SEAT v Parizu postavlja nove temelje prihodnosti

Nedelja, 30 September 2012

SEAT je svetovni javnosti predstavil svoj novi logotip. Preobrazba španske avtomobilske znamke je vrhunec dosegla na pariškem avtomobilskem salonu s predstavitvijo nove identitete in celostne podobe in sočasno tudi s predstavitvijo novega modela Leon. Ta model, ki bo na evropske ceste zapeljal novembra, zaokroža produktno ofenzivo, kakršne v zgodovini družbe SEAT še ni bilo – v sklopu te ofenzive je SEAT že predstavil mestno vozilo Mii in prenovljeno Ibizo ter oživil Toledo.

James Muir, predsednik uprave družbe SEAT S.A., je razkril obe novosti. “Naslednji korak v evoluciji znamke SEAT je predstavitev našega novega logotipa. Ta odraža tiste vrednote, ki sem jih pravkar omenil: prečiščen dizajn in precizno, napredno tehnologijo,” je povedal ob tej priložnosti. Prvi model, ki ga krasi novi logotip, je Leon, zvezda SEAT-ove predstavitve na avtomobilskem salonu v francoski prestolnici.

Novi logotip celostno identiteto in podobo povezuje s platformo znamke in simbolizira njenih šest vrednot: dizajn, dinamičnost, mladostnost, učinkovitost, zanesljivost in dostopnost. Tudi za novi vizualni element je značilen neločljiv barvni tandem – strastna rdeča, ki pomeni toplino in dinamičnost, ter prepoznavna kromasto srebrna. Evolucija logotipa simbolizira preobrazbo španskega avtomobilskega proizvajalca, ravnovesje med njegovo razumsko in čustveno platjo. Edinstveni dizajn poudarja SEAT-ovo predanost preciznim tehnologijam ter vrhunskim inženirskim dosežkom in inovativnosti, rdeča barva pa še naprej simbolizira temperamentno špansko dušo.

Eleganca in natančnost logotipa znamke SEAT se izražata v prečni liniji, ki spominja na barcelonsko Avenido Diagonal. Živahne poteze španskega dizajna dajejo logotipu toplo, življenjsko noto; globoke sence, dinamične perspektive in veselje pa ljudi povezujejo z novim hibridnim, tj. razumsko-čustvenim, življenjskim slogom.

Design made by SEAT
SEAT uvršča dizajn med svoje vrednote, zaradi česar je dizajn nepogrešljiv sestavni del "genskega zapisa" znamke. Ali z besedami Alejandra Mesonero-Romanosa, vodje SEAT-ovega oblikovanja: "Novi logotip znamke SEAT na popoln način odraža pozornost, ki jo namenjamo detajlom in kakovosti. Logotip ohranja identiteto tradicionalne črke S, vendar ima manj linij. Te zato sedaj delujejo bolj tridimenzionalno, celotna oblika pa je bolj kvadratna, bolj geometrična. Novi logotip je kot celota bolj sodoben, natančen in bolj plastičen."

Seat zgodovina logotipa

Novi logotip je rezultat tesnega sodelovanja med SEAT-ovim centrom za oblikovanje in oddelkom za tržno komuniciranje – vse od prvih raziskav in dvodimenzionalnih osnutkov do končne implementacije. Ustvarjalni proces se je začel sredi leta 2010 in je sledil strogo določeni časovnici.

Enjoyneering
Enjoyneering je vizija podjetja. Kot je na zadnjem avtomobilskem salonu v Ženevi napovedal predsednik uprave družbe SEAT S.A. James Muir, “je enjoyneering novi slogan španskega avtomobilskega proizvajalca in predstavlja vrednote in DNK znamke – natančnost izdelave in tehnološko naprednost v kombinaciji s temperamentnim sredozemskih dizajnom.”

Christian Stein, vodja SEAT-ovega marketinga, je prepričan: “ enjoyneering je sestavni dela vsega, kar delamo v SEAT-u. Odraža se tako v detajlih na armaturni plošči v enem izmed naših vozil kot tudi v spletnih izkušnjah naših strank. Od tehnologije do čustev je samo en korak in mi pri SEAT-u ta korak naredimo prav vsak dan.”

2.400 uvoznikov in trgovcev je pozdravilo predstavitev nove SEAT-ove podobe
28., in v soboto, 29 septembra, se je v glavnem mestu Francije 2.400 predstavnikov trgovcev in uvoznikov iz več kot 70 držav udeležilo SEAT-ove mednarodne konvencije. Na prvem tovrstnem srečanju v zgodovini podjetja je SEAT svoji svetovni trgovski mreži razkril novi leon (vključno s predhodnimi predstavitvami modelske družine Leon, tj. novima modeloma SC in ST), pa tudi novi toledo. Za vrhunec dogodka so predstavili razvoj nove identitete in celostne podobe znamke ter pokazali novi logotip.

SEAT je svoj prvi avtomobil predstavil 13. novembra 1953.  Danes je edino podjetje v svojem sektorju, ki vozila v celoti oblikuje, razvija, izdeluje in prodaja v Španiji. Je član koncerna Volkswagen in mednarodno podjetje s sedežem v Martorellu (Barcelona). Pribl. 80% svojih vozil izvaža v 75 držav. V letu 2011 je znašal obseg njegovega prometa več kot 5,0 milijarde evrov, število prodanih vozil pa je preseglo 350.000.
    
SEAT ima več kot 14.000 zaposlenih v treh proizvodnih centrih v Barceloni – Zona Franca, El Prat de Llobregat in Martorell. Špansko podjetje ima tudi tehnični center, v katerem deluje več kot 900 inženirjev.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper