Škoda vision RS – napoved

Aleksander Praper Torek, 04 September 2018

Škoda bo čez mesec dni na avtomobilskem salonu v Parizu predstavila konceptno študijo Škoda Vision RS, s katero bodo nakazali  podobo prihodnjega kompaktnega modela in tudi smer oblikovanja njihovih športnih modelov z oznako RS.

Koncept Škoda Vision RS je dolg 4.356 mm, širok 1.810 mm, visok 1.431 mm ter postavljen na 2.650 mm dolgo medosno razdaljo. Dimenzijsko ga torej lahko uvrščamo med obe karoserijski izvedbi sedanjega rapida, a oblikovno je videti precej bolj skladen, hkrati pa tudi nekoliko netipičen za škodo. V nasprotju s to opazko Škodini oblikovalci trdijo, da so močno upoštevali 117-letno tradicijo znamke. Še posebej so se ozirali na modele z oznako RS, ki od leta 2000 predstavljajo najbolj športne izvedbe različnih Škodinih serij, a korenine črpajo v letu 1974, ko je bila predstavljana škoda 180 RS, ki sta je sledili 200 RS in uspešna 130 RS.

Skici, ki napovedujeta škodo vision RS očitno obljubljata dober oblikovalski korak naprej. Čeprav oblika koncepta Vision RS ohranja ostre prelome, ki se zgledujejo po češkem kristalu, so linije manj optično toge in bolj atraktivne kot pri sedanjih modelih. Lok prednjega dela, padanje strehe proti zadku, dviganje bočnih stekel in ostra guba preko bokov ustvarijo dinamičen vtis.  Za ustreznost s športno oznako RS bodo očitno dodali še elemente iz karbona – spodnji del odbijačev, pragov ter strešni spojler. Tudi zanimivo razporejene rešetke na maski, zadnje steklo, ki se zlije z lučmi, in odsevnik preko celotne širine, so všečni elementi. Na drugi pogled pa so opazna še zelo zaprta platišča, ki bi lahko nakazovala električni pogon.

Pogled v Škodin oblikovalski center

Oddelek Škoda Design domuje v leta 1890 zgrajeni vili ob reki Jizera, v predelu Česana, v Mladi Boleslav. Je del sodobnega in posebej varovanega tehnološkega centra družbe Škoda Auto, ki so ga v Česano preselili leta 2008, leta 2015 pa so ga ponovno preuredili. Tam se v idiličnem okolju povezu­jeta tehnologija prihodnosti in tradicija, kar ustvarja prav posebno delovno vzdušje, ki spodbuja ustvarjalnost. Na tej posebni lokaciji vodja oblikovanja Oliver Stefani s 150 sodelavci iz 26 držav razvija Škodin dizajn prihodnosti. V vili je nekoč živel tekstilni tovarnar Franz Hiller. Na tem zemljišču so v 19. stoletju najprej postavili tekstilne tovarne, sredi 20. stoletja pa so tam prvič izdelali dele za vozila znamke Škoda.

Video prikazuje, kako na dvorišču lepo oblikovane vile oblikovalec na tabličnem računalniku skicira športni kompaktni model, ki ga navdihuje legendarni rally avto Škoda 130 RS.

Aleksander Praper

 

Video