50 let sprememb v avtomobilizmu zajetih v minutni video

Aleksander Praper Ponedeljek, 06 Maj 2019

Zadnjega pol stoletja je prineslo veliko sprememb v naša življenja. Namesto črno-belih slik lahko danes gledamo ultra HD 4K videoposnetke, namesto pošiljanja faksov s pošt so informacije danes dostopne takoj, vinilne plošče so nadomestili mp3-posnetki… SEAT je v minuto trajajočem videu zajel 50 let sprememb v avtomobilski panogi, ki je doživela zelo hiter razvoj na vseh področjih, od oblikovanja, preko proizvodnje do izvoza.

Od svinčnika in radirke do navidezne resničnosti: sodoben oblikovalsko-razvojni center ni več podoben tistim iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Šestila, radirke in dolge mize z neskončnimi kupi skic so zamenjali tablični računalniki, očala za navidezno resničnost in lebdeči zasloni. "Navidezna resničnost nam danes omogoča, da lahko 90 % dizajnov evalviramo brez modeliranja posameznih avtomobilskih delov," pravi Manel Garcés, ki je pri SEAT-u odgovoren za vizualizacijo in digitalne oblikovalske procese.

S 5 na 2.400 vozil dnevno: ko je SEAT leta 1950 odprl prvo tovarno na območju Zona Franca, so dnevno v njej izdelali 5 avtomobilov. Danes pa v tovarni v Martorellu vsak dan proizvedejo več kot 2.300 vozil, kar pomeni, da v samo 3 minutah izdelajo enako količino kot nekoč v enem dnevu. Ta evolucija je omogočila motorizacijo celotne države. V 50. letih prejšnjega stoletja je v Španiji znašalo povprečje 3,1 avtomobila na 1.000 prebivalcev, danes pa je to v povprečju 480 avtomobilov na 1.000 prebivalcev.

Od povsem ročne proizvodnje do več kot 2.000 robotov: na začetku so bili roboti tematika iz znanstvene fantastike. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so avtomobile v celoti lakirali ročno, danes pa 84 robotov v ličarski komori tovarne Martorell nanaša tanke sloje laka, ki jih nato preveri najsodobnejši skener v 43 sekundah. O tehnološkem napredku priča več kot 2.000 robotov v karosernici ter 125 avtonomnih robotov v montažnih halah 9 in 10. Ti delo opravljajo skupaj z več kot 7.000 zaposlenimi.

Od dela pri 40 stopinjah Celzija do biomehanskega avatarja: brez klimatiziranja, na nizkih temperaturah in poleti pri skoraj 40 stopinjah Celzija. Takšne so bile razmere za delo v tovarni pred pol stoletja. Danes so proizvodni obrati opremljeni tako, da zagotavljajo stalno temperaturo in najsodobnejše ergonomske pogoje, da ne prihaja do poškodb. Tako na primer v Martorellu v zdravstveno-rehabilitacijskem centru CARS z uporabo navidezne resničnosti ustvarjajo avatarje, ki simulirajo gibe delavcev ob tekočem traku ter na ta način izboljšujejo ergonomijo na delovnem mestu.

Od Bogote do Sydneya: izvažanje avtomobilov je bilo leta 1965 za SEAT nekaj nepredstavljivega. Na nekaj letal so sicer naložili najnovejše modele in jih raztovorili v Kolumbiji, vendar je trajalo vse do leta 1983, da je izvoz postal redni del poslovanja, začenši s prodajo modela Ronda na Nizozemskem. Leta 2018 je SEAT izvozil 80 % od 474.300 vozil, izdelanih v Martorellu. Če bi jih postavili v vrsto enega za drugim, bi se ta raztezala od Barcelone do Sydneya.

Od 2-letne čakalne dobe do 5 klikov: tudi pot do nakupa vozila se je v zadnjih desetletjih močno spremenila. Včasih so bile avtohiše edina stična točka med kupcem in znamko. Danes pa 71 % kupcev najprej poišče informacije na spletu, šele potem se odpravijo v avtosalon. Sredi 60. let prejšnjega stoletja je bilo treba za nakup modela SEAT 600 (licenčni fiat 600) počakati kar 2 leti. Danes lahko avto kupite v samo 10 minutah in s samo 5 kliki. To omogoča projekt spletnega nakupa, ki ga je SEAT uvedel na Norveškem.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Video