Chevrolet camaro Z/28

Ponedeljek, 06 Maj 2013

Chevrolet je nedavno predstavil osveženo podobo modelov Camaro, letnik 2014. Med njimi je tudi različica Z/28, ki je najbolj zaznamovala zgodovino camara. Korenine segajo namreč 45 let v preteklost, na dirke Trans-Am.


Prenovljeni chevrolet camaro, v izvedbi Z/28, je z ostrim "pogledom"  tipičen agresiven ameriški mišičnjak

Prvi camaro Z/28, ki je bil predstavljen leta 1967, je bil izdelan za tekmovanje v amariškem razredu Trans-Am 2. Zanj so bili značilni majhen in lahek petlitrski motor V8, dobra razporeditev teže, odzivno krmiljenje in zmogljivo vzmetenje - za uporabo na dirkališčih. Skladno s svojo dirkaško naravo camaro Z/28, letnika 1968, ni bil na voljo s samodejnim menjalnikom in klimatsko napravo. Tudi camaro Z/28, letnik 2014, je na voljo samo z ročnim menjalnikom, klimatska naprava pa je tokrat za doplačilo.

Modeli Camaro letnika 2014 se ponašajo z osveženo zunanjo obliko, izboljšano aerodinamiko,  učinkovitejšim hlajenjem in izboljšano stabilnostjo pri visoki hitrosti. Novi camaro Z/28 je tako opremljen s celovitim aerodinamičnim paketom, ki pri višji hitrosti avtomobil pritisne k tlom in mu zagotavlja najboljše dirkalne lastnosti doslej. Seznam tehničnih lastnosti vsebuje lahek “hitro vrteči” motor LS7, suho oljno korito, keramične zavore z ogljikovimi vlakni in vgrajen hladilnik za uporabo na dirkališču. Pomembna je tudi bistveno manjša teža praznega vozila.


Zadnji del camara poslej zaznamujejo manj retro luči, cestno.dirkaški Z/28 pa ima izpostavljen še spojler ter difuzor

Čeprav novi camaro Z/28 ni bil zasnovan za tekmovanje v določenem dirkalnem razredu, je popolnoma prilagojen za največjo zmogljivost na progi. Pri začetnih testiranjih je bil camaro Z/28 za tri sekunde na krog hitrejši od camara ZL1. Po zaslugi prilagojenega podvozja lahko doseže  bočni pospešek 1,05 g. Keramično-kompozitna kombinacija zavor Brembo lahko zaotovi pojemek do 1,5 g. Motor brez kompresorja pa je za 136 kilogramov lažji kot tisti v camaru ZL1. Camaro Z/28 je posajen na lažja platišča, tanjše in lažje pa je tudi zadnje steklo.

»Naš cilj je bil izdelati najhitrejši model Camaro za dirkanje, ki ga je še mogoče registrirati za običajno cestno vožnjo,« pravi Al Oppenheiser, glavni inženir modela Camaro. »Medtem ko je Camaro ZL1 izredno zmogljiv na cesti, hitrostnih preizkušnjah in dirkališču, je Z/28 popolnoma prilagojen za kar največjo zmogljivost na dirkališču. Z/28 je morda za večino voznikov preveč osredotočen na dirkanje, vendar pa cestnim dirkačem nudi vožnjo z enim najbolj zmogljivih dirkalnih avtomobilov tovarniške izdelave.«


Pri Chevroletu trdijo, da uspe camaru Z/28 v ovinkih doseči kar 1,05 g pospeška, pri zaviranju pa kar 1,5 g.

Modeli Camaro letnika 2014 bodo v Chevroletovih prodajnih salonih na voljo v nadaljevanju letošnjega leta. Camaro Z/28 bo na dirkališčih po celotnih ZDA začel nastopati spomladi prihodnje leto.

Aleksander Praper

Galerija