Novi najdražji avto na svetu je Ferrari 250 GTO, prodan za 60 milijonov evrov

Aleksander Praper Ponedeljek, 11 Junij 2018

Te dni je med ljubitelji ferrarijev in starodobnih vozil zakrožila novička, da je na prvem mestu med najdražjimi avtomobili na svetu novi zmagovalec – ferrari 250 GTO, letnik 1963. Za 70 milijonov dolarjev ga je kupil pomemben zbiratelj ferrarijev, ameriški podjetnik David MacNeil. Cena je skoraj dvokratnik cene dosedanjega rekorderja, prav tako Ferrarija 250 GTO, ki je doslej rekord ohranjal pri 38 milijonih dolarjev.

Novi rekorder na lestvici najdražjih avtomobilov na svetu je torej ponovno ferrari 250 GTO, konkretni primerek ima serijsko številko 4153 GT. Poleg tega, da je bilo med leti 1962 in 1964  izdelanih le 36 ferrarijev 250 GTO, skoraj ni bilo vozila, ki bi bilo enako drugemu. Zaradi kombinacije redkosti, dirkalnih uspehov, čudovito mišičaste oblike, je ferrari 250 GTO  postal sveti gral v svetu avtomobilskih zbirateljev. Mimogrede - oznaka 250  pomeni V12 motor s prostornino posameznega valja 250 cc, kar je skupaj naneslo na 3-litrski motor, z močjo preko 300 KM. To je zadoščalo za globoko hrumenje motorja, pospešek od 0 do 100 km/h v 6,1 sekunde in najvišjo hitrost preko 280 km/h.

Čeprav smo tistih nekaj obstoječih GTO-jev vajeni videti v rdeči , rumeni, črni ali celo modri barvi (kar nekaj od teh sem že videl v živo) je najdražji primerek nenavaden - srebrn, z rumenimi črtami, za katere je poskrbela belgijska dirkalna ekipa Ecurie Francorchamps na začetku njegove dirkalne kariere. Konkretni 250 GTO je namreč dirkal na številnih dirkah in dosegel tudi odlične uvrstitve. Med drugim je bil četrti na 24 urah Le Mansa in celo zmagal priznano 10-dnevno dirko Tour de France. Kljub temu pa v celi svoji dosedanji dobi ni bil poškodovan. Sredi devetdesetih je prestal vrhunsko obnovo, za katero so poskrbeli pri enem najboljših specialistov za restavriranje ferrarijev – angleškem podjetju DK Engineering, ki nam je odstopilo objavljeni fotografiji. Po besedah predstavnika DK Engineering sodi omenjeno GTO med tri najboljše primerke na svetu, še posebej zaradi udeležbe na številnih dirkah in to brez večjih poškodb.

Med leti 1997 in 2000 je bil ferrari 250 GTO 4153 GT v lasti nemškega dirkača Nicolausa Springerja. Ta ga je leta 2000 prodal družini Grohe, leta 2003 pa ga je za 5,5 milijona evrov kupil nemški podjetnik, dirkač Christian Glaesel, ki je v naslednjih letih z njim nastopal na več dirkah za klasične avtomobile. Glaesel je leta 2012 za svojega GTO-ja pridobil tudi certifikat Ferrari Classiche. Po 15 letih lastništva je preko švicarskega specialista Lukasa Hünija ter dražbene hiše Gooding & Company opravil zgodovinsko prodajo novemu ameriškemu lastniku, zbiratelju ferrarijev Davidu MacNeilu, lastniku podjetja WeatherTec.

Današnji superšportni avtomobili se zdijo neznansko dragi, a njihove proizvodne količine so bistveno večje od tistih izpred pol stoletja, kar seveda pomeni, da nikoli ne bodo tako redki in dragi zbirateljski primerki kot starodobniki iz 20. stoletja. Naj omenim, da je bilo po nedavni gospodarski krizi objavljeno poročilo o varnih naložbah, v katerem so vrh dobičkonosnosti zasedli redki klasični avtomobili. Še posebej ferrarijem cena nesramno raste, saj je na lestvici 10 najdražjih avtomobilov kar sedem ferrarijev, od tega trije modeli 250 GTO. A marsikdo se sprašuje, kdaj se bo ta trend obrnil navzdol. Sodeč po zadnji prodaji še ne kaže na to in temu pritrjuje tudi znani specialist za zgodovino ferrarijev, Marcel Massini, ki trdi, da lahko cena najboljših ferrarijev 250 GTO v naslednjih nekaj letih naraste celo na preko 100 milijonov! 

Aleksander Praper

Foto: DK Engineering


Za lažjo predstavo lepega zvoka ferrarijev 250 GTO prilagamo video sorodnega modela 250 GTO SWB berlinetta. Pred tremi leti smo ga v živo občudovali na dražbi pri vili Erbi, kjer je bil ocenjen na 13 milijonov evrov.

Video