Lada 4x4 vision - napoved bodoče nive

Aleksander Praper Petek, 07 September 2018

Lada je na avtomobilskem salonu v Moskvi predstavila koncept 4x4 Vision, s katerim nakazujejo možnosti bodočega naslednika legendarne nive, ki ga bi predvidoma predstavili do leta 2022. Koncept nadaljuje oblikovno prenovo znamke, ki so jo začeli s prihodom novega šefa oblikovanja ter prvič predstavili na konceptu XRay.

Čeprav bi lahko na trgih Zahodne Evrope sklepali, da znamka Lada ne obstaja več, je ta (sodeč po uradni spletni strani) še vedno prisotna v 28 državah sveta, na domačem ruskem trgu pa ima krepko največji (20-odstotni) tržni delež. A tradicija terenskih vozil je pri Ladi nekaj posebnega - medtem, ko so prvi avtomobil izdelali leta 1970, je 7 let kasneje sledil terenec Niva. Skoraj nespremenjena se prodaja še danes, ko je njeno ime okrnjeno zgolj na Lada 4x4. V teh 41 letih je niva našla kar 2,5 milijona kupcev in tudi Slovenci so jo radi uporabili za službena vozila podjetij, ki so morala premagovati najzahtevnejše terene. Na podlagi teh dobro vemo, da se je preprosta robustna lada niva s terenskimi zmogljivostmi postavila ob bok veliko dražjim puchu ali mercedesu G ter land roverju defenderju. Koncept 4x4 Vision ima torej dobre temelje, na katerih lahko gradi svoj ugled zmogljivega 4x4 vozila. Ob sodobnem dizajnu in tehnologijah Skupine Renault lahko doseže dobre prodajne rezultate povsod kjer si ne želijo le modnega terenskega videza ampak tudi terenskih voznih lastnosti.

Lada s konceptom 4x4 Vision torej nakazuje svoj pogled na ultimativno terensko vozilo, zato so jo postavili na specifično platformo. V dolžino meri 4,2 metra in je torej slabih 15 centimetrov krajša od  dacie duster. Ima tudi izrazito velik odmik od tal, široke blatnike in 21-palčna kolesa. Koncept zaznamuje poudarjanje X elementov, ki jih je Lada prvič predstavila na konceptu X-Ray in v serijsko proizvodnjo prenesla na modelih Vesta in Xray. Sodobna oblika daje vtis terenske robustnosti, a številni originalni elementi, ki nadaljujejo tematiko X pripomorejo k njeni privlačnosti – od privlačnih luči, markantnega prednjega dela, zaščit pragov in odbijačev, integriranih izpušnih zaključkov pa do strešnih nosilcev. Precej poseben je tudi izrez bočnih vrat, kjer bi na hitro pomislili, da gre le za en par, a temu je dodan še zadnji par, katerega linija pa sledi izrezom na boku. Pogonski sklop še ni znan, a sodeč po fotografijah so predvideli samodejni menjalnik.

Tudi notranji dizajn bi si zaslužil pohvale, ne glede na to, kateri znamki bi pripadal. Videti je zelo sodobno, skladno in primerno robustno za tovrstna vozila. Digitalna zaslona sta v celoten videz integrirana manj prisiljeno kot pri večini današnjih serijskih vozil. Stikala na volanu, sredinski konzoli in vrtljiv gumb za upravljanje pogona so videti uporabno velika, X tematika dizajna pa se ponovi na več detajlih, med drugim na šobah ventilacije in držalih za pijačo. Potnikom bi očitno bili na voljo štirje posamični sedeži, odeti v kombinacijo usnja in mrežaste tkanine. Barvna shema pa tudi tokrat ostaja kombinacija sive in oranžne. Na podlagi teh modernih elementov in očitno precej bogate opreme, Lada bodoče nive ne misli obdržati tako špartanske kot nekoč, ampak jo prilagoditi današnjim časom in zahtevam za veliko bolj udobno in varno vožnjo.

AvtoVaz, ki deluje v okviru Alianse Renault-Nissan-Mitsubishi, naj bi do leta 2026 tržni delež na svojem največjem trgu, seveda v Rusiji, povečal za kar 20% ter krepko izboljšal tudi izvozne rezultate. Direktor Ladinega oblikovanja, Anglež Steve Mattin, je napovedal, da se bo znamka in njeni izdelki razvijali še naprej, v skladu z načrtom, da Lada do leta 2026 predstavijo kar osem novih in devet prenovljenih modelov. »Pripravljamo Ladino prihodnost. S predstavitvijo koncepta 4x4 Vision nakazujemo potencial originalnega, drznega in energičnega dizajna na novem SUV-ju, ki črpa navdiha z legendarne lade 4x4 (op.p.: to je aktualno ime nekdanje nive),« je povedal Mattin.

Aleksander Praper