Edinstveni aston martin DP215 prodan za 18,5 milijona!

Aleksander Praper Nedelja, 26 Avgust 2018

V petek so na dražbi RM Sotheby’s, v ameriškem Montereyu, prodali najbolj pomembnega unikatnega dirkalnega aston martina. DP215 grand touring competition prototype je našel novega lastnika za 21,455 milijona dolarjev, oziroma dobrih 18,5 milijona evrov. S tem, da je dal Aston Martin ta avtomobil naprodaj najpomembnejši dražbeni hiši, pa so z njo sklenili tudi ekskluzivno ponudbo za prodajo aston martinov na dražbah.

Leta 1959, po zmagi v Le Mansu, RAC Turist Trophy in Nurburgringu, je David Brown umaknil znamko Aston Martin iz tekmovanj. A prodajalci so ga kmalu prepričali, da je Aston Martin Works vendarle izdelal štiri projektne dirkalne avtomobile, vse na osnovi modela DB4GT. Nosili so oznake DP212 (DP pomeni design project), DP 213, DP214 in zadnji DP215. Slednji je bil zadnja stopnja evolucije Aston Martinovih GT dirkalnikov in tudi zadnji dirkalnik Aston Martin Works. Za nastop v Le Mansu ga je naročil John Wyer, razvijal Ted Cutting, vozil pa Phil Hill. Za izvedbo projekta, do nastopa na dirki, so imeli zgolj dva meseca časa. V aston martina DP215 grand touring competition prototype, letnik 1963, so vgradili 4-litrski šestvaljnik, s po dvema svečkama na valj (pri Alfi so dvojni vžig predstavili leta 1914) in zaradi pomanjkanja časa kar 5-stopenjski menjalnik iz dirkalnika DBR1.

V Le Mansu sta z njim dirkala Lucien Bianchi in Phil Hill ter na ravnini Mulsanne so jima namerili hitrost 198,6 milj na uro (320 km/h), kar še ni bila končna hitrost. S to meritvijo se je DP215 zapisal v zgodovino kot prvi avto, ki je uradno presegel hitrost 300 km/h. Na tekmi je bil vsak krog šest sekund hitrejši kot ferrari 330 LMB, ki je tekmoval v isti kategoriji. A DP215 je po dveh urah izjemnega dirkanja odstopil zaradi odpovedi menjalnika. Podobna zgodba se je zgodila tudi na naslednji dirki, kjer je kazalo na zmago. Za dirko v Brands Hatchu so končno uspeli vgraditi menjalnik, ki je bil prvotno namenjen za ta avto, a davčni predpisi so preprečili nastop na dirki, s tem je odpoved dal tudi John Wyer in dirkalni oddelek je izgubil zagon. Novembra 1963 so mediji objavili, da se je Aston Martinov dirkalni oddelek uradno zaprl.  DP215 je s tem postal zadnji David Brownov tekmovalni aston martin. Po več desetletjih je bil DP215 restavriran ob pomoči Teda Cuttinga, njegovega originalnega konstruktorja. Vgradili so mu originalni motor in ustrezen 5-stopenjski menjalnik.

Dražba RM Sotheby’s, v okviru katere se je prodajalo dosti “avtomobilskih biserov” vrednih več milijonov in tudi najdražji Ferrari doslej ponujen na dražbi, je potekala ta vikend v Montereyu, v okviru prestižnega dogodka Pebble Beach Concours d’Elegance. Prodaja na tej dražbi je aston martina DP215 ponovno postavila na zmagovalne stopničke – postal je drugi najdražji doslej prodani aston martin! Za dirkalnikom DBR1, ki so ga prodali pred enim letom, je zaostal le za milijon dolarjev. Prihodnje leto, ko bo Aston Martin praznoval 100 let dirkaške zgodovine, bo RM Sotheby’s pripravil tudi dražbo namenjeno zgolj tej znamki. In RM Sotheby's je pravi naslov za takšno dražbo, saj proda največ avtomobilov vrednih več kot milijon dolarjev in dosega tudi najvišjo skupno vrednost prodanih avtomobilov na dražbah.

Aleksander Praper
Foto: RM Sotheby's (Simon Clay)