Subaru legacy concept - napoved

Nedelja, 17 November 2013

Subaru bo na salonu v Los Angelesu predstavil koncept, s katerim bodo napovedali poteze nove generacije modela Legacy. Doslej je Subaru ustvaril pet generacij modela Legacy in z njim dosegel ugled zanesljivosti, zmogljivosti štirikolesnega pogona in trpežnosti bokserskih motorjev. Prihodnje leto bo obeležilo četrt stoletja legacyeve proizvodnje.

Čeprav je dizajn koncepta Legacy krepko bolj dinamičen in privlačen kot je bil doslej, želi ohraniti vtis praktične in varne družinske limuzine. Prednji del še posebej izstopa s posebno obliko luči in rež ter z veliko heksagonalno masko, ki so jo prvič prikazali na konceptu Viziv, na letošnjem salonu v Ženevi. Oblikovalci so skoraj enake oblikovne elemente prenesli tudi na zadnje luči in izpuha. Karoserija ima več poudarjenih prelomov, ki naredijo kompakten, odločen vtis. Pod izpostavljene blatnike so nameščena velika kolesa, ki jih poganja Subarujev simetrični štirikolesni pogon.

Kljub optično nizki liniji strehe naj bi legacy v notranjosti ne skoparil s prostornostjo. Čeprav je videz potniške kabine še skrit pred očmi javnosti, so pri Subaruju napovedali najbolj hi-tech dizajn doslej. Kot je postal trend nove digitalne dobe, so videz sredinske konzole v konceptu Legacy zasnovali v slogu pametnih telefonov – torej gotovo z velikim zaslonom na dotik. Konzola se naj bi nato razpotegnila vse do zadnjega dela kabine, kar bi pomenilo prostor za štiri ločeno nameščene potnike. Da bi, ob številni tehniki in modri osvetlitvi, prostor ne deloval „hladno”, bo poskrbela naravno rjava barva usnjenega oblazinjenja.

Voznikovo delovno mesto bo izrazito osredotočeno nanj, pri vožnji pa mu bo pomagal tudi Subarujev asistenčni system “EyeSight”, ki spremlja dogajanje na cesti in prepoznava potencialne nevarnosti.
 

Aleksander Praper