Seat leon – slovenska predstavitev

Sobota, 09 Marec 2013

Najbolj pomembna novost znamke SEAT v letu 2013 na našem trgu je tretja generacija modela Leon. Doslej so leona razmnožili že na 1,2 milijona enot. V Slovenijo je tokrat kot prva zapeljala petvratna izvedba, kasneje pa se ji bosta pridružili še trivratna SC in karavanska. Vse bodo izdelovali v španski tovarni Martorell, kjer bo za proizvodnjo leona skrbelo 1600 zaposlenih.


Tretja generacija leona je oblikovana bolj linearno in ostro kot predhodnik. Temu so podobna bočna stekla.

Novi seat leon je prvi model te znamke, ki nosi nov SEAT-ov logotip. Hkrati je tudi prvo vozilo segmenta, ki ga je možno dobiti s celotnimi LED prednjimi lučmi. SEAT-u je uspelo zasnovati originalno grafiko tako prednjih kot zadnjih svetilnih elementov. Oblika  ima manj oblin od predhodnikove in nadaljuje s potezami aktualne ibize, hkrati ohranja značilne poteze bočnih oken in C-stebrička. Zaradi poudarjenih karakternih linij se na karoseriji svetloba izrazito lomi, kar ustvari oster, dinamičen vtis. Prednji del je tipičnega videza, zadek pa je manj čokat kot pri predhodniku in ob hitrem pogledu celo podoben audiju A3. V dolžino je leon krajši za pet centimetrov in meri 4,26 metra. Medosna razdalja pa se je po zaslugi uporabe modularne platforme MQB, ki smo jo omenili že pri golfu in A3, povečala za 6 centimetrov. Novi leon je 90 kilogramov lažji od predhodnika in za 10 % bolj aerodinamičen.

Potniška kabina v leonu je sedaj oblikovana krepko drugače kot pri predhodniku. Na podlagi koncernskega vpliva je notranjost bolj poudarjeno vodoravnih linij. Zgornji del armaturne plošče je izrazito ločen od spodnjega in orientiran okoli voznika. Tako kot zunaj pa tudi v notranjosti prevladujejo ostre poteze, ki sodijo v novo generacijo SEAT-ovega notranjega dizajna. Novi merilniki precej spominjajo na Audijeve, materiali na vrhu armaturne plošče pa so na otip prijetnejši kot pri predhodniku. Pridobitev novega leona je tudi 40 litrov večji prtljažni prostor, ki meri 380 litrov.


Notranjost novega leona je šla v drugo smer - videti je bolj resna, urejena in "nemška", a tudi bolj kakovostna

V tretjo generacijo leona SEAT vgrajuje motorje s prostorninami med 1,2 in 2,0 litra. Vsi imajo turbo polnilnik in neposredni vbrizg, izboljšave pa naj bi napram predhodni generaciji prinesle do 22 % prihranka pri porabi goriva. Motor 1,6 TDI razvije 77 kW (105 KM) in navor 250 Nm. V različici Ecomotive, s sistemom start-stop in rekuperacijskim sistemom, po NEDC normi porabi 3,8 litra ter v ozračje izpusti 99 g/km CO2. 2,0 TDI pridela 110 kW (150 KM) in 320 Nm, vendar porabi le 2 deci več od manjšega dizla. Spomladi sledita 1,6 TDI s 66 kW (90 KM) ter 2,0 TDI s 135 kW (184 KM). Bencinsko paleto bodo zastopali: dve izvedbi 1,2 TSI, s 63 kW (86 KM) in 77 kW (105 KM), ter 1,4 TSI, z 90 kW (122 KM), in najzmogljivejši bencinec 1,8 TSI, katerega največja moč znaša 132 kW (180 KM). V letu 2014 bodo uvedli tudi 1,4 TSI motor, ki ima vgrajen sistem za izklop dveh valjev pri majhni obremenitvi. V leonu so na voljo 5- ali 6-stopenjski ročni menjalnik, oziroma 6- ali 7-stopenjski DSG.

SEAT je v novega leona FR vgradil SEAT Drive Profile, ki omogoča prilagajanje karakteristik in zvoka motorja ter odzivnosti stopalke za plin na podlagi izbranega režima - eco, comfort in sport, s tem pa se spremeni še ambientalna osvetlitev. Voznik lahko izbere tudi individualne nastavitve. Osnovo infotainment sistema predstavlja Easy Connect, z ekranom na dotik, preko katerega se upravlja avdio sistem kakor tudi druge funkcije. Najboljši sistem, imenovan Media System Plus, ima 5,8-palčni zaslon, priklop za iPod, opcijski digitalni radio, funkcijo glasovnega upravljanja, 8 zvočnikov in navigacijski sistem, katerega napotki se prikazujejo tudi med merilniki. zvočnik Na področju asistenčnih sistemov velja omeniti sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, samodejno preklapljanje dolgih-kratkih luči in asistenco za ohranjanje smeri znotraj voznega pasu.


Novi leon je postavljen na MQB Volkswagnovo platformo in tudi motorji so iz zadnje generacije VW agregatov

Novi leon bo na voljo s tremi paketi opreme: Reference, Style in FR. Osnovna oprema vsebuje ABS, ASR, ESC, 7 varnostnih blazin, nadzor tlaka v pnevmatikah, klimatsko napravo, potovalni računalnik, multifunkcijski volanski obroč, električni pomik prednjih stekel in zunanjih ogledal, daljinsko osrednje zaklepanje, 5-palčni ekran na dotik, radio, čitalec SD kartic, USB priklop in štiri zvočnike. Oprema Style dodaja 16-palčna lita platišča, meglenki s funkcijo smernih luči, samodejno dvopodročno klimo, tempomat, barvni zaslon, CD predvajalnik, 6 zvočnikov, bluetooth, Aux priklop, usnjen volan, predstavno ročico in ročico parkirne zavore, prednji naslon za roke, dodatne bralne lučke in predale. Z opremo FR lastnik leona pridobi še dva zvočnika, 17-palčna lita platišča, športno podvozje, športni volan in športna prednja sedeža, dodatno zatemnjena zadnja stekla, dvojno izpušno cev, LED zadnje luči, ambientalno osvetlitev in 8 zvočnikov.

Osnovni seat leon 1,2 TSI je na voljo le z opremo Reference in stane 13.990 €. Model 1,4 TSI Style je ocenjen na 17.197 €, najdražji bencinski leon, model 1,8 TFSI DSG, pa doseže 21.889 €. Za najcenejšega dizlelsko gnanega leona, torej izvedbo 1,6 TDI Reference, je potrebno plačati 17.007 €, najdražji 2,0 TDI DSG FR pa stane 22.839 €. V času do 31. 3. 2013 pri opremi Reference kupci brezplačno dobijo tempomat in zadnje parkirne senzorje, pri opremi Style pa prednje in zadnje parkirne senzorje ter grafični prikaz pri parkiranju. Seatov zastopnik Porsche Slovenija napoveduje v letu 2013 prodajo 350 leonov, me njimi tudi 3-vratnih izvedb SC, ki bodo 400-500 € cenejše.

Aleksander Praper

Galerija