, kar bo prineslo še dodatne prihranke.

Renault in Nissan sta se povezala leta 1999, ko je Renault vložil 643 milijard jenov (takrat približno 5 milijard evrov oz. 5,4 milijarde USD) v nakup 36,8-odstotnega deleža v Nissanu, ki je bil tedaj pred stečajem. Odtlej sta družbi dosegli prodajo 8,3 milijona enot (v primerjavi s 4,8 milijona enot leta 1999) in se povzpeli med vodilne globalne proizvajalce avtomobilov. Danes ima Renault 43,4-odstotni delež v Nissanu, Nissan pa 15-odstotni delež v Renaultu.

Od leta 1999 se Zveza širi in vključuje nove projekte in partnerje po celem svetu. Danes ima v svoji lasti večinski delež v skupnem podjetju z Avtovazom, največjim ruskim avtomobilskim proizvajalcem. Prav tako ima Zveza pomembne strateške povezave z nemškim Daimlerjem, kitajskim Dongfeng Motor, indijskim Ashok Leyland in japonskim Mitsubishi Motors.

Skupaj sta Renault in Nissan občutno okrepila svoj pečat v globalnem smislu in ustvarila bistveno večjo ekonomijo obsega, kot bi jo vsaka od obeh družb lahko dosegla sama,” je dejal predsednik-generalni direktor Zveze Renault-Nissan, Carlos Ghosn. “Renault in Nissan sta v zadnjih 15 letih začrtala edinstveno pot, ki je okrepila sinergije, obenem pa nudila podporo različnim znamkam in kulturama obeh podjetij.

Četrta največja avtomobilska skupina

Leta 2013 je Zveza, vključno z največjim ruskim proizvajalcem avtomobilov, AVTOVAZOM, prodala rekordnih 8,3 milijona vozil. Vsako deseto vozilo, prodano v svetu, je izdelala Zveza Renault-Nissan, ki je globalno gledano četrta največja avtomobilska skupina. Zveza ima osem znamk: Renault, Nissan, Renault Samsung, Infiniti, Venucia, Dacia, Datsun in Lada. Zveza Renault-Nissan zaposluje približno 450.000 ljudi po celem svetu.

Nova področja sinergij

V letu 2013 je Zveza ustvarila za približno 2,8 milijarde evrov novih sinergij, kar je še en rekord. Sinergije nastajajo pri zmanjševanju stroškov, izogibanju stroškom in povečanju dohodkov. Po pričakovanjih bodo zaradi združevanja, ki se bo s 1. aprilom pričelo na področjih inženiringa, proizvodnje in obvladovanja dobaviteljske verige ter nabave in človeških virov, te sinergije do leta 2016 narasle na najmanj 4,3 milijarde evrov.

Gre za naslednji korak v 15-letnem razvoju Zveze. Skladno z načrtom združevanja bosta štiri ključna področja skupaj vodila Renault in Nissan, vsako področje bo na ravni Zveze vodil na novo imenovani izvršni podpredsednik, poseben odbor pa bo nadzoroval izvedbo.

Razvoj na rastočih tržiščih

Ko je leta 1999 nastala Zveza Renault-Nissan, je bil v t.i. državah BRIC (Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska) dosežen približno 1 odstotek celotne prodaje Skupine. Leta 2013 je Skupina samo v teh štirih državah ustvarila več kot 30 odstotkov svoje skupne prodaje. Zveza je v letu 2013 lansirala tudi popolnoma novo skupno platformo vozila, imenovano CMF-A, ki je posebej namenjena rastočim tržiščem.

Pionirji električne mobilnosti

Renault-Nissan ima pionirsko vlogo tudi na področju mobilnosti brez izpustov. Od decembra 2010, ko se je začela prodaja nissan leafa, do leta 2013 sta Renault in Nissan skupaj prodala 134.000 vozil brez emisij, kar je več kot vsi večji avtomobilski proizvajalci skupaj.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper