Lada XRay concept

Nedelja, 02 September 2012

Ruska znamka Lada je na avtomobilskem salonu v Moskvi predstavila vpogled v svojo prihodnost. Pod vodstvom priznanega avtomobilskega oblikovalca Steva Mattina je skupina mladih oblikovalcev ustvarila dinamičen SUV, ki napoveduje oblikovne smernice nove generacije Ladinih vozil.


Lada xray concept se lahko pohvali z zelo sodobnim, všečnim in originalnim oblikovanjem

Čeprav ime koncepta namiguje na poteze v obliki črke X, ki zaznamujejo prednji del in naj bi postale prepoznavni element bodočih lad, utegne ime XRay koga spomniti na rentgenske žarke ali celo na sevanje. To pa v Rusiji nima najbolj dobrega prizvoka. Veliko boljši in pohvale vreden je sam dizajn novinca, za katerega nekateri napovedujejo, da bi lahko leta 2015 prišel v serijsko proizvodnjo.

Oblikovno je koncept Lada XRay zanimiv in originalen izdelek. Trivratna zasnova, dolgo medosje, široki koloteki in zanimivo obrobljeni blatniki, ga naredijo sodobnega, mišičastega in atraktivnega. Kromirani dodatki so sicer lepo integrirani, le bočna letev se zdi nasilno umeščena. Lepo oblikovane luči, z difuzno svetlobo, nekoliko omehčajo ta nastopaški vtis. Notranjost lade xray concept je prečiščena, brez množice upravljalnih stikal, odeta v naravne zemeljske barve in bogato založena z usnjem. Verjetno nihče od oblikovalcev ni pomislil, da bel vrhnji del armaturne plošče ni prav nič pametna domislica, saj postane ob sončni svetlobi skrajno nadležno bleščeč. Za nekoliko pust videz sredinske konzole nadoknadi oranžna ambientalna osvetlitev, ki da obliki koncepta še zadnji poudarek.

Koncept Lada XRay nakazuje SUV model, kar se zdi za to znamko zelo smiselna poteza. Po rivi, na osnovi starejših Fiatovih modelov, in samari, ki so jo pomagali razvijati pri Porscheju, Lada enostavno ni dohajala koraka s časom. Še največ svetovne slave, kljub zastareli tehniki, je doživela z robustnim, a terensko izjemno sposobnim modelom Niva. Prenesti vsaj delček te robustnosti, trpežnosti in terenskih sposobnosti v moderno obliko mojstra, ki je skrojil tudi volva XC60 in prejšnjo generacijo C-razreda, ob vgradnji sodobne tehnike, bi znal biti zelo dober recept za znamko, ki ima na svojem trgu okoli 40-odstotni delež in ga namerava še povečati.


Notranjost koncepta Lada XRay nadaljuje s prijaznimi zemeljskimi toni zunanjosti. Usnju dela družbo aluminij

Povečanje tržnega deleža pa za Lado ne bo lahka naloga. Hitro razvijajoči se Ruski trg je namreč željan sodobnih avtomobilov. Zato Rusija postaja vedno bolj zanimiva za globalne avtomobilske znamke. Posledično, čeprav se zavedamo male možnosti uresničitve oblike lade xray, je Lada prisiljena narediti velik korak, če ne želi postati tretje kolo na domačem trgu. Verjamemo, da so s tem konceptom nakazali svoj namen.


Aleksander Praper


Galerija