Škoda sunroq

Aleksander Praper Četrtek, 14 Junij 2018

Vajenci iz sedmih različnih poklicnih smeri Škodine poklicne šole, so predstavili peto konceptno vozilo. 23 vajencev, starih od 17 do 20 let, je na projektu delalo skupaj osem mesecev. Na podlagi modela Karoq so ustvarili kabrio izvedbo, ki združuje športnost, praktičnost in občutek svobode pod milim nebom. Koncept so poimenovali Škoda Sunroq.

Pri konstruiranju študije Sunroq so vozilu najprej odstranili trdo streho in ojačali karoserijo. Zaradi tega je bilo treba prilagoditi vsa štiri stranska vrata in izdelati popolnoma nov zadnji pokrov – v primerjavi s prtljažnikom, ki ima pri serijskem modelu Karoq 521 litrov prostornine, je sunroq s povišanim pokritim zadkom dobil še večji prtljažnik. Poleg tega so zasnovali nove vratne obloge, spremenjen je bil A-stebriček, B-stebriček pa je bil v celoti odstranjen, zaradi česar je bilo potrebno tudi novo vodilo varnostnih pasov neposred­no skozi sprednja sedeža. Spremenjeno karoserijo, lakirano v žametno rdečo barvo, zaokrožata prilagojena sprednji in zadnji odbijač.

Zasnova notranjosti v kombinaciji belega in rdečega usnja se poda študiji in zagotavlja skladen celostni barvni koncept. Vajenci so veliko pozornosti namenili majhnim detajlom, pri čemer so se v prvi vrsti posvetili lučem in osvetlitvi. Svetleče diode od zadaj osvetljujejo vratne kljuke in kolesna ohišja. S sprednjega in zadnjega odbijača ter z vseh vrat se na asfalt projicirajo diskretno osvetljeni Škodini logotipi, še en logotip pa se projicira na tla pred odprtim prtljažnikom.

Za pogon modela Sunroq skrbi štirivaljni bencinski motor 1.5 TSI. Zaradi spremenjenega motornega krmiljenja zdaj razvije moč 120 kW (163 KM) in navor 279 Nm. Škoda sunroq tako doseže končno hitrost 195 km/h, za pospešek od 0 do 100 km/h pa porabi 8,6 sekunde. Sunroq je v primeriavi s karoqom 5 cm bližje podlagi, saj ima vgrajene športne blažilce iz octavie RS, postavljen je na 20 –palčna lita platišča, dodan pa ima tudi športni izpušni sistem.

V iskanje imena so vajenci vključili tudi kupce in ljubitelje znamke Škoda, ki so jim svoje predloge lahko poslali prek družbenih kanalov podjetja. Izmed več sto imen je na koncu zmagalo ime Sunroq. Pošiljatelj zmagovalnega predloga je bil povabljen na uradno medijsko predstavitev študije Sunroq. Tam se je med drugim srečal z vajenci in imel je možnost, da tudi preizkusi konceptno vozilo.

Od leta 2014 vajenci iz Škodine poklicne šole v Mladi Boleslav vsako leto izdelajo konceptno vozilo. Začelo se je z dvosedežno različico Škode Citigo, leta 2015 je sledila pick-up izvedba Škode Fabie. Potem so izdelali kupejevsko različico Škode Rapid Spaceback, leta 2017 pa na podlagi Škode Citigo še električni buggy. Vajencem so poleg njihovih mentorjev podporo nudili tudi strokovnjaki s Škodinih področij tehnični razvoj, oblikovanje in proizvodnja.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper