Modna analiza stila – Ženeva 2012, četrti del

Ponedeljek, 30 April 2012

Analiziranje stila usklajenosti avtomobilov in ženskih modelov, na salonu v Ženevi, nas je pripeljalo tudi do italijanskih znamk, ki slovijo po vrhunskem oblikovanju. Tri oblikovalska podjetja Bertone, Italdesign in Pininfarina so razstavljala futuristične koncepte. Lamborghini je pojem agresivnega dizajna, Maserati pa športne elegance. So uspeli vse to izraziti v oblačilih?

Bertone


Ponosna, samosvoja in uporniška je bila videti ženska, ki jo je za model uporabil Bertone. Meni je asociirala na Batmanovo Catwoman. Vsekakor si studio legendarnega oblikovalca zasluži deset pik tudi pri stylingu, saj je bil model videti res profesionalen - od oblikovanega oblačila, modnih dodatkov, make-upa do mimike in hoje. Usklajenost nikakor ni bila lahko delo, saj je oblačilo oblikoval isti avtor kakor konceptni avtomobil. Zato je dobro videti skupno idejo obojega. Materiale, ki so uporabljeni za notranjost avtomobila, so uporabili tudi za reprezentančno oblačilo. Barve so skladne s konceptnim avtomobilom, prav tako make-up in modni dodatki. Nizozemski model je že stalnica znamke Bertone in moje mnenje je, da karakterno in vizualno odlično opravi svoje delo.

Nizozemski model znamke Bertone je deloval zelo specifično in usklajeno z modelom avtomobila.

Oblačilo je oblikoval isti oblikovalec kakor design konceptnega avtomobila. Iz materialov, ki so uporabljeni pri izdelavi notranjosti avtomobila, so izdelali tudi reprezentančno oblačilo.


Italdesign


Pri Italesignu so bila oblačila in modni dodatki unikatno oblikovani, za kar je poskrbel italijanski oblikovalec Augostino Poroieto. V stylingu in unikatnih izdelkih se zrcali karakteristika tega italijanskega oblikovalskega podjetja, ki nagovarja k ekskluzivnosti, eleganci in športnemu prestižu. Italdesign je z videzom oblačil izražal  ženstvenost, šarm in lepoto. Njihovi stylingi so bili usklajeni z avtomobili v večerni eleganci, dnevni damskosti in športni sproščenosti. Edino napako sem opazila pri izbiri čevljev, kar je delovalo rahlo kičasto in po nekod neusklajeno. Vsekakor je Italdesign izstopal po edinstvenih stylingih in ženstvenih modelih italijanskega rodu. Name pa je znamka naredila izreden vtis predvsem z večerno eleganco.


Unikatno oblikovano oblačilo italijanskega oblikovalca Augostinja P.


Izstopajoči čevli, ki niso bili ravno usklajeni s celotnim stylingom.


Večerna eleganca, s poudarkom na bleščicah.


Model v športnem stylingu je deloval sproščeno in usklajeno s predstavljenim konceptnim avtomobilom.

Lamborghini

Zelo karizmatično in seksipilno so bili videti Lamborghinijevi ženski modeli, zato je bil styling rahlo bolj umirjen. Modeli so izražali zrelost poslovne ženske z močno karizmo, kar se je tudi videlo pri oblačilih. Zelo prijazni in komunikativni modeli so italijanskega rodu in prihajajo iz agencije Niki events. Lamborghini sodeluje z njimi že več let. Za Lamborghini je tudi tipično, da na prvi dan salona pripravijo modno revijo z oblačili lastne blagovne znamke Lamborghini.

Karizmatični modeli Lamborginija je na salonih prisoten že vrsto let..


Maserati

Prestižno znamko Maserati sem si zapomnila po najbolj ošabnih ženskih modelih, ki so se raje obračale vstran od objektivov, kot bi se postavile za dober posnetek. A priznati je treba, da je njihov styling krasil črn eleganten minimalizem. Dolga črna obleka je modelu izredno lepo poudarila ženstveno postavo in se tudi lepo podala k valovitim linijam avtomobila.


Črna eleganca pri Maseratijevih modelih.


Pininfarina

Pri Pininfarini so prisegli na klasično eleganco - manj je več. Dolgonoga graciozna lepotica je bila oblečena v sivo klasično obleko in temu primerne čevlje. Zgodba o prestižni minimalistični eleganci je bila dovršena. Ravne, enostavne linije avtomobila so bile usklajene z detajli stylinga in tudi značajem  modela. Model in avto pri Pininfarini sta me spominjala na mačko Britanko.


V stilu elegantne in prefinjene mačke Britanke je poziral Pininfarinin model.


Besedilo in kolaži: Marjeta Pezdirec, modna oblikovalka, www.margaret88.com
Fotografije: Aleksander Praper, Marjeta Pezdirec