Na dražbi najdražji avtomobil doslej

Aleksander Praper Sobota, 25 Avgust 2018

Avtomobil, ki ga lahko vidite na fotografijah ima možnosti, da postane novi rekorder na lestvici najdražjih avtomobilov. Ni še dolgo, kar smo pisali o najdražjem avtomobilu na svetu, Ferrariju 250 GTO, ki je bil prodan za 60 milijonov evrov, tokrat pa je naprodaj ponovno ferrari 250 GTO, a nekoliko drugačna izvedba. Predvsem pa je tokrat avto naprodaj na dražbi in ne privat preko posrednikov, kar potencialnim kupcem omogoča, da ceno dvigujejo do skrajnosti. Že njegova ocenjena vrednost je najvišja vrednost doslej na dražbi ponujenega avtomobila.

Danes ponoči bo torej vodilna svetovna dražbena hiša RM Sotheby's na dražbi v Monteryu, v okviru slavnega dogodka Pebble Beach Concours d'Elegace, prodajala ferrarija 250 GTO by Scaglietti, letnik 1962, številka šasije 3413. Če v splošnem ferrariji 250 GTO veljajo za najbolj zaželene in legendarne avtomobile na svetu, je konkretno ta primerek tretji izmed skupno 36 izdelanih GTO-jev. Poznavalci Ferrarija ga uvrščajo med najlepše ohranjene primerke na svetu in povrh je eden izmed štirih, ki so jih predelali pri Scagliettiju in jim nadeli nekoliko agresivnejšo karoserijo. Edorado Lualdi-Gabardi je leta 1962 z njim osvojil italijansko GT prvenstvo, povrh pa je med leti 1962 in 1965 dosegel 15 skupnih zmag ali zmag v svoji kategoriji.

Govora je torej o enem najbolj legendarnih še obstoječih starodobnih avtomobilov na svetu, katerega odličnost so potrdili strokovnjaki za starodobne ferrarije in tudi sam uradni oddelek Ferrari Classiche. Za najlepše ohranjene ferrarije GTO, kakršen je ta, napovedujejo v naslednjih nekaj letih rast vrednosti celo preko 100 milijonov evrov! Torej bo za novega lastnika gotovo dobra investicija, čeprav je ocenjen med 45 in 60 milijoni ameriških dolarjev in obetamo si lahko zelo zanimivo dražbo, z dobro možnostjo, da bo na koncu postavljen ne le rekord najdražjega avtomobila prodanega na dražbi, ampak absulutno najdražjega na svetu!

Aleksander Praper
Foto: RM Sotheby's (Patrick Ernzen)