Chevrolet orlando - slovenska predstavitev

Torek, 01 Februar 2011
Po ameriško poimenovani Chevroletov »Orlando« prinaša med konkurenco srednje velikih enoprostorcev nekaj drugačnosti. Z obliko, ki je nekakšen križanec med enoprostorcem, karavanom in SUV-jem bo privabil tiste, ki jim klasična forma teh vozil ni dovolj zanimiva. Med njegove adute se prišteva tudi sedem sedežev in ugodna vstopna cena.Chevrolet orlando svoje ameriško ime opravičuje že z videzom. Poudarjeno ravne površine, navidezno ostri robovi, orjaška dvodelna maska z izrazito velikim Chevroletovoim znakom, so elementi, ki jih je težko najti med bolj nežno oblikovano evropsko konkurenco. Zaradi nizke strešne linije je videti razpotegnjeno, po zaslugi obrob pragov in kolesnih odprtin pa vsaj malo spominja tudi na SUV-je. Meglenka in vzvratna luč na sredini zadnjega odbijača sta značilni za orlanda, čeprav utegneta zmotiti ljubitelje simetrije. Masiven videz, z ozkimi stekli in visokimi boki, skupaj z velikimi lučmi, daje občutek trdnosti. Še posebej kompaktno je videti, če je posajen na doplačilna 18-palčna kolesa, medtem, ko serijska štartajo pri jeklenih 16-palčnih. Če smo pri poimenovanju načelni, pravzaprav v primeru Chevroletovega orlanda ne gre več za eno- temveč dvo-prostorca, saj je prednji del že opazno ločen od kabine.

V notranjosti orlanda potnike sprejme podobno oblikovan prostor kot pri Chevroletovem cruzu, vendar v tem primeru z modro osvetlitvijo elegantne sredinske konzole. V armaturno ploščo potisnjeni merilniki so videti precej drugače kot pri konkurenčnih vozilih, bolj športna pa je tudi oblika volanskega obroča. Odvisno od nivoja opremljenosti se spreminjajo notranje barve in materiali. Orlando ima željo biti družinski avtomobil, zato serijsko ponuja sedem sedežev v treh vrstah. Postavitev sedežnih vrst se proti zadku dviguje, ter tako poskrbi za boljši razgled potnikov. Zadnja sedeža je moč enostavno zložiti v dno prtljažnega prostora in pridobiti povsem ravno površino. V odvisnosti od postavitve sedežev meri prostornina prtljažnika od 89 (tri vrste sedežev) preko 454 (dve vrsti sedežev) do 852 litrov (le prednja sedeža), pri čemer upoštevamo volumen do višine bočnih stekel. V letu 2013 bo moč naročiti orlanda z zložljivim sovoznikovim sedežem, ki bo služil kot mizica.V chevrolet orlandu so na voljo trije motorji. Bencinski iz prostornine 1,8 litra pridela 141 KM ter razvije največ 176 Nm navora pri 3800 vrtljajih. Kombiniran je s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Povprečna poraba naj bi znašala 7,3 litra, emisije CO2 pa 172 g/km. Dizelskima motorjema, s tehnologijo skupnega voda, je skupna 2-litrska prostornina. Šibkejši model je spojen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in premore 130 KM ter 315 Nm največjega navora pri 2000 vrtljajih. Močnejša izvedba razvije 163 KM ter 360 Nm navora in je na voljo z ročnim ali samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom. Povprečna poraba obeh izvedb naj bi znašala 6 litrov, emisije CO2 pa 159 g/km.

Serijska oprema Chevroletovega orlanda vsebuje šest zračnih blazin, ABS z EBD, ESP in Isofix pritrdišča. V osnovnem modelu LS so poleg tega zajeti: klimatska naprava, radio s CD-mp3 predvajalnikom, daljinsko osrednje zaklepanje, električni pomik ogledal in električni pomik stekel v prednjih vratih. Oprema LT, poleg kljuk v barvi vozila, kromiranih obrob maske ter zadnje letve, doda zadnje parkirne senzorje, potovalni računalnik, električni pomik zadnjih stekel, v dve smeri nastavljiv volanski obroč, kontrole avdio sistema na volanu, prednji naslon za roke in alarm. Posebnost je skriti predal pod avdio sistemom, ki vsebuj priklope za zunanje avdio naprave ter prostor za odlaganje le teh, oziroma denarnice ali drugih manjših predmetov. Oprema LT plus prispeva samodejno klimo, 16-palčna lita platišča, USB in iPod vmesnika, prednji meglenki ter boljši avdio sistem. LTZ doda 17-palčna lita platišča, senzor za dež, zložljivi zunanji ogledali, modro ambientalno osvetlitev in samozatemnitveno notranje ogledalo. Najbolj bogato založeni LTZ plus pa primakne še usnjeno oblazinjenje in ogrevana prednja sedeža.Prodaja chevrolet orlanda v Sloveniji se prične 16. februarja, v letu 2011 pa naj bi na naše ceste zapeljalo okoli 200 vozil. Ob lansiranju bo uvoznik ponudil 950 € popusta, kar bo ceno osnovnega modela 1,8 LS spustilo na 15.619 €. Osnovni dizelski model bo stal 18.210 €, najdražji 2,0 TD LTZ plus, s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, pa 24.209 €.


Galerija