Mazda3 CD limuzina 150 skyactiv-D revolution top

Četrtek, 26 Junij 2014

Mazda je na naše ceste kot prvo predstavnico trojk nove generacije pripeljala kombilimuzino. Skupaj z novim dizelskim motorjem so uvedli še limuzino, a naš vrstni red testov bo ravno obraten. Estetska dizelska limuzina, ki je povrh vsebovala tudi najbolje založen paket opreme, je tokom testa popeljala tudi k oblikovalcu, ki bo krojil mazde bližnje prihodnosti. Spoznala je različne ceste, mi pa njene lastnosti in tudi nekaj več o njeni obliki.


Zunanji videz mazde3 nove generacije je zasnovan v skladu s Kodo filozifijo - je dinamičen, originalen in skladen

Zunanjost

Veliko k rasti Mazdine popularnosti prispeva tudi napredek na področju oblikovanja. Tretja generacija mazde3 je nastajala v skladu s filozofijo Kodo - duša gibanja, katere namen je, da v linijah avtomobila izrazi dinamično napetost, primerljivo z živimi bitji tik preden sprožijo svojo koncentrirano energijo (skok, udarec, …). Ob pogledu na napete linije nad kolesi in nad pragom, lahko rečem, da je oblikovalcem uspela ena najlepših »majhnih« limuzin. Na 18-palčnih kolesih je mazda3 videti mišičasto dinamična in hkrati elegantno skladna. Posebna rdeča barva »soul red« še dodatno poudari ključne karoserijske prelome, ki skupaj z agresivno oblikovanim prednjim delom in veliko petkotno masko ustvarjajo energičen vtis. Tudi dolg pokrov motorja in »oster pogled« luči prispevata k podkrepitvi športnega značaja. Podoba »oči«, tako spredaj kot zadaj, bi bila še lepša, če bi ne bila LED osvetlitev tako izrazito točkovna. Čeprav govorimo o kompaktni limuzini, so njene zunanje dimenzije že večje kot pri prvi generaciji šestice, kar omogoča lepo tekoče speljane linije.


Notranjost

Tudi v potniškem prostoru je nova trojka izkazala prijeten napredek. Poudarjene vodoravne linije povečujejo občutek širine, dvobarvno svetlo usnje, ki je delno perforirano, pa pripomore k bivalnemu občutku i vtisu prostornosti. Pred voznikom je atraktivna instrumentna plošča, ki ima izpostavljen merilnik vrtljajev ter digitalni izpis hitrosti. Materiali delujejo prijetni in dobro sestavljeni, dizajn pa je urejen, logičen in ob prevladujočih črnih plastikah popestren s kromiranimi elementi ter sijajno črnimi dekoracijami. Imitacija na vratih, ki naj bi spominjala na karbon, pa žal zaostaja za ostalo podobo.


Prostornost

Prostorskih razlik med kombilimuzino in limuzino ni zaznati morda le malenkost glede višine stropa na zadnji lopi. A v trojki je prostora dovolj tako spredaj kot zadaj, seveda pod predpostavko, da je sedenje na sredini zadnje klopi še najprimernejše za manjše potnike. Še kakšno dodatno točko bi trojka pridobila, če bi imela za zadaj sedeče potnike tudi reže ventilacije in kakšno odlagališče več. Pozitivno prijetno je notranje počutje, na katerega, poleg svetlega oblazinjenja, vpliva tudi dober zvok Bose ozvočenja.


V notranjosti je nova mazda3 bolj odrasla in kakovostna. Ključna elementa sta osrednji ekran in instrumentna plošča


Prtljažnik

Ključna uporabna razlika med kombilimuzino in limuzino je v prtljažniku. Odprtina v limuzinski prtljažnik je sicer manjša, a prostornina je večja za 55 litrov. Žal ima pokrov konzervativno zasnovan mehanizem, ki se po zapiranju poglobi v prtljažnik. Prostornina v osnovi meri 419 Litrov, po podiranju naslonov zadnje klopi pa do 1754 Litrov. Tisti, ki bodo ob zadnjih vzglavnikih iskali vzvode za podiranje naslonov, bodo iskali zaman. Vzvod za vsako polovico sta v prtljažniku. Po podiranju naslonov nastane skoraj povsem ravna površina. Prednji del kabine je solidno založen s predali in odlagališči, a nobeno žal ni tapecirano. Presenetijo majhni predali v vratih in žepek zgolj na hrbtišču sovoznikovega sedeža.


Ergonomija

Urejenost voznikovega delovnega mesta je v novi generaciji prinesla precej sprememb, a ne pri položaju voznika, ki je odličen in dobro nastavljiv – pri tej opremi celo električno. S povečevanjem količine funkcij in sistemov, se je tudi Mazda morala odreči klasičnemu upravljanju s pomočjo številnih gumbkov - uvedli so osrednjo upravljalno enoto HMI (human media interface – vmesnik med človekom in mediji). HMI sestavlja velik vrtljiv gumb, za premikanje po menijih in potrjevanje, manjši okrogel gumb, za nastavljanje glasnosti, in gumbi za nekaj ključnih funkcij. Podatki se izpisujejo na visoko nameščenem ekranu, ki deluje tudi na dotik, a vnosa s prsti ne dovoli med vožnjo, kar je dobrodošla poteza. Sistem omogoča enostavno uporabo telefona, navigacije, avdio sistema in dodatnih funkcij, ki jih prinašajo aplikacije. Nabor slednjih se bo še povečeval.


Pod dolgim prednjim delom, netipičnim za prednji pogon, se skriva velik sodoben varčen dizel s tehnologijo Skyactiv


Pogonski sklop in poraba

Mazda je ena redkih znamk, ki se ni podredila trendu zmanjševanja prostornin. Bolj kot na »manjšo velikost« (downsizing) stavijo na »pravo velikost« (right sizing) in tehnične rešitve Skyactiv, s katerimi tudi večji motorji dosežejo nizke porabe in emisije. Tudi v trojko ni bil vgrajen majhen »navit« dizelski motor, temveč 2,2-litrski agregat, ki pridela 110 kW (150 KM) in 380 Nm največjega navora pri 1800 vrtljajih. Motor je zelo lepo kultiviran, tih in več kot dovolj zmogljiv. Pospešek do 100 km/h namreč mine v 8,0 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 213 km/h. V realni uporabi motor lepo pospešuje že tik nad prostim tekom in se tudi precej zvezno zavrti proti rdečem polju. Povezan je s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Prestavna ročica ima kratke, hitre in natančne gibe, usklajenost celotnega pogonskega sklopa pa je prijetna tako za tekočo vožnjo umirjenih voznikov ali športne poskuse tistih bolj dinamičnih. Med enim in drugim početjem so tudi precejšnje razlike v porabi – naše minimalno povprečje je znašalo 4,9 litra, maksimalno pa 9,3. Pod zlato sredino se je seštelo povprečje celotnega testa in sicer na 6,6 litra, kar pa je, roko na srce, daleč od tovarniško zapisane.


Vožnja

Čeprav je mazda3 postavljena na 18-palčna kolesa je njeno podvozje lepo uravnoteženo med udobjem in športnostjo. Kljub nizkem preseku pnevmatik se ne odziva grobo na slabe podlage. Hodi vzmeti so očitno precej dolgi, saj avto lepo plove preko neravnin, a v ovinkih to ne prinese motečega nagibanja. Lega na cesti je zelo zanesljivo nevtralna, vodljivost pa natančna in lahkotna. Razgibana cesta razkrije športno stran ne le oblike temveč tudi mehanike. Trojka sicer malenkost sili z nosom iz ovinka, a popuščanje plina jo lepo poravna, brez neprijetnih reakcij zadka. Občutek na volanu je dober tako pri hitri vožnji kot v mestih manevriranjih. Testni primerek je bil bogato založen z varnostnimi dodatki. Za izboljšanje varnosti naj bi poskrbeli: projiciranje ključnih podatkov pred vetrobransko steklo, sistemi za opozarjanje na vozilo v mrtvem kotu, opozarjanje na možnost naleta in tudi dobro delujoč aktivni tempomat.


Zaključek

Mazda je z novo generacijo trojke ustvarila enega najlepših avtomobilov med konkurenco. A pri tem niso stavili le na videz zunanjosti, pač pa so opazno napredovali tudi v notranjosti, pri uporabi naprednih sistemov in tudi pri mehaniki. Vse te nove rešitve so zajeli z oznako Skyactiv tehnologije. Kodo + Skyactiv je torej kombinacija, ki je Mazdi veliko pripomogla k aktualnemu prodajnem uspehu in dvigu ugleda. Trojki je namreč kar težko najti bistvene zamere, še posebej v takšnem paketu opreme, ki praktično vsebuje vso možno opremo. Velikost motorja res pomeni večji strošek pri registraciji, a gotovo bo z leti upravičil trpežnost.
 

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Pomoč pri fotografiranju: Jure Merkač

Galerija

Mazda3 CD 150 skyactiv-D revolution top
limuzina, 4 vrata, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4580 x 1795 x 1450 mm
Medosna razdalja2700 mm
Dimenzija pnevmatik215/45 R 18
Prostornina prtljažnega prostora419-1754 l
Masa praznega vozila1385 kg
Dovoljena masa vozila1910 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, turbo dizelski, Euro 6
Prostornina motorja2191 ccm
Največja moč110 kW (150 KM) pri 4500 /min
Največji navor380 Nm 1800/min
Menjalnik6-stopenjski ročni
Pogonspredaj
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost213 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h8,0 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje4,7/3,5/3,9 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje9,3/4,9/6,6 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo51 l
Izpust CO2104 g/km
Varnost:5 zvezdic euro NCAP
Serijska  varnostna oprema testnega modela

ABS, EBD, EBA, DSC, TCS, RVM,
SCBS, 
LDWS, ISOFIX, 6x zračne blazine

Cena:
Mazda3 limuzina G100 challenge (osnovni model)16.190 €
Mazda3 limuzina CD 150 skyactiv-D revolution top (testni model)25.290 €
Testni model z dodatno opremo:26.290 €
Napake med testiranjem:brez napak