Nissan leaf – slovenska predstavitev

Aleksander Praper Četrtek, 07 Junij 2018

Nissan je na slovenske ceste pripeljal novo generacijo svoje električne uspešnice – model Leaf. Predstavili so ga na Primorskem, pri črpalni hidroelektrarni Avče, ki bo veliko prispevala k proizvodnji čiste električne energije za slovenska gospodinjstva in s tem tudi k okolju prijazni uporabi električnih avtomobilov, kot je novi Nissan Leaf.

Praktično hkrati z našo objavo, da je Nissan v Evropi prodal že 100.000 električnih leafov obeh generacij, je novi leaf zapeljal v slovenske prodajne salone. Najuspešnejši električni avto na svetu je od leta 2010 globalno presegel prodajno številko 300.000 vozil, z novo generacijo in v elektrifikaciji naklonjenih časih pa si Nissan obeta še krepko večjo prodajo. K temu naj bi pripomogel tudi bolj dinamičen videz novega leafa. Ta v dolžino meri 4,49 metra, v širino 1,79 in v višino 1,54, medosna razdalja pa znaša zajetnih 2,7 metra. Oblikovalci se lahko pohvalijo s hitro prepoznavno obliko, ki vsebuje luči v obliki bumeranga, prednji del z masko V-motion in modre okrasne elemente. Dosegli so tudi zelo dobro aerodinamiko – koeficient zračnega upora (Cd) znaša 0,28. Kupci bodo lahko izbirali med 10 barvami karoserije.

Novi nissan leaf ima na novo zasnovan potniški prostor. Dizajn z elementi “drsečega krila” vključuje modre šive na sedežih, armaturni plošči in volanu. Leaf nove generacije ima izboljšan 7-palčni barvni zaslon (TFT), zadnja različica navigacijskega sistema Nissan Connect EV vključuje povezljivost prek Bluetootha in DAB radio. Poleg standardnih navigacijskih možnosti vključuje tudi možnost prikaza informacij v realnem času o najbližjih polnilnih mestih. Za boljšo povezljivost sta na voljo tudi sistema Apple CarPlay in Android Auto (odvisno od trga). Nissan leaf naj bi imel glede na zunanje dimenzije eno najbolj prostornih notranjosti, povrh osnovna prostornina prtljažnika znaša 435 litrov, po podiranju naslonov zadnje sedežne klopi pa lahko doseže največ 1176 litrov.

Nov električni pogonski sklop nissana leafa razvije 110 kW moči (150 KM) in navor 320 Nm. Pospešek od 0 do 100 km/h znaša le 7,9 s. Novi leaf ima doseg 378 km po še veljavnem standardu meritev NEDC. Poleg tega je Leaf prvo vozilo na električni pogon, ki je prestalo bolj realen preizkus WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedure) in v skladu s tem doseg 285 kilometrov. Baterije s kapaciteto 40 kWh na domači 7 kW polnilni postaji (od izpraznjene do 100% polne) napolnite v 7 urah in pol. Ko ste na poti pa na hitrih 50 kW polnilnicah potrebujete 40 do 60 minut za 80 % polnosti.

Nissan je v novega leafa prvič vgradil tehnologijo e-Pedal, ki omogoča pospeševanje in zaviranje zgolj z uporabo enega pedala. Ko voznik spusti pedal plina se prične leaf ustavljati (s pojemkom do 0,2 G) ter obstoji na mestu, tudi na klancu, ne da bi bilo treba pritisniti na zavorni pedal. Zaradi sistema e-Pedal voznikom ni več treba neprestano premikati stopala s pedala plina na zavorni pedal, zaradi česar naj bi se slednji uporabljal do 90 % redkeje kot pri običajnih vozilih.

Med standardno opremo od osnovne izvedenke nissana leafa, poleg samoumevnih elementov, spada pomoč pri speljevanju v klanec (HSA), opozorilnik za nenamerno skrenitev z voznega pasu, opozorilo prečnega prometa, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, opozorilo pred vozili v mrtvem kotu ter inteligentno zaviranje v sili s prepoznavanjem peščev in kolesarjev. Novi nissan leaf ima serijsko ali doplačilno vgrajene številne inovativne tehnologije inteligentne mobilnosti, vključno s sistemom za pomoč vozniku ProPilot, ki je serijski pri opremi Tekna, sicer pa za doplačilo. ProPilot deluje s pomočjo radarja in kamere, kot pametni tempomat, ki hkrati vzdržuje položaj vozila na sredini voznega pasu. Sistem ProPilot Park pa omogoča popolnoma samodejno (bočno ali vzporedno) parkiranje, ki se sproži zgolj s pritiskom gumba.

Novi  nissan leaf z opremo Acenta je na voljo od 35.490 €, od česar lahko odštejete še 7500 € subvencije Eko sklada.

Aleksander Praper