Mercedes-Benz C200 kompressor elegance

Četrtek, 16 Avgust 2007
Mercedes-Benz kot najstarejša avtomobilska znamka uživa prav poseben ugled ne glede na model avtomobila. Več kot 120-letna tradicija znamke le ima svojo moč. In tudi, če se nekdo pojavi z najmanjšo limuzino, ki nosi oznako C, se vendarle ve, da gre za kakovosten, uglajen in drag avtomobil. Tudi v testnem primeru je zvezda nad masko obljubljala veliko. Pa čeprav je na test zapeljal eden bolj osnovnih modelov C-razreda, namreč C200 kompressor, z opremo elegance.


Zunanjost


Mercedesovi avtomobili že od nekdaj slovijo po umirjeno-elegantnem videzu in seveda dovolj značilni nemški resnosti. Nova generacija C-razreda je želela biti bolj dinamična od prejšnje, a vsaj meni se zdi, da je oblikovno postala konzervativnejša. Ostre in precej zravnane linije vsaj s strani ne pokažejo česa posebej novega. So pa skladne in elegantne. Zadek je prepoznavno Mercedesov, a precej manj nastopaški kot prednji del. Zdi se da so še posebej konzervativne luči, ki so nameščene nekoliko nizko in daleč narazen. Prednji del je dejansko oblikovno najboljši del zunanjosti. Dolg pokrov motorja, kratek previs, precej ploščat »obraz« z ostro zasekanimi lučmi in široko ter navpično masko… so značilnosti, ki na mimoidoče naredijo vtis, da je avto večji, kot je v resnici. Prav nenavadno o videti velika ogledala, ki imajo na vrhnjem delu namesto kroma kar velikanski smerokazalec, kar deluje zanimiv okras. Kakorkoli so lahko mnenja o lepoti oziroma naprednosti oblike deljena, pa je novi C-razred značilen mercedes in kot takšen bo verjetno uspel zadržati kupce preteklih generacij.


Notranjost


Notranjost temno modrega testnega mercedesa C-razreda je bila odeta predvsem v črnino. Elegantna temna tkanina se je izkazala kot zelo občutljiva na prah. Precej verjetno bi zunanji temni barvi lepši kontrast delovala svetla notranjost, saj temen les ob črnini nekako ni prišel do izraza. Izdelava je bila seveda kakovostna, kot se za znamko spodobi, plastike večinoma mehke in prijetne, detajli lepo poudarjeni s kromom. Nova oblika merilnikov je elegantna, prav tako gumbki na sredinski konzoli in pokrit multifunkcijski zaslon. Osnovne linije notranjosti so videti stroge, a urejene.


Prostornost


Prostornost C-razreda vsekakor ni njegova glavna vrlina. Kljub temu, da v dolžino meri kar 4,6 metra, je v notranjosti manj prostora kot v B-razredu. Dabek zahteva seveda razpotegnjena limuzinska karoserija. Pa vendar se sedi prav dobro: Sploh na prednjih sedežih  voznik in sopotnik ne začutita pomanjkanja prostora niti utrujenosti na daljših poteh? Prostorsko opazno bolj skopo, a udobno je sedenje zadaj. Tam izgubite občutek, da sedite v precej velikem avtomobilu. A vseeno imate na voljo zračne reže na koncu medsedežne konzole, kar nakaže skrb za zadaj-sedeče. Podobno kot konkurenti tudi Mercedesov C-razred poskrbi predvsem za prednja potnika. Vsem pa nudi kar nekaj odlagališč.


Prtljažnik


Prtljažna vrata z daljinskim upravljanjem pokažejo dostop do lepo obdelanega prtljažnega prostora, ki se z osnovnimi 475 litri sliši že spodobno velik. A v resnico je dno rahlo nagnjeno, prag za nakladanje visok, odprtina pa po limuzinsko skopa. Za podiranje deljivega naslona zadnje klopi imamo sprožilo kar v prtljažniku. Če torej zadaj nihče ne sedi, lahko dobimo do prednjih sedežev rahlo nagnjeno tovorno površino, ki pa nima večjih robov in seveda ponudi prevoz daljših predmetov. Omejitev nam bo predstavljala predvsem velikost odprtine med prtljažnikom in potniškim prostorom.


Ergonomija


Govoriti o urejenosti voznikovega delovnega mesta pri najstarejši znamki se sliši nekako samoumevno. Položaj za volanom je namreč brezhiben, sedenje na električno pomičnih prednjih sedežih pa neutrujajoče in dovolj bogato nastavljivo. Vozniku utegnejo biti všeč elegantni merilniki, katerih osvetlitev se samodejno prilagaja svetlobi okolja. Krmiljenje osnovnih funkcij nam olajšajo tipke na multifunkcijskem volanu. Več menijev in nastavitev pa se upravlja s pomočjo vrtljivega gumba na medsedežni konzoli, ki je nekaj podobnega kot Audijev MMI ali BMW-jev i-Drive. Navajanje na njegovo delovanje je hitro, logika pa dovolj preprosta. Pri vsej dodelanosti bo voznike drugih znamk v mercedesu zmotila predvsem odsotnost desne obvolanske ročice, saj so vse funkcije zbrali kar v levi.


Mehanika in zmogljivosti

Oznaka C 200 kompressor je povedala kaj se skriva pod dolgim motornim pokrovom. Čeprav ni si mislili, da gre za dvolitrski agregat, se Mercedes ni držal takšne logike. V resnici je vgrajen 1,8-litrski bencinski štirivaljnik, ki mu do boljših zmogljivostih pomaga kompresor. Motor  pridela 184 KM in 250 Nm navora. S pomočjo 6-stopenjskega menjalnika se navor preliva k zadnji osi. Prestavna ročica je kratka, lahkotna in natančna, ponuja pa prijetna ter hitra prestavljanja. Kombinacija motorja in menjalnika omogoča najvišjo hitrost 235 km/h in pospešek do 100 km/h v 8,6 sekunde. Pri tem je delovanje motorja lepo zadušeno, mirno, in zvezno. Pri vsej uglajenosti bi si marsikdo zaželel le še zvok šestvaljnika. A kljub temu so pospeški vedno suvereni, občutek hitrosti pa varljiv, saj je C-razred zelo tih avtomobil. Tako so lahko potovanja precej hitra, ne, da bi potniki to opazili. Prej boste opazili porast porabe. Ta je na testu segala od 8,5 do 10.9 litra, povprečje pa je znašalo 9,9.


Vožnja


K dobrem vedenju motorja ter menjalnika sodi tudi primerno podvozje. To je bilo v testnem primeru prav lepo udobno, a istočasno dovolj čvrsto. Usklajenim nastavitvam so pomagale dokaj visoke 16-palčne pnevmatike, ki so lepo prečistile udarce s cestišča. Udobje ni pomenilo izrazitega nagibanja ali plavanja med ovinki. Tudi vodljivost C-razreda je bila razveseljivo natančna, lega na cesti pa zanesljiva. Bojazen pred zadnjim pogonom je že dolgo odveč, saj C deluje povsem nevtralno do visokih hitrosti. Z vklopljeno elektroniko za stabilizacijo vozila ga ni lahko spraviti v nelagoden položaj. Pozitiven se zdi tudi majhen obračalni krog in s tem povezana okretnost vozila. Vožnja s C-razredom je lahko hitra, sproščujoča, udobna in kultivirana.


Zaključek


Življenje z zvezdami gotovo ni poceni, saj imajo določen slog in za to zahtevajo primeren finančni vložek. V primeru C-razreda je model 200 kompressor precej na dnu ponudbe, a vseeno več kot dovolj zmogljiv in že v osnovi res bogato opremljen. Vsebuje namreč vse potrebno za bvarnost, večino za udobje in dovolj za videz. V tem primeru se logika vgradnje serijske opreme pri Mercedesu krepko razlikuje od BMW-jeve ali Audijeve. Zato sem, ob ugledu znamke, pričakoval višjo ceno. Ta je namreč z okroglo 32.000 € in še 2335 € doplačila za opremo elegance na koncu znašala 34.335 € oziroma nekaj preko bivših 8,2 milijona tolarjev. Upoštevaje vse dobre lastnosti, predvsem pa ugled, se zdi sprejemljiva.