Hyundai santa fe

Nedelja, 06 Maj 2012

Ko je Hyundai leta 2000 prvič vstopil v razred športnih terenskih vozil z modelom Santa Fe, si ni nihče predstavljal izrazito dobre prodaje. Kljub vsemu je, predvsem v ZDA, požel veliko uspeha in utrdil znamko Hyundai kot proizvajalca vrednega zaupanja kupcev. S tretjo generacijo modela Santa Fe, si Hyundai obeta podobnih uspehov in po videzu sodeč so na dobri poti. Po marčevski napovedi modela tokrat objavljamo še podatjke serijskega vozila.


O dizajnu ne gre izgubljati veliko besed, ker je novi hyundai santa fe izredno dinamičen in všečno oblikovan športni terenec. V skladu s aktualno filozofijo Hyundaijevih oblikovalcev, izstopa velika heksagonalna maska ter ozke in podolgovate luči. Boka in zadnji del vozila so poudarjeni z dvigajočo se linijo oken. Atraktivne zadnje luči, ki se nadaljujejo daleč proti boku, lepo zaključijo celoten videz hyundaja santa feja ter mu dodajo športno noto.

V notranjosti modela Santa Fe najbolj izstopa velik sredinski zaslon. V kombinaciji z odprtinami za zrak namreč tvori podobno obliko kot maska vozila. Linije so, podobno kot na karoseriji, ostrejše in bolj odločne. Gumbi so razporejeni logično in pregledno, poudarek pa je bil tudi na uporabi kvalitetnejših materialov in izboljšanju ergonomije. Potnike bo navdušilo tudi dejstvo, da je v vozilu sedaj še več prostora za noge, 38 mm spredaj in kar 45 mm zadaj.

Napovedani so trije agregati - dva dizelska in en bencinski. Najmočnejši je 2,2-litrski turbodizelski agregat, ki razpolaga s 149 kW (200 KM) in 431 Nm navora. Šibkejši 2,0-litrski turbodizelski agregat pa proizvaja 112 kW (150 KM) in 382 Nm navora. Oba motorja uporabljata variabilno geometrijo lopatic turbine. Z izpusti CO2 med 145 in 155 g/km trenutno sodita med najčistejše motorje v segmentu. Zadnji motor je 2,4-litrski bencinski s 143 kW (193 KM) moči.

Oba močnejša motorja bosta na voljo s 6-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, šibkejši dizel pa bo uporabljal le ročnega.. Santa fe bo na voljo v različici s pogonom na sprednji kolesni par ter v štirikolesni različici. Novost v novem hyundaiu santa feju je tudi uporaba sistema »Flex Steer« - za prilagajanje odzivnosti in trdote krmilnega mehanizma posameznemu vozniku.


Jože Novak

Galerija