Škoda octavia scout – slovenska predstavitev

Nedelja, 26 Oktober 2014

V enem prvih salonov v Sloveniji, ki je usklajen z novo podobo Škode, smo pričeli predstavitev škode octavie scout, ki nam je kasneje terenske zmogljivosti dokazovala še na motokros stezi. Octavia scout je v pretekli generaciji obsegala le 3 % prodaje octavij, novi scout pa naj bi 2 do 3-krat več. To bo le dodaten kamenček k uspešni prodaji Škode, ki naj bi se letos povečala za kar 40 %.


Nova škoda octavia scout od ostalih octavij kombi odstopa zaradi dvignjenega podvozja, plastilnih zaščit in dekoracij

Octavio scout navzven hitro razločimo od običajnih octavij kombi, ki so ji posodile osnovo. Je namreč 3,1 centimetra bolj oddaljena od tal (skupno 17,1 cm), zaradi spremenjenih odbijačev pa tudi 2,6 centimetra daljša. Oba odbijača imata dodane zaščite v barvi aluminija, enak odtenek pa se ponovi tudi na ogledalih in strešnih letvah. Opaziti je napise »scout« na maski in na zadku, drugačne meglenke in zaščitne obrobe na vratih, pragovih ter okoli blatniških košev. Pod slednjimi se nahajajo pnevmatike 225/50 R17 na posebnih litih platiščih Scout. Barvna paleta je enaka kot v navadni octavii.

Tudi v notranjosti je opaziti nekaj razlik – napisi scout se nahajajo na volanskem obroču, prestavni ročici in na vstopnih letvah. Sedeži so odeti v črno ali črno-rjavo alkantaro. Prtljažni prostor je v scoutu enako velik (610 litrov do 1740 litrov), razen, če se pod njim nahaja rezervno kolo, zaradi česar se prostornina zmanjša za 20 litrov. Sicer je notranjost enaka octavii kombi z opremo elegance, ki pomeni že zelo dobro založenost s potrebnimi in smiselnimi elementi. V serijsko opremo, med drugim, sodi 7 zračnih blazin, ksenonski smerno prilagodljivi žarometi, tempomat, dvokanalna klima,radio, bluetooth ter sistemi za pomoč vozniku.


V notranjosti je scout podoben octavii elegance, a tudi tu je opaziti dodatne značke Scout ter oblazinjenje iz alkantare

Škoda v octavio scout vgrajuje tri motorje – bencinskega 1,8 TSI Green tec ter dizelska 2,0 TDI 110 Green tec in 2,0 TDI 135 Greentec. Bencinski motor pridela 132 kW (180 KM) in 280 Nm navora. Spojen je s 6-stopenjskim DSG menjalnikom. Osnovni dizel premore 110 kW (150 KM) in 340 Nm navora ter ima 6-stopenjski ročni menjalnik. Na vrhu ponudbe pa je motor 2,0 TDI s 135 kW (184 KM) ter 380 Nm največjega navora. Dodan mu je 6-stopenjski DSG menjalnik. Vsi motorji imajo turbinske polnilnike, neposreden vbrizg goriva, rekuperacijo zavorne energije in sistem start-stop. Njihove emisije ustrezajo normi Euro 6.

Dokazano dobre terenske zmogljivosti octavia scout doseže ob pomoči pete generacije haldex sklopke, ki je od prejšnje lažja za 1,4 kg. Pogon je za voznika nezahteven, saj se uravnava samodejno. Navor se na kolesa prenaša glede na trenutni oprijem, ki ga analizira krmilna elektronika in temu ustrezno prelije navor od prednjih k zadnjim kolesom, oziroma obratno. Octavia scout nam je svoj pogon prepričljivo predstavila na razmočeni blatni stezi za motokros. Omeniti je potrebno, da je vstopni kot scouta v klanec spredaj 16,7 zadaj pa 13,8 stopinj. Serijsko je vgrajena elektronska zapora diferenciala EDS, delovanje sistema ESC pa je možno spreminjati glede na potreben oprijem. Nova generacija scout lahko vleče do dve toni težko prikolico z zavoro.


Škoda octaia scout ima serijski štirikolesni pogon, s Haldex sklopko pete generacije, serijskim EDS ter drugačnim ESP

Cene za novo škodo octavio scout se pričnejo pri 28.378 € - za osnovno dizelsko različico 2.0 TDI 4x4 (110 kW). Bencinski 1,8 TSI 4x4 (132 kW) stane 31.008 €, najmočnejši dizel 2,0 TDI 4x4 (132 kW) pa 32.042 €. Zastopnik znamke Škoda za Slovenijo, podjetje Porsche Slovenija, predvideva, da bo prodaja izvedbe Scout obsegala okoli 7 % prodaje octavij kombi, kar naj bi letno naneslo okoli 120 do 140 vozil, od tega bencinskih izvedb le 5 %. Kupcem omogočajo več različnih načinov odplačevanja. Najbolj popularno je financiranje 1% mesečno, s pologi od 10 % dalje in roki odplačevanja od 36 do 72 mesecev. Stranka z vsemi stroški financiranja vred plača 101 do 102 % cene vozila – v primerjavi z običajnim nakupom. Za brezskrbno lastništvo pa poskrbi še 6-let oziroma 200.000 km jamstva.


Octavia kombi za podjetnike tudi brez DDV in DMV

Podjetje Hödlmayr v Sloveniji predeluje octavio kombi po standardu N1, ki pridobi registracijo kot tovorno vozilo in podjetnikom omogoča, da vozilo kupijo brez DDV in DMV. Doslej so bile predelave opravljene na takšen način, da je tovorni prostor segal do prednjih sedežev, za octavio kombi pa nudijo predelavo, ki ohrani potniški prostor nespremenjen, saj kovinske plošče vstavijo le namesto zadnjih stekel in jih obarvajo tako, da so videti kot zatemnjena stekla. Za zadnjo klopjo pa dodajo še predelno mrežo. Na homologacijo predelave vpliva masa vozila, zaradi česar se ne da predelati vseh izvedb octavie kombi. Predelava traja 3-5 delovnih dni in stane 820 €.


Nova podoba salonov Škode

Predstavitev nove octavie scout je potekala v prvem prodajnem salonu po novih standardih Škode v Sloveniji – Pan Jan. Te dni pa naj bi bilo v Sloveniji prenovljenih že devet salonov, medtem, ko bo do konca leta 2015 vsi trgovci prevzeli nove standarde. Nova podoba prodajnih salonov je zasnovana s ciljem bolj prijazne uporabniške izkušnje. Zaznamujejo jo čiste, preproste linije, veliko svetlobe in izpostavljeni najbolj pomembni avtomobili.
 

Aleksander Praper

Galerija