Zveza Renault–Nissan v Maroku odprla novo vrhunsko tovarno

Četrtek, 09 Februar 2012

Kralj Mohamed IV je skupaj s predsednikom Zveze Renault-Nissan Carlosom Ghosnom odprl novo tovarno v Tangierju. Zveza je v tovarno vložila milijardo evrov in si s tem zagotovila zmožnost letne proizvodnje 400.000 vozil. Do leta 2015 naj bi v njej zaposlili več kot 6000 ljudi. Tovarna v Tangierju je prva avtomobilska tovarna na svetu brez odpadnih vod in izpusta ogljika.

Renault je v Marku prisoten že 80 let, danes pa mu je lokacija z vidika logistike, dosega avtomobilskih dobaviteljev in razpoložljivosti strokovnega osebja zelo pomembna. Čeprav bo tovarno vodil Renault, se bodo v njej uporabljala najboljša proizvodna znanja obeh znamk – renaulta in Nissana. Tovarna bo na začetku obratovanja izdelovala dva modela – novi model Lodgy in majhnega dostavnika, ki bo na voljo tudi v izvedbi osebnega avtomobila. Poleg tovarne Chennai v Indiji, bo nova tovarna v Maroku temelj za širitev Zveze Renault-Nissan po vsem svetu.

Renault in vlada Maroka sta skupaj ustanovila poseben inštitut za usposabljanje delovne sile. Medtem, ko je Renault priskrbel 168 oseb za izvajanje usposabljanja, je država zagotovila financiranje.

Tovarna v Tangierju v okolje ne bo izpuščala odpadnih vod, celotna količina vode potrebne za proizvodnjo pa se je zmanjšala za 70 %. Emisije ogljikovega dioksida so napram primerljivo zmogljivim obratom zmanjšali za 98 %, oziroma za 135.000 ton CO2 letno. Ta prizadevanja Zveze je nedavno nagradila tudi Evropska Unija, na peti podelitvi nagrad Sustainable Energy Europe Awards, seveda v kategoriji „proizvodnja“.

Aleksander Praper