Nissan qashqai 2

Petek, 08 November 2013

Nissan predstavlja novega qashqaja, naslednika največje uspešnice te znamke. Qashqai je leta 2007 postal prvi mestni crossover model in prodaja je presegla vsa pričakovanja ter doslej že presegla 2 milijona. Novi qashqai je oblikovno drznejši in bolj dinamičen, tehnično krepko naprednejši in tudi lažji ter varčnejši.

Novi nissan qashqai ohranja prepoznavnost prvega, a tokrat z bolj dinamično in napredno zasnovano obliko

Novi qashqai je prvi model zasnovan na skupni modularni platformi CMF zveze Renault-Nissan, kar je prineslo do 40 kilogramov manjšo maso kljub izdatnejši opremi. Qashqai bo 49 mm daljši, 20 mm širši in 15 mm nižji, kar prispeva k bolj slokem videzu. Čeprav je ohranil visoko oddaljenost od tal, je sedaj oblikovno bližje športno-elegantnem muranu. Pridobil je lepo tekoče linije nad blatniki in preko bokov ter skladne linije pokrova motorja. Le s stranskega pogleda zadnje luči spominjajo na kugo. Po zaslugi ravnega dna in dodelane oblike dosega novi qashqai koeficient zračnega upora 0,32. Z dizli in ročnim menjalnikom bo vgrajena tudi aktivna loputa rež maske hladilnika, ki se bo nad 30 km/h odprla le po potrebi. Serijske bodo LED dnevne luči, v boljših paketih ali za doplačilo pa tudi celotne LED luči. Platišča bodo za doplačilo merila do 19 palcev.

Krepko privlačnejši, bolj odrasel in napreden je tudi notranji videz. Skupaj s posebej ergonomsko
oblikovanimi sedeži, povečanjem prostornosti, nastavljivo oranžno ambientalno osvetlitvijo in z izboljšanjem materialov, naj bi v novem qashqaju poskrbeli za zelo dobro počutje tudi na daljših relacijah. V notranjosti bo najti več uporabnih izboljšav – od posebej globokih vdrtin za pijačo (da ne motijo komolcev pri prestavljanju), do kanala za USB kabel, da lahko naprave ostanejo priključene, predal pa je vseeno zaprt. Prtljažna vrata se odpirajo 150 mm višje, prtljažnik pa meri 439 litrov (+ 29 l) in ima večstopenjski nastavljiv sistem dvojne višine poda, z obojestransko uporabnim pokrovom ter možnostjo predelitve prostora.


V notranjosti novega qashqaja si je Nissan zamislil dodelan, uglajen in resnejši videz. Obljubljajo boljše materiale.

Sprva bodo v qashqaju na voljo štirje turbo motorji s serijskim sistemom Stop /start. Osnovni bencinski motor je 1.2 DIG-T, razvit v sodelovanju z Renaultom,. Spojen je s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in dosega moč 85 kW (115 KM). Ter navor 190 Nm. Sledi 1.6 DIG-T, ki pridela 110 kW (150 KM) in 240 Nm navora. Naprodaj bo poleti 2014. Najbolj varčen je Renaultov motor 1.5 dCi z 81 kW (110 KM), ki ima poslej 20 Nm nač navora, a emisije CO2 le 99 g/km, oziroma porabo 3,8 l/100 km. Zadni je motor 1.6 dCi, ki razvije 96 kW (130 KM). Izbirati bo možno prednji ali štirikolesni pogon (All-Mode 4x4-i) ter ročni ali nov samodejni menjalnik Xtronic. Slednji je na voljo skupaj z motorjem 1.6 dCi in deluje kot brezstopenjski menjalnik, a pri močnem pospeševanju oponaša delovanje samodejnega menjalnika in stopenjsko menjava prestave.

Qashqi bo imel vgrajene nove dvobatne blažilce za dobro blaženje počasnih večjih udarcev ali hitrih vibracij s cestišča. Nov je tudi električni servo volan, z dvema načinoma delovanja: mehkejšim (Normal) ali tršim (Sport). Novost je sistem za nadzor gibanja karoserije, ki nadzoruje vozno površino in zaznava neravnine, ki bi lahko vplivale na nagib karoserije vozila, ter za izravnavo nežno deluje na zavore. Aktivna motorna zavora nadzoruje moč in upravljanje menjalnika Xtronic ter nekoliko zavre motor pri zavijanju ali upočasnjevanju do ustavitve vozila, kar izboljšuje zavorni učinek in zmanjšuje obrabo zavor. Aktivni nadzor notranjih koles nadzoruje obnašanje in smer vozila ter nekoliko zavira kolesa, da zagotovi podobno delovanje kot diferencial z omejenim zdrsom. Vgrajena bo tudi pomoč pri speljevanju v klanec.


V novega qashqaja bodo vgrajevali štiri motorje, ročni ali samodejni menjalnik ter prednji ali štirikolesni pogon

Na področju sodobnih varnostnih sistemov novi qashqai prinaša paket Safety Shield, ki deluje s pomočjo radarja vgrajenega za odbijač in vsebuje več varnostnih sistemov, ki smo jih že opisali pri
predstavitvi modela Note. Njegova dodatna pridobitev je sistem za preprečevanje trka v prednje vozilo,
pri čemer sprva sistem opozarja, nato pa po potrebi tudi polno zavira do ustavitve. Vozniku bo lahko v pomoč sistem za zaznavanje utrujenosti, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, pomoč za vklop in izklop dolgih luči ter parkirna asistenca. Na zabavno-informacijskem področju je nov sistem NissanConnect, s 7-palčnim zaslonom na dotik in 5-palčnim zaslonom med merilniki. ter povezljivostjo s pametnimi telefoni. V bodoče naj bi dodal še številne aplikacije. NissanConnect uporablja nedavno uvedeni funkciji Google® iskanje in »Send To Car«. Seveda bo tudi v novem qashqaju možno dobiti Around View Monitor, ki s pomočjo kamer prikaže pogled z vrha.

Novi nissan qashqai je bil zasnovan in konstruiran v Evropi za evropske kupce. Oblikovali so ga v Londonu, razvijali pa v tehničnih centrih v Cranfieldu, Velika Britanija, in v Barceloni, Španija. Kot smo že napovedali – izdelovali ga bodo v ga bodo v Sunderlandu.  Prodaja se bo pričela januarja 2014, naročila pa se že sprejemajo.
 

Aleksander Praper

Galerija