Mercedes-Benz B180

Četrtek, 16 April 2009
Mercedes je svoj B razred predstavil pred skoraj točno štirimi leti. Lani je ta skoraj enoprostorska kombilimuzina doživela prenovo. Tokrat pa je prenovljeni B pripeljal še na test. Pomlajeni videz je dopolnil športni paket in motor 180 CDI.


Zunanjost

Štiri leta na trgu so danes doba, ko marsikatera znamka že zamenja model. A mercedes je v osnovi netipičen model, glede na klasično naravnanost znamke, zasnoval dovolj uspešno, da je s kozmetičnimi popravki še danes dovolj svež. Optično je B-razred navzven posodobljen z novo podobo maske hladilnika, novim pokrovom motorja in prednjim odbijačem, večjimi ogledali in drugačnimi platišči. Testni model je bil odet v modno belo barvo, ki je umirila sence na prelomih in B-ju nadela nekako mehkejši ter bolj prečiščen videz. Napihnjeni izrezi koles in kratki previsi pa so skupaj s športnim paketom in 17-palčnimi kolesi poskrbeli za dinamičen nastop. B-razred torej ohranja skladnost in prepoznavnost. Na prednjem delu in s strani je še vedno privlačen, manj pa mi deluje všečen zadek, čeprav bi lahko rekli, da je po B razredu zadnje luči podedoval celo novi E?


Notranjost


Notranjost po prenovi ni prinesla drastičnih posegov. Same linije potniškega prostora so ostale enake in napram zunanjosti precej bolj stroge. Videz je urejen, sredinska konzola lepo simetrična, le prehod v vratne panele je nezvezen in spominja na kakšnega sodobnega SUV-ja. Posodobitev so ustvarili z novimi materiali, spremenjenim volanskim obročem in z bolje izkoriščenimi odlagališči. Testni B je v potniškem prostoru naredil izrazit korak iz zunanje beline. Z izjemo kromiranih okraskov in aluminija ter sivega pletenega vzorca na sredinskem delu sedežev, kar je bila pridobitev paketa sport, je bila notranjost povsem črna. Materiali so bili na videz in otip prepričljivo kakovostni, prav tako izdelava. Prevladujoče mehke plastike je dopolnilo še umetno usnje in lepi predpražniki s kovinskim znakom.


Prostornost

Prostornost je področje, ki ga ni bilo treba spreminjati. B namreč zaradi enoprostorske zasnove, ki je žrtvovala nekaj elegance, nudi precej več prostora kot konkurenca. Povečana višina karoserije prinese lažji vstop in višje sedenje. Potniki bodo imeli dosti prostora tako spredaj kot zadaj, le občutek je nekoliko nenavaden zaradi visokega dna, kar pomeni, da so noge potnikov precej visoko. Sedenje je podobno kot pri nižjih avtomobilih in bolj športno kot v tipičnih enoprostorcih. Potnikom na zadnji klopi snovalci niso namenili rež na koncu medsedežne konzole, kar je nenavadno, saj sprednji sredinski naslon za roke ne vsebuje predalčka, ki je ponavadi kriv za odsotnost prezračevalnih rež.


Prtljažnik


Velika prtljažna vrata omogočajo lahek dostop v prtljažni prostor, ki v osnovi pogoltne 545 litrov prtljage. Pravilna pravokotna oblika, lepa obdelava, kromirani prag in celo kromiran ročaj za dvig pokrova dvojnega dna, naredijo dober vtis. Z dvema možnima namestitvama dna, ki se razlikujeta za 8 in pol višinskih centimetrov, lahko že v osnovi variiramo z obliko in prostornino. Dodatno pridobitev lahko prinese po tretjini deljiva zadnja klop, katere podiranje omogoča podaljševanje ravnega dna prtljažnika v potniški prostor. Po prenovi naj bi bila odlagališča v Mercedesovem B-razredu bolj praktična, pri čemer velja omeniti predvsem predale v vratih in tapeciran predal pred sovoznikom, ki pa žal nima ključavnice. Prav tako ni žepkov na plastičnih hrbtiščih prednjih sedežev ali predala pod prednjim sredinskim  naslonom za roke.


Ergonomija

Ergonomija B-razreda bo lastnikom mercedesov takoj dobro znana. Po prvem srečanju s to znamko pa boste opazili levo obvolansko ročico, ki zajema tudi funkcije, katere pri ostalih znamkah vsebuje desna. Vse ostalo je podobno logično kot pri drugih avtomobilih. Precej velik, a brezhibno nastavljiv in pokončen volanski obroč, vsebuje gumbke za upravljanje potovalnega računalnika, radia in bluetooth telefona. Za njim se nahaja še ročica tempomata in seveda pregledni merilniki z izpisom podatkov potovalnega računalnika. Izrazite pohvale je bil vreden voznikov sedež, ki je vseboval dodatne komfortne nastavitve - dvodelno nastavitev ledvene opore in nastavitev bočnega oprijema. Stikal je na simetrično oblikovani sredinski konzoli kar veliko, a njihova logika ne terja dolgotrajnega učenja. Tradicionalno pozitivna je oblika A-stebrička, ki onemogoča mazanje bočnih stekel v dežju. Višjeraslim utegne biti napoti vzvratno ogledalo, saj je zaradi padajoče strehe nameščeno precej nizko in rahlo ovira pogled v desnih ovinkih. Kar preveč pa pogled vabi osrednji prikazovalnik, ki je tudi pri najnižji intenziteti močno osvetljen za nočno vožnjo.


Mehanika in zmogljivosti

Testni mercedes B je nosil oznako 180 CDI, kar je pomenilo osnovni dizelski agregat v tem modelu. Z dvolitrsko prostornino je enak kot pri že preizkušenem B 200 CDI, a zaradi manjše moči, nosi manjšo oznako. 109 KM ter 250 Nm navora med 1600 in 2600 omogočajo najvišjo hitrost 183 km/h ter pospešek do 100 km/h v 11,3 sekunde. Motor v prostem teku in spodnjem območju vrtljajev ne skriva svojega dizelsko škrabljajočega porekla. Šeststopenjski ročni menjalnik je z njim dobro usklajen, kratka prestavna ročica pa se lahko pohvali s hitrimi in natančnimi gibi. A kljub temu preko 1400 kilogramov teže zahteva od motorja precej energije. Ker ta vleče lepo zvezno, ne naredi ravno vtisa živahnosti, temveč prej umirjenosti, ki naj bi bila usklajena z eleganco znamke. A pri tem bi nekako pričakovali, da ima eleganten avtomobil tudi tišji motor. Osnovna dizelska izbira v B razredu torej  prinaša povsem zadostne zmogljivosti in hkrati s tem tudi spodobno porabo, ki je v povprečju znašala 7,2 litra, z odstopanji od 5,5 do 8,6 litra.


Vožnja

Športni paket in 17-palčna platišča naj bi prispevala k dinamičnosti videza in vožnje. Dodatni paket komfortnega podvozja pa je na testnem avtomobilu še vedno ohranil udobje potovalnosti. Skupaj se je ta kombinacija strnila v kompakten občutek. Vzmetenje je bilo na ostrih robovih in slabših podlagah že precej trdo, še vedno pa brez izrazitega poskakovanja na neravninah. Upoštevaje višino vozila bi lahko pričakovali več nagibanja, a B-razred je glede lege na cesti in vodljivosti presenetljivo dinamičen avtomobil. Vsekakor premore precej več, kot omogoča motor vgrajen v testnem vozilu.


Zaključek

Tudi tokrat lahko pridemo do sklepa, da je mercedes pač mercedes. S svojim prepoznavnim videzom, zelo dobrimi materiali in izdelavo ter občutkom za elegantne detajle, se oddaljuje od primerljivo velikih, a bolj ljudskih avtomobilov. Testni primerek je bil tudi posebej dobro založen z dodatno opremo, ki je med drugim vsebovala tudi priključek za zunanje audio naprave, že omenjen večstopenjsko nastavljiv voznikov sedež, športni paket in komfortno vzmetenje, tempomat z variabilnim omejevalnikom ter še nekaj skoraj samoumevnih malenkosti. Tako se je od 26.040 €, kolikor stane osnovno opremljeni B 180 CDI, cena povzpela na 30.991 €.