Subaru WRX concept

Nedelja, 28 Julij 2013

Konceptni model Subaru WRX, ki je sicer že bil predstavljen v Ameriki, bo glavna atrakcija te japonske znamke na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, v septembru. Z izrazito mišičastim, športnim videzom namiguje na novo generacijo modela WRX.

Subaru je znanilca nove generacije zasnoval nižjega, širšega in z bolj razpotegnjeno silhueto, kot pri prejšnjih modelih. Heksagonalna maska je krepko večja in deluje bolj drzno, njena oblika se ponovi okoli zadnje tablice. Prednje luči so nižje in imajo “oster sokolji pogled”, zadnje pa se igrajo z efekti LED svetil. Koncept je ohranil izboklino in značilno veliko režo na motornem pokrovu. Velike prednje odprtine pomagajo hladiti motor, topel zrak pa se naj bi odvajal pri režah za prednjim parom kolesi. Agresiven vtis pa podkrepijo še štiri izpušne cevi z rumenimi obrobami. Medtem, ko se rumena ponovi še na nekaj detajlih, je pomembno omeniti novo modro barvo WR Blue Pearl III.

V serijsko izvedbo subaruja WRX se naj bi vgrajeval nov prisilno polnjen bokserski motor. Še večji poudarek bo na natančni vodljivosti, samoumeven pa bo Subarujev dodelani štirikolesni pogon. Poleg njegove pomembne vloge za stabilnost vozila bo k tej prispevalo tudi nizko težišče, ki so ga še izboljšali s karbonsko streho. Pritisno silo na tla pri hitri vožnji kontralira ogromen zadnji difuzor, preseneti pa odsotnost značilnega zadnjega spojlerja. Na BBS-ova platišča so namestili pnevmatike 245/40 ZR20, za njimi pa padejo v oči veliki zavorni koluti in rumene zavorne čeljusti.

WRX concept ne bo edina Subarujeva novost v Frankfurtu. Družbo mu bo delal VIZIV koncept, ki bo napovedoval nove oblikovne smernice bodočih vozil in dajal vpogled v vizijo tehničnih inovacij.

Aleksander Praper

Galerija